True Story: "Τι θα ευχόμουν να ήξερα πριν ξεκινήσω τη θεραπεία για τον λύκο"

Η εξομολόγηση της συγγραφέως Jenneh Rishe για την αντιμετώπιση του αυτοάνοσου νοσήματός της.

λυκος iStock

Στο άκουσμα της είδησης πως πάσχεις από αυτοάνοσο, στην αρχή νιώθεις μουδιασμένος, ωστόσο με τη σωστή διάγνωση αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι στην αρχή του δρόμο για τη διαχείριση του νοσήματός σου. Όπως είναι γνωστό και αναφέρεται αναλυτικά στο Mayo Clinic, όταν πάσχεις από ένα αυτοάνοσο αυτό που συμβαίνει, με απλά λόγια, είναι σαν το ανοσοποιητικό σου να "επιτίθεται" στους υγιείς ιστούς σου, λες και ο ίδιος σου οργανισμός σού επιτίθεται.

Τη δική της ιστορία θέλησε να αφηγηθεί η συγγραφέας Jenneh Rishe, η οποία διαγνώστηκε με λύκο, αποκαλύπτοντας το τι είναι αυτό που θα ήθελε να γνωρίζει από πριν. Όπως έγραψε στο Health, διαγνώστηκε με το αυτοάνοσο επίσημα τον Μάιο του 2021, αφού δύο χρόνια νωρίτερα είχε ήδη συμπτώματα με φλεγμονές και πόνους στο σώμα της. Όταν έλαβε τη διάγνωση η Rishe ένιωσε καλύτερα, πιστεύοντας πως γνωρίζοντας το τι έχει, θα μπορούσε επιτέλους να αντιμετωπίσει την κατάσταση. "Πίστευα πως αφού πήρα τη διάγνωση με τον λύκο μέσα σε 3 χρόνια ήταν εξαιρετικό. Αυτό που δεν ήξερα ήταν ότι παίρνοντας τη διάγνωση, ήταν το εύκολο κομμάτι του ταξιδιού μου. Θα ευχόμουν να ήξερα τις προκλήσεις μπροστά. Πόσο δύσκολο θα ήταν να βρω μία αποτελεσματική θεραπεία που θα άντεχε το σώμα μου", εξήγησε η συγγραφέας.

Όπως αποκάλυψε στην αρχή ξεκίνησε με μία αγωγή με ανθελονοσιακά φάρμακα, που ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση της ελονοσίας. Όμως, έχουν την ικανότητα να ελέγξουν και τον λύκο. Στην ουσία, τα φάρμακα αυτά λειτουργούν με το να μειώσουν τους πόνους και τη φλεγμονή και άλλα συμπτώματα. Σύμφωνα με τον γιατρό της, τα ανθελονοσιακά θα χρειάζονταν τουλάχιστον 3 μήνες για να δείξουν ότι λειτουργούν. Όμως, στην περίπτωση της Rishe, στην εβδομάδα πάνω αντιμετώπιζε αϋπνίες, άγχος και έλλειψης όρεξης. Ύστερα από συνεννόηση με τον γιατρό της, αποφάσισαν να μειώσουν τη δόση, με αποτέλεσμα τα πράγματα να δείχνουν πως πάνε καλύτερα. 

"Σπουδαία! Είμαστε στον αυτόματο πιλότο από εδώ και στο εξής, σκέφτηκα, αλλά είχα άδικο. Μετά από 4 μήνες, είχα επιστρέψει κατά 75% στον εαυτό μου. Η ενέργειά μου ήταν καλύτερη", ανέφερε η συγγραφέας, μέχρι τη στιγμή που ξαφνικά τα συμπτώματά της επιδεινώθηκαν.

Τότε αναγκάστηκε να ξεκινήσει και μία δεύτερη θεραπεία με στεροειδή, την οποία έπαιρνε για λίγες ημέρες για να ελέγξει τα συμπτώματα. "Τα στεροειδή ήταν θαυματουργά για να ηρεμούν τη φλεγμονή στο σώμα μου, έτσι αποφασίσαμε να συνεχίσω μαζί με τα ανθελονοσιακά", υπογράμμισε. Ωστόσο, τα στεροειδή είναι γνωστό πως έχουν πολλά μειονεκτήματα, γι' αυτό και δεν πρέπει να λαμβάνονται σε μακροχρόνια βάση. 

Έτσι, η συγγραφέας αποκάλυψε πως χρειάστηκε να καταφύγει και σε μία τρίτη θεραπεία, ώστε να περιορίσει τα στεροειδή. Αυτή περιελάμβανε τα μονοκλωνικά αντισώματα, όπου έπρεπε να πηγαίνει σε ένα κέντρο για να της  τα χορηγούν σε ενέσιμη μορφή μία φορά τον μήνα για δύο ώρες. 

Εν τέλει σε εκείνο που κατέληξε είναι πως στο ταξίδι της θεραπείας του λύκου αναγκάζεσαι να επιλέξεις το λιγότερο κακό. "Γνωρίζοντας αυτό που ξέρω τώρα, θα ξεκινούσα αυτό το ταξίδι με μεγαλύτερη υπομονή και πολύ πιο ρεαλιστικές προσδοκίες. Τώρα ξέρω πως το να ζεις με αυτή την ασθένεια σαν τον λύκο φέρνει πολλή αβεβαιότητα που απαιτεί απόλυτη ευελιξία, αποδοχή και χάρη", κατέληξε η συγγραφέας.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i