Ήλιος και θάλασσα χωρίς κινδύνους για το δέρμα

Οι διακοπές μπορεί να κρύβουν κινδύνους –άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα– για το δέρμα μας, αν δεν το φροντίσουμε όπως πρέπει.

γυναίκα iStock

Από τη Βασιλική Μουσάτου, MD, PhD, δερματολόγο-αφροδισιολόγο, 
επιστημονικά υπεύθυνη Δερματολογικού Κέντρου Bioiatriki + Derma ομίλου Βιοϊατρική

Το καλοκαίρι είναι εδώ και οι περισσότεροι είτε φεύγουμε για διακοπές είτε απολαμβάνουμε μικρές αποδράσεις σε παραλίες. Ωστόσο, όσο κι αν μας αρέσει, η έκθεση στον ήλιο μπορεί να γίνει αιτία πρόκλησης πολλαπλών δερματικών προβλημάτων, ακόμα και απειλή για την υγεία και τη ζωή, αφού μπορεί να πυροδοτήσει την εκδήλωση καρκίνου του δέρματος. Για να χαρούμε τον ήλιο χωρίς προβλήματα:
•    Αποφεύγουμε την πολύωρη άμεση έκθεση ειδικά τις μεσημεριανές ώρες. 
•    Φοράμε καπέλο, γυαλιά, αντηλιακό και αναζητούμε σκιά.
•    Σε πολύωρη έκθεση, π.χ. στο ψάρεμα ή στην ιστιοπλοΐα, φοράμε ελαφριά ρούχα – δεν αρκεί το αντηλιακό.
•    Εφαρμόζουμε αντηλιακό και στη σκιά και σε συννεφιά και το ανανεώνουμε συχνά, ενώ χρησιμοποιούμε μεγάλη ποσότητά του στον ήλιο. 

Διαβάστε Επίσης

Παιδιά και ήλιος 

Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι παράγοντας κινδύνου για μελάνωμα και δρα αθροιστικά από την παιδική ηλικία. Επιπλέον, σε αντίθεση με τους ενήλικες, ο οργανισμός των παιδιών δεν έχει τη δυνατότητα να "διορθώσει" τις μεταλλάξεις που προκαλεί στο δέρμα τους ο ήλιος. Τα εγκαύματα από τον ήλιο στην παιδική ηλικία είναι ο Νο 1 προδιαθεσικός παράγοντας για μελάνωμα στο μέλλον. Έτσι, η αποτελεσματική αντηλιακή προστασία των παιδιών από την πρώτη μέρα ζωής τους είναι απαραίτητη. Ειδικά για "ανοιχτόχρωμα" παιδιά, παιδιά με πολλές ελιές ή παιδιά που στο οικογενειακό τους περιβάλλον υπάρχει ιστορικό μελανώματος η αντηλιακή προστασία είναι ζωτικής σημασίας. Τα βρέφη καλό είναι να μην εκτίθενται καθόλου στον ήλιο, ενώ στα μικρά παιδιά τα αντηλιακά ρούχα είναι απαραίτητα. 

Το σωστό αντηλιακό

Το αντηλιακό είναι πολύτιμος σύμμαχος του δέρματος και της υγείας μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε με προσοχή τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσουμε. Το σωστό αντηλιακό πρέπει να έχει:  
•    Υψηλή προστασία από τη UVA και τη UVB ακτινοβολία αλλά και από την υπέρυθρη (IR) και το μπλε φως.
•    Φωτοσταθερότητα/σύνθεση ανθεκτική στο νερό (δεν υπάρχουν πραγματικά αδιάβροχα αντηλιακά).
•    Σύσταση κατάλληλη για τον κάθε τύπο δέρματος, π.χ. με φυσικά φίλτρα για δυσανεκτικά/αλλεργικά/παιδικά δέρματα, με ματ αποτέλεσμα για λιπαρά, με πλούσια σύσταση για ξηρά, με αντιοξειδωτικά συστατικά για αντιγήρανση. 
•    Υφή ανάλογη της περιοχής όπου εφαρμόζεται (σε αντρικές έντριχες περιοχές διάφανες υφές χωρίς κατάλοιπα, σε μεγάλες περιοχές σώματος γαλακτώματα και λάδια).  

Κακές συνήθειες για την υγεία του δέρματος 

•    Πολύωρη έκθεση στον ήλιο που οδηγεί σε ηλιακά εγκαύματα. Υπάρχει άμεση συσχέτιση ανάμεσα σε ηλιακά εγκαύματα ειδικά κατά την παιδική ηλικία και στον κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος. 
•    Η μεγάλης έντασης σε σύντομο διάστημα έκθεση στον ήλιο (καλοκαιρινή άδεια) επιβαρύνει πολύ το δέρμα και μας καθιστά ευάλωτους στο μελάνωμα.
•    Εξίσου επιβλαβής είναι η χρήση τεχνητών πηγών μαυρίσματος (σολάριουμ) και μάλιστα η χρήση τους πριν από την ηλικία των 30 έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος.
•    Η αμέλεια ελέγχου των σπίλων (ελιές) από δερματολόγο οδηγεί σε καθυστερημένη διάγνωση ενδεχόμενης κακοήθειας.

Οποιαδήποτε αλλαγή σε προϋπάρχουσα ελιά ή εμφάνιση νέας ελιάς πρέπει να ελέγχεται από δερματολόγο. Γι’ αυτό σημαντική είναι η τακτική αυτοεξέταση του δέρματος, για να διαπιστώσουμε αλλαγές όπως οι παραπάνω. Αλλαγή στο μέγεθος, το χρώμα, στην περίμετρο της ελιάς, τυχόν αυτόματη αιμορραγία (χωρίς τραυματισμό) ή και επίμονος κνησμός στην ελιά είναι σημάδια που πρέπει να μας οδηγήσουν στον δερματολόγο. Γενικά όλες οι ελιές άνω των 5 χιλιοστών πρέπει να ελέγχονται, όπως και οι νέες μελαγχρωματικές βλάβες μετά την ηλικία των 18. Άτομα με πολλές ελιές, οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, ανοιχτόχρωμο δέρμα, ιστορικό μεγάλης ηλιακής έκθεσης πρέπει να εξετάζονται συχνότερα. Ο δερματολόγος μπορεί να μας καθησυχάσει, αλλά και να διαγνώσει μια ύποπτη βλάβη. Ειδικά εργαλεία εξέτασης είναι το δερματοσκόπιο, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ψηφιακής απεικόνισης και χαρτογράφησης των ελιών.

Μετά τις διακοπές είναι η ώρα για έλεγχο σπίλων ώστε να μπορείς να εντοπίσεις έγκαιρα τυχόν αλλαγές στις ελιές στο δέρμα σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i