Υγιές συκώτι: Ξέρεις τι είναι η αυτοάνοση ηπατίτιτδα που επηρεάζει και νέες γυναίκες;

Τα συμπτώματα, οι τύποι και η αντιμετώπιση της αυτοάνοσης ηπατίτιδας.

πόνος κοιλιά συκώτι έντερο istock

Το συκώτι ή ήπαρ είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα στο σώμα μας. Δύο από τους βασικούς του ρόλους είναι να φιλτράρει το αίμα και να παράγει χολή, την ουσία που είναι απαραίτητη για να γίνεται σωστά η πέψη. Ένας από τους τρόπους για να έχουμε μεγαλώνοντας υγιές συκώτι είναι να γνωρίζουμε κάποια πιθανά νοσήματα, έτσι ώστε να απευθυνθούμε έγκαιρα στον γιατρό μας για διάγνωση και θεραπεία. Ένα από αυτά είναι η αυτοάνοση ηπατίτιδα.

Τι είναι η αυτοάνοση ηπατίτιδα

Όπως ενημερώνουν από το Σύλλογο Ασθενών Ήπατος "Προμηθέας" η αυτοάνοση κατάσταση σημαίνει ότι το ίδιο το ανοσοποιητικό επιτίθεται στο συκώτι και προκαλεί φλεγμονή. Υπάρχουν δύο τύποι της συγκεκριμένης νόσου. Ο πρώτος τύπος, ή κλασικός, είναι η πιο κοινή μορφή αυτοάνοσης ηπατίτιδας, ο οποίος επηρεάζει κυρίως τις νέες γυναίκες και συνδέεται συχνά με άλλες αυτοάνοσες ασθένειες. Η αυτοάνοση ηπατίτιδα τύπου 2 είναι λιγότερο συχνή και επηρεάζει γενικά τα κορίτσια ηλικίας μεταξύ 2 και 14 ετών.

Τα αίτια για την εμφάνιση της νόσου δεν είναι γνωστά, όπως και σε πολλά άλλα αυτοάνοσα, αυτό όμως που μπορούμε να ξέρουμε είναι ότι η κληρονομικότητα και οι προγενέστερες λοιμώξεις μπορεί να παίξουν κάποιο ρόλο.

Διαβάστε Επίσης

Ποιοι έχουν αυξημένες πιθανότητες για αυτοάνοση ηπατίτιδα

Περίπου το 70% των ατόμων με αυτοάνοση ηπατίτιδα είναι γυναίκες, συνήθως μεταξύ 15 και 40 ετών. Πολλοί άνθρωποι με αυτήν την ασθένεια έχουν επίσης και άλλες αυτοάνοσες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 1, θυρεοειδίτιδας (φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα), ελκώδους κολίτιδας, λεύκης (σπογγώδης απώλεια της χρωστικής του δέρματος) ή σύνδρομο Sjogren (ξηροί οφθαλμοί και ξηροστομία).

Τα συμπτώματα 

Δυστυχώς η νόσος μπορεί να υπάρχει σχεδόν χωρίς συμπτώματα. Όταν εμφανίζονται συμπτώματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, αίσθηση δυσφορίας στην κοιλιά, πόνο στις αρθρώσεις, κνησμός, ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού μέρους των ματιών), διογκωμένο ήπαρ, ναυτία και αραχνοειδή αιμαγγειώματα στο δέρμα. Εάν ο γιατρός υποψιαστεί τη νόσο, θα ζητήσει να κάνεις εξετάσεις αίματος και βιοψία ή ελαστογραφία ήπατος. 

Πώς αντιμετωπίζεται

Ο στόχος της θεραπείας, διαβάζουμε στη σελίδα του "Προμηθέα", είναι να σταματήσει η επίθεση του σώματος στο ίδιο, με την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό επιτυγχάνεται με ένα φάρμακο που ονομάζεται πρεδνιζόνη, που είναι ένας τύπος στεροειδούς. Συχνά, χρησιμοποιείται επίσης ένα δεύτερο φάρμακο, η αζαθειοπρίνη (Imuran). Η θεραπεία ξεκινά με υψηλή δόση πρεδνιζόνης. Όταν τα συμπτώματα βελτιώνονται, η δοσολογία μειώνεται και μπορεί να προστεθεί η αζαθειοπρίνη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αυτοάνοση ηπατίτιδα μπορεί να ελεγχθεί αλλά δεν θεραπεύεται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι ασθενείς θα χρειαστεί να παραμείνουν στο φάρμακο για χρόνια και μερικές φορές για όλη τους τη ζωή. Δυστυχώς, η μακροχρόνια χρήση στεροειδών μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, όπως διαβήτη, οστεοπόρωση, υψηλή αρτηριακή πίεση, γλαύκωμα, αύξηση βάρους και μειωμένη αντίσταση σε άλλες λοιμώξεις. Έτσι, ενδέχεται να χρειαστούν άλλα φάρμακα για τον έλεγχο αυτών των ανεπιθύμητων ενεργειών.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i