Κλειστή Ρινοπλαστική: Η νέα εκλεπτυσμένη εκδοχή της γνωστής επέμβασης που υπόσχεται υψηλή αποτελεσματικότητα

Τα νέα δεδομένα για την εξειδικευμένη επέμβαση και όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη διαδικασία.

ρινοπλαστική iStock

Όσο κι αν η ρινοπλαστική δεν αποτελεί είδηση στις ημέρες μας, νέα δεδομένα προστέθηκαν στη διεξαγωγή της επέμβασης, γεγονός που υπόσχεται καλύτερα και ασφαλέστερα αποτελέσματα. Προκειμένου να μάθουμε περισσότερα για τη διαδικασία της κλειστής ρινοπλαστικής, συζητήσαμε με τη Χειρουργό ΩΡΛ & Πλαστικής Προσώπου, δρα Αργυρώ Κυπραίου, η οποία μας ενημέρωσε σχετικά με το θέμα.

Όπως επεσήμανε, ως ρινοπλαστική ορίζεται η συνολική επέμβαση που περικλείει μια ποικιλία τεχνικών οι οποίες χρησιμοποιούνται ώστε να μεταβάλουμε την αισθητική και να βελτιώσουμε όλες τις λειτουργικές παραμέτρους της μύτης. "Για να μπορέσουμε να επέμβουμε τόσο στο ρινικό διάφραγμα, όσο και στον οστεοχόνδρινο σκελετό της μύτης απαιτούνται ειδικά σχεδιασμένες τομές στο εσωτερικό της μύτης και επιπλέον μια εξωτερική τομή στη στυλίδα εάν πρόκειται για ανοικτή ρινοπλαστική", εξήγησε, προσθέτοντας πως η σωστή διάγνωση και αναγνώριση της εκάστοτε παθολογίας θα καθορίσει τη στρατηγική της επέμβασης. Σημαντικός παράγοντας είναι βέβαια η εμπειρία του χειρουργού στις διάφορες τεχνικές και η ικανότητα του, συνεπώς να φτάνει στο επιθυμητό αποτέλεσμα είτε με κλειστή είτε με ανοικτή μέθοδο.

Να σημειωθεί πως στις προηγούμενες δεκαετίες η κλειστή ρινοπλαστική ακολουθούσε ένα συγκεκριμένο και σταθερό πλάνο, όπως ανέφερε η γιατρός, χρησιμοποιώντας ελάχιστες τεχνικές με καθαρά μειωτική, αφαιρετική φιλοσοφία. Δε χρησιμοποιούσε τεχνικές διάπλασης ακρορρινίου, ενίσχυσης ρινικών βαβλίδων, ευθειασμού ρινικού διαφράγματος. Επομένως, τα αποτελέσματα μιας τέτοιας πλημμελώς μελετημένης επέμβασης ήταν απρόβλεπτα τόσο ως προς το αισθητικό αλλά και το λειτουργικό αποτέλεσμα.

Η παλαιού τύπου ρινοπλαστική αφαιρώντας υπερβολικά οστά και χόνδρους οδηγούσε σε καθίζηση της ράχης της μύτης και ανασηκωμένα ρουθούνια. Η δυσκολία στην αναπνοή ήταν συχνό φαινόμενο λόγω κυρίως βλάβης στη περιοχή των ρινικών βαλβίδων και κατάρρευσης των πλαγίων ρινικών τοιχωμάτων.

Κλειστή ρινοπλαστική: Η νέα σελίδα

Τα καλά νέα, λοιπόν, είναι ότι η κλειστή ρινοπλαστική αναβιώνει στις μέρες μας σε μία σύγχρονη και εκλεπτυσμένη εκδοχή της η οποία έχει υψηλή αποτελεσματικότητα στο να διορθώσει με λεπτομέρεια όχι μόνο τον ύβο της μύτης αλλά και το πλάτος, τη στήριξη και τη προβολή του ακρορρινίου. Όπως υπογραμμίζει η δρ Κυπραίου, "θεωρείται λιγότερο επεμβατική καθώς όλες οι τομές γίνονται εσωτερικά της μύτης ενώ η στυλίδα διατηρείται ανέπαφη μαζί με όλους τους συνδέσμους, τα αγγεία και τα λεμφαγγεία που τη συνοδεύουν". Έτσι θεωρείται ότι προκαλεί λιγότερα οιδήματα και ουλώδη ιστό από την ανοικτή ρινοπλαστική.

Παράλληλα, ευνοείται η διατήρηση των ρινικών δομών (preservation rhinoplasty), η τοποθέτηση χόνδρινων μοσχευμάτων, η ενίσχυση των ρινικών βαλβίδων και η επανασυρραφή των πλαγίων συνδέσμων της μύτης (scroll). Φυσικά, κατά τη γνώμη της γιατρού, αυτού του τύπου η κλειστή ρινοπλαστική απαιτεί μεγάλη εμπειρία εκ μέρους του χειρουργού αφού χρησιμοποιεί τεχνικές ανοικτής ρινοπλαστικής που θα γίνουν όμως με περιορισμένη άνεση κινήσεων.

Ανοιχτή Vs κλειστή ρινοπλαστική

Ο στόχος και των δύο επεμβάσεων (ανοικτής ή κλειστής), παραμένει κοινός και είναι η απόλυτη επιτυχία της επέμβασης με ασφαλή, προβλέψιμα και μόνιμα αποτελέσματα. Επομένως, η σύγχρονη κλειστή ρινοπλαστική έχει μια ξεχωριστή φιλοσοφία από την ανοικτή ρινοπλαστική και δεν πρέπει να θεωρείται ανταγωνιστική, αλλά μια εξίσου σημαντική και παράλληλη τεχνική που χρησιμοποιείται πλέον για την επίλυση ποικίλων προβλημάτων. Αυτές οι εξειδικευμένες επεμβάσεις θα πρέπει να εκτελούνται από έναν εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο (Board Certified) χειρουργό πλαστικής προσώπου.

Σημαντικές πληροφορίες για την επέμβαση

Η διάρκεια της επέμβασης κλειστής ρινοπλαστικής είναι περίπου 2 ώρες. Απαιτείται 1 εβδομάδα για την επούλωση και την αφαίρεση του νάρθηκα και στη συνέχεια επιστρέφει ο ασθενής στην εργασία του. Τα αποτελέσματα της επέμβασης φαίνονται άμεσα στις πρώτες 15 ημέρες.

Ευχαριστούμε θερμά για τις πολύτιμες πληροφορίες τη δρα Αργυρώ Κυπραίου, Χειρουργό ΩΡΛ & Πλαστικής Προσώπου, Διευθύντρια Τμήματος Λειτουργικής & Επανορθωτικής Χειρουργικής Ρινός | Νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ – Όμιλος ΥΓΕΙΑ 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i