Επιδημία γρίπης στην Ευρώπη: Τα δεδομένα και πώς θα προστατευτούμε

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μαζί με άλλους φορείς υγείας κυκλοφόρησαν ανακοίνωση για το κύμα της γρίπης στην Ευρώπη και τη συνύπαρξή του με τον RSV και την COVID-19.

ίωση γρίπη κορονοϊός πυρετός istock

Εάν δεν το έχεις παρατηρήσει από το κοινωνικό σου περιβάλλον, θα σου πούμε ότι σύμφωνα με τους φορείς Υγείας, η εποχή της γρίπης 2022-2023 έχει ήδη ξεκινήσει – και μάλιστα νωρίτερα από το αναμενόμενο. Σε κοινή τους δήλωση φορείς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων προειδοποιούν ότι η επιδημία της γρίπης συνυπάρχει με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) και την COVID-19.

Τα δεδομένα

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η Ευρώπη αυτή τη στιγμή βιώνει αυξημένη κυκλοφορία της γρίπης αλλά και του RSV. Μαζί με την COVID-19, οι ιοί αυτοί αναμένεται να έχουν σημαντική επίδραση στον πληθυσμό αλλά και τα συστήματα υγείας αυτό τον χειμώνα. Αυτός είναι και ένας λόγος που καθιστά εξαιρετικά σημαντικό τον εμβολιασμό για τη γρίπη και την COVID-19 στις ομάδες του πληθυσμού για τις οποίες συστήνεται. Φυσικά, όλοι μας, εμβολιασμένοι και μη, οφείλουμε να προστατεύουμε τους εαυτούς μας και να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής που έχουμε γνωρίσει καλά τους προηγούμενους μήνες, με κυρίαρχο το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών.

Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στην Ευρώπη στελέχη Α και Β της γρίπης, σε διαφορετικές περιοχές. Παρότι μπορεί να κολλήσουν γρίπη όλοι οι ενήλικες, και κυρίως παιδιά σχολικής ηλικίας, χρειάζεται προσοχή στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και σε όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Επίσης, ο RSV έχει αυξημένη μετάδοση από τον Οκτώβριο, με περίπου 20 χώρες και περιοχές της Ευρώπης να έχουν μεγάλα ποσοστά μετάδοσης.

Αναφορικά, τέλος, με την COVID-19, τα κρούσματα συνεχίζουν να είναι αυξημένα και σε συνδυασμό με άλλους ιούς του αναπνευστικού μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα το χειμώνα που έρχεται.

Πώς θα ξεπεράσουμε την πρόκληση του χειμώνα

Στην κοινή τους ανακοίνωση, οι εκπρόσωποι των φορέων Υγείας δήλωσαν ότι χρειάζεται να δοθεί έμφαση στα προγράμματα εμβολιασμού και τα μέτρα πρόληψης σε όλη την Ευρώπη. Συστήνεται, σύμφωνα και με τις συστάσεις στη δική μας χώρα, να εμβολιαστούν για τη γρίπη και τον κορονοϊό άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας, εργαζόμενοι στα συστήματα υγείας, άνω των 60 και οι έγκυες. "Δεν μπορούμε να το υπογραμμίσουμε περισσότερο. Τα εμβόλια σώζουν ζωές. Μειώνουν τις πιθανότητες λοίμωξης και τον κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από COVID-19 και εποχιακή γρίπη".

Τα μέτρα προσωπικής προστασίας είναι επίσης σημαντικά καθώς μας προστατεύουν από όλους του ιούς του αναπνευστικού. "Εξακολουθούμε να συστήνουμε σε όλους να προστατεύουν τον εαυτό τους παίρνοντας απλά αλλά αποτελεσματικά μέτρα – από το συχνό πλύσιμο των χεριών, τη χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, και την απομόνωση σε περίπτωση ασθένειας".

Μόνο εάν είμαστε προετοιμασμένοι, στις επάλξεις και συνεχίζουμε να κάνουμε όσα ξέρουμε ότι έχουν αποτέλεσμα θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την πρόκληση αυτού του χειμώνα, καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i