Κένταυρος: Πώς πήρε το όνομα και σε τι διαφέρει από τις προηγούμενες παραλλαγές

Με το όνομα ενός... γαλαξία, η νέα αυτή παραλλαγή της Όμικρον φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει.

Όμικρον κορονοϊός istock

Η παραλλαγή, της παραλλαγής, ω παραλλαγή!!! Μάλλον σε αυτό το ρυθμό θα κινηθούμε και τους επόμενους μήνες, αφού η πανδημία δεν λέει να τελειώσει. Τα καλά νέα είναι ότι πια δεν επηρεάζει (τόσο) πολύ τη ζωή μας και όλοι έχουμε μάθει να συμβιώνουμε, προσέχοντας όσο πρέπει τον εαυτό μας και τους γύρω μας και τηρώντας κάποιες καλές συνήθειες υγιεινής. 

Καλώς ήρθες Κένταυρε

Είναι όμως σαφές ότι ακόμη δεν έχουμε ξεμπερδέψει. Μία νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον έχει τραβήξει την προσοχή των ειδικών σε όλο τον κόσμο και είναι πολύ πιθανό να εξελιχθεί στο επικρατούν στέλεχος της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορονοϊού. Η ΒΑ.2.75 είναι ήδη κυρίαρχη στην Ινδία και έχει ήδη βρεθεί σε δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένων της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Καθώς η υποπαραλλαγή αυτή "νίκησε" το προηγούμενο κυρίαρχο στέλεχος στην Ινδία -το ΒΑ.5 – οι λοιμωξιολόγοι πιστεύουν ότι είναι πιθανό να είναι πιο μεταδοτικό και άρα να κυριαρχήσει τελικά παντού.

Διαβάστε Επίσης

Δεν έχουν ακόμη τόσα στοιχεία ώστε να μπορούν να προβλέψουν την εξέλιξη, αυτό όμως που μάλλον καταλαβαίνουν είναι ότι το καινούργιο αυτό στέλεχος ξεπερνά την ανοσία μας, είτε μιλάμε για ανοσία από τα εμβόλια είτε από φυσική νόσηση. "Βλέπουμε αυτή την νέα παραλλαγή να παραγκωνίζει όλες τις προηγούμενες που τις θεωρούσαμε εξαιρετικά μεταδοτικές, ωστόσο δεν ξέρουμε γιατί η ΒΑ.2.75 έχει τόσο έντονη τάση να κυριαρχήσει", σχολιάζει η λοιμωξιολόγος Dr Eleanor Gaunt από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Όπως συμπληρώνει, η ΒΑ.2.75 μπορεί να επικρατεί επειδή έχει την ικανότητα να παρακάμπτει προηγούμενη ανοσία ή επειδή είναι ακόμη πιο μεταδοτική. Απουσία όμως στοιχείων, μόνο ο χρόνος μπορεί να απαντήσει.

Γιατί "Κένταυρος";

Το όνομα Κένταυρος δεν είναι επίσημο, δεν έχει δοθεί δηλαδή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Φαίνεται ότι ξεκίνησε από ένα tweet, ενός χρήστη ο οποίος έγραψε μεταξύ άλλων την 1η Ιουλίου: "Μόλις έδωσα στην παραλλαγή ΒΑ.2.75 το όνομα ενός γαλαξία. Το καινούργιο της όνομα είναι στέλεχος Κένταυρος. Συνηθίστε το"!!!!

Η διαφορά και τα συμπτώματα της υποπαραλλαγής Κένταυρος 

"Αυτό που βλέπουμε ως καινούργιο στην ΒΑ.2.75 είναι ότι εξαπλώνεται σε χώρες με υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, οπότε φαίνεται ότι ο ιός αυτός μπορεί να διαφύγει της προϋπάρχουσας ανοσίας", λέει η Gaunt. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στον αριθμό των αλλαγών στην πρωτεΐνη ακίδα – την πρωτεΐνη στην επιφάνεια του ιού που τον βοηθά να μπαίνει στα κύτταρα.

Κόπωση, πυρετός, βήχας, πονοκέφαλος και καταρροή, όπως λένε οι ειδικοί, είναι τα πρώτα βασικά συμπτώματα της υποπαραλλαγής BA.2.75. Φαίνεται όμως πως η νέα υποπαραλλαγή δεν προκαλεί βαριά νόσηση σε μεγάλο βαθμό, όπως και με τις υπόλοιπες παραλλαγές της Όμικρον. Ο πονόλαιμος είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα που αναφέρουν όσοι έχουν μολυνθεί από την Όμικρον.

Τα συμπτώματα που αναφέρουν όσοι νοσούν, έχουν αλλάξει συγκριτικά με τα προηγούμενα επιδημικά κύματα. Σημειώνεται πως η απώλεια της γεύσης ή της όσφρησης δεν είναι πια τόσο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα συγκριτικά με τις προηγούμενες μεταλλάξεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i