Καρκίνος: Όσα περιμένουμε στο (όχι τόσο μακρινό) μέλλον για τις θεραπείες

Μια ματιά στις νέες θεραπείες για τον καρκίνο που έρχονται και που θα αλλάξουν τα δεδομένα για τη νόσο.

νέες θεραπείες αλλαγή istock

Η νόσος COVID έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων τα τελευταία τρία χρόνια, θα ήταν όμως άδικο να πούμε ότι έριξαν όλο το βάρος τους στη αντιμετώπισή του και μόνο. Μέσα στα εργαστήρια και τα ερευνητικά κέντρα, ποτέ δεν σταμάτησαν τις εργασίες για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του Νο 1 εχθρού της υγείας του ανθρώπου.

Μπορεί να έχεις ακούσει για την πιο νέα μέχρι σήμερα θεραπεία για τον καρκίνο, την ανοσοθεραπεία. Αυτή την στιγμή, όμως, μια νέα θεραπεία έρχεται να δώσει ελπίδα και να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου σε ασθενείς που είναι ανθεκτικοί στην ανοσοθεραπεία.

Διαβάστε Επίσης

Γιατί, ενώ η ανοσοθεραπεία χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να στοχεύσει και να σκοτώσει καρκινικά κύτταρα, όταν θεραπείες όπως η χειρουργική επέμβαση, η ακτινοθεραπεία ή η χημειοθεραπεία, έχουν αποτύχει, δεν μπορεί ωστόσο να βοηθήσει όλους τους ασθενείς και ορισμένοι όγκοι μπορούν να εξελιχθούν ώστε να αντιστέκονται σε αυτήν.

Τώρα οι ογκολόγοι στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψαν μια θεραπεία με δύο άξονες – ανοσοθεραπεία σε συνδυασμό με γουαδεσιταβίνη, ένα νέο πειραματικό φάρμακο – η οποία μπορεί να αναστρέψει την αντίσταση του καρκίνου στην ανοσοθεραπεία. Χάρη σε αυτή, σε δοκιμές που έγιναν, ασθενείς που αναμενόταν να πεθάνουν αφού εξαντλούσαν όλες τις θεραπευτικές επιλογές επιβίωσαν πολύ περισσότερο, ανακάλυψαν. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Journal for ImmunoTherapy of Cancer.

Το εμβόλιο mRNA δίνει ελπίδες κατά του καρκίνου

Το γνωρίσαμε κάτω από την τεράστια απειλή της λοίμωξης COVID-19, όμως η νέα τεχνολογία mRNA προϋπήρχε και ο στόχος ήταν η αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος. Η 74χρονη Barbara Brigham που συμμετείχε σε προκαταρκτική κλινική δοκιμή σε συνδυασμό με την επιτυχή έκβαση της περίπτωσής της αφήνει αέρα αισιοδοξίας και ενθουσιασμού στην επιστημονική κοινότητα.

Η Barbara, η οποία διαγνώστηκε με καρκίνο – σταδίου 2 – στο πάγκρεας το φθινόπωρο του 2020 ακολούθησε τη συμβουλή του γιατρού της στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK), Vinod Balachandran, που της πρότεινε εκτός από τη χειρουργική επέμβαση και τη χημειοθεραπεία να δοκιμάσει κάτι νέο, όπως η συμμετοχή της σε μια μικρή κλινική δοκιμή με ένα mRNA εμβόλιο.

Το εμβόλιο αυτό θα εκπαίδευε το ανοσοποιητικό της σύστημα ώστε να είναι σε εγρήγορση έναντι των καρκινικών κυττάρων, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο να επιστρέψει ο καρκίνος. Στο πλαίσιο της κλινικής μελέτης έλαβε, έως τον περασμένο Σεπτέμβριο, εννέα δόσεις εμβολίου, εκτός από χημειοθεραπεία και μία δόση ανοσοθεραπείας. Επιπλέον, όπως προβλέπει το ερευνητικό πρωτόκολλο, υποβάλλεται σε αξονική τομογραφία κάθε τρεις μήνες. Δύο χρόνια μετά είναι απολύτως υγιής. Βέβαια, πρέπει να τονίσουμε εδώ πως το εμβόλιο αυτό είναι ειδικά προσαρμοσμένο σε κάθε ασθενή με βάση το μοριακό αποτύπωμα του όγκου του. Από την άλλη, οι γιατροί δηλώνουν ότι πρόκειται για εμβόλιο που προσαρμόζεται στις ανάγκες συγκεκριμένων ασθενών. Όπως και να έχει, πάντως, το σίγουρο είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια κοσμογονία στο χώρο της επιστήμης, ενώ αναμένονται σπουδαίες οι εξελίξεις στη μάχη κατά του καρκίνου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i