Μύθοι και αλήθειες για τη μόνιμη αποκατάσταση της αιμορροϊδοπάθειας

Μία πλέον συχνή πάθηση.

αιμορροϊδοπάθεια iStock

Για την πλέον συχνή πάθηση της αιμορροϊδοπάθειας η οποία εμφανίζεται και στα δύο φύλα, επηρεάζοντας, τουλάχιστον, το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, τους μύθους γύρω από αυτήν, κυρίως όμως, τις αλήθειες που αφορούν στη μόνιμη αποκατάσταση της βλάβης, μας μιλά ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου.

Τι είναι η Αιμορροϊδοπάθεια;

Μύθος: Οι αιμορροΐδες είναι μία πάθηση η οποία εμφανίζεται σε ανθρώπους που κάνουν καθιστική ζωή, δηλαδή σε ανθρώπους που δουλεύουν σε γραφεία, σε φοιτητές και σε οδηγούς.

Αλήθεια: Οι αιμορροΐδες είναι αγγειακά "μαξιλάρια" στην περιοχή του πρωκτού και επιτελούν δύο βασικές λειτουργίες: την εγκράτεια, ώστε να κλείνει σωστά το έντερο και την προστασία, δηλαδή την αποφυγή τραυματισμών του εντέρου, που θα οδηγούσε σε ραγάδα, απόστημα ή συρίγγιο. Όταν λοιπόν, οι αιμορροΐδες πάσχουν, (διογκώνονται, μεγαλώνουν και φουσκώνουν) οι ιστοί που τις κρατούν στη θέση τους χαλαρώνουν και δεν μπορούν να εκτελέσουν τις λειτουργίες τους. Η συγκεκριμένη πάθηση είναι γνωστή ως "αιμορροϊδοπάθεια", η οποία αποτελεί την αρχή της κακής ποιότητας ζωής και της καθημερινής ταλαιπωρίας".

Ποια είναι τα αίτια της εμφάνισής της;

Μύθος: Οι αιμορροΐδες εμφανίζονται στους ηλικιωμένους και σε ανθρώπους οι οποίοι κάνουν υπέρμετρη χρήση πικάντικων τροφών.

Αλήθεια: Οι κυριότερες αιτίες είναι η δυσκοιλιότητα και η κληρονομικότητα. Παράλληλα, η εγκατάλειψη της μεσογειακής διατροφής, η μεταστροφή σε δίαιτες που έχουν έμφαση στο κρέας, στη ζάχαρη και στα "έτοιμα γεύματα", σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή και το άγχος, οδηγούν στη δυσκοιλιότητα και στην αιμορροϊδοπάθεια. Ένα επιπρόσθετο αίτιο είναι η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, δηλαδή εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία, ο έντονος βήχας, η άρση μεγάλων βαρών, καθώς επίσης η προχωρημένη ηλικία και βέβαια, η κληρονομικότητα.

Θεραπεία και Αντιμετώπιση:

Μύθος: Από τη στιγμή που θα εμφανιστούν, δεν υπάρχει μόνιμη αντιμετώπιση των αιμορροΐδων. Γι’ αυτό ο μοναδικός τρόπος προφύλαξης είναι η πλούσια, σε φυτικές ίνες, διατροφή.

Αλήθεια: Η κατανάλωση φυτικών ινών αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόληψης της αιμορροϊδοπάθειας, αλλά δεν αρκεί. Η διατροφή, πλούσια σε φρούτα και τα λαχανικά, δεν μας καθιστούν απρόσβλητους, απλώς μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης αιμορροΐδων ή πιο σωστά, καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου. Η εξέλιξη της τεχνολογίας αποτελεί τη μόνιμη και οριστική λύση.

Συνδυασμός ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών, E-RaFisTura: Οριστική και μόνιμη λύση

Μύθος: Η χειρουργική αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας είναι πολύ επώδυνη για τον ασθενή και δεν προσφέρει μόνιμα θεραπευτικά αποτελέσματα

Αλήθεια: Η πλέον σύγχρονη και επαναστατική μέθοδος συνδυάζει όλα τα αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα των ραδιοσυχνοτήτων. Με τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνικής, και μέσα σε ελάχιστο χρόνο, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 15 – 20 λεπτά, ανώδυνα, αναίμακτα και με τοπική αναισθησία, οι ασθενείς έχουν γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στην εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες, την επόμενη ημέρα. Κυρίως, όμως, οι ασθενείς, ανακουφίζονται, αμέσως μετά τη διαδικασία της επέμβασης, ενώ παράλληλα, εξαλείφεται και η πιθανότητα επανεμφάνισής των αιμορροΐδων. Η συνδυαστική μέθοδος E-RaFisTura εφαρμόζεται στη χειρουργική Κλινική του Ιατρικού Περιστερίου και αντιμετωπίζει οριστικά τις παθήσεις "ταμπού" (αιμορροΐδες, συρίγγια, κύστη κόκκυγος).

*Ευχαριστούμε τον Δρ. Αναστάσιο Γ. Ξιάρχο, Γενικό Χειρουργό και  Διευθυντή Χειρουργικής στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών.  www.axiarchos.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i