Τα 10 θετικά στοιχεία της εμμηνόπαυσης

Η εμμηνόπαυση μπορεί να είναι μια ευπρόσδεκτη αλλαγή και οι παρακάτω σκέψεις θα σε βοηθήσουν να το συνειδητοποιήσεις.

γυναίκες εμμηνόπαυση istock

Γράφει η Καίτη Αντωνοπούλου, Ταμίας & Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης www.eletem.org

Η σκέψη της εμμηνόπαυσης συνήθως μας φέρνει στο νου μια σειρά ανεπιθύμητων συμπτωμάτων όπως εξάψεις, κολπική ξηρότητα, εναλλαγές της διάθεσης, αραίωση μαλλιών, διαταραχές ύπνου. Ο κατάλογος είναι μακρύς και απογοητευτικός αλλά η εμμηνόπαυση μπορεί να έχει και θετικό αντίκτυπο στη ζωή μας. Αφενός, δεν είναι αρνητικές όλες οι σωματικές αλλαγές που προκαλούνται από τα μειωμένα επίπεδα γυναικείων ορμονών, αφετέρου, πολλές από τις συναισθηματικές και κοινωνικές αλλαγές μπορεί πραγματικά να μας κάνουν πιο δραστήριες. Από πολλές απόψεις, η εμμηνόπαυση μπορεί να είναι μια ευπρόσδεκτη αλλαγή!

Σταματάει ο κύκλος περιόδου

Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί το τέλος του εμμηνορροϊκού κύκλου, κάτι που για πολλές γυναίκες είναι από μόνο του μια αιτία γιορτής. Σημαίνει όχι πια φασαρία με ταμπόν ή σερβιέτες, όχι πια ανησυχία για διαρροή και όχι άλλες κράμπες κατά την περίοδο. Και μετά την περίοδο της προεμμηνόπαυσης, όπου ο κύκλος γίνεται συχνά ακανόνιστος και η αιμορραγία μπορεί να είναι "βαριά", η εμμηνόπαυση βάζει ένα τέλος στις εικασίες για το πότε θα ξεκινήσει ή θα σταματήσει η περίοδος. Ορισμένες γυναίκες κατά τη διάρκεια του κύκλου περιορίζονται ακόμη και στο σπίτι τους τις ημέρες που η αιμορραγία είναι έντονη. Για αυτές τις γυναίκες, η εμμηνόπαυση μπορεί να είναι απίστευτα απελευθερωτική.

Λέμε "αντίο" στο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο

Μία ή δύο εβδομάδες πριν από την περίοδο, το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα, που κυμαίνονται από ευαισθησία στο στήθος και πονοκέφαλο μέχρι λαχτάρα για φαγητό και ευερεθιστότητα. Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο είναι πολύ συχνό, αφού το 85% των γυναικών με έμμηνο ρύση εμφανίζουν τουλάχιστον ένα ή περισσότερα από τα συμπτώματα του κάθε μήνα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων. Στην περιεμμηνόπαυση, το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο μπορεί προσωρινά να επιδεινωθεί καθώς τα επίπεδα οιστρογόνων αυξάνονται και πέφτουν. Αισθανόμαστε λοιπόν πολύ καλύτερα όταν το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο εξαφανίζεται μετά την εμμηνόπαυση.

Σεξ χωρίς ανησυχίες για εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση μπορούν να απολαμβάνουν το σεξ χωρίς να χρειάζεται να σκεφτούν μια πιθανή εγκυμοσύνη. Αυτό κάνει μεγάλη διαφορά, σύμφωνα με μια μελέτη των σωματικών και ψυχοκοινωνικών αλλαγών που βιώνουν οι γυναίκες στη μέση ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της εμμηνόπαυσης. Μεταξύ γυναικών διαφορετικών εθνοτήτων, το σεξ χωρίς να σκέφτονται την εγκυμοσύνη αναφέρθηκε συχνά ως ένα από τα οφέλη της εμμηνόπαυσης. Μερικές γυναίκες μάλιστα διαπιστώνουν ότι, επειδή δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχούν για το απρόβλεπτο αποτέλεσμα του σεξ, μπορούν πραγματικά να το απολαύσουν περισσότερο μόλις φτάσουν στην εμμηνόπαυση.

Διαβάστε Επίσης

Το τέλος των ορμονικών πονοκεφάλων

Οι γυναίκες επηρεάζονται από ημικρανίες τρεις φορές πιο συχνά από τους άνδρες, σύμφωνα με το Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας. Περίπου το 70% αυτών των γυναικών έχουν εμμηνορροϊκές ημικρανίες ή και πονοκεφάλους που συμπίπτουν με την ωορρηξία και την έμμηνο ρύση. Όπως και άλλες ημικρανίες, αυτοί οι πονοκέφαλοι προκαλούν παλλόμενο πόνο στη μία πλευρά του κεφαλιού, που μερικές φορές συνοδεύεται από ναυτία, έμετο και ευαισθησία στο φως ή στον ήχο. Σε έναν κανονικό έμμηνο κύκλο, τα κυμαινόμενα επίπεδα των ορμονών οιστρογόνων και προγεστερόνης μπορούν να προκαλέσουν εμμηνορροϊκές ημικρανίες. Αλλά μετά την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης πέφτουν και συχνά μειώνεται και ο αριθμός των ορμονικών πονοκεφάλων. Οι πονοκέφαλοι μπορεί να επιδεινωθούν προσωρινά κατά τη διάρκεια των ταραχωδών ορμονικών αλλαγών που σχετίζονται με την περιεμμηνόπαυση, αλλά οι γυναίκες που πάσχουν από ημικρανία μπορούν να προσβλέπουν σε βελτίωση μόλις περάσουν στην εμμηνόπαυση.

Τα ινομυώματα της μήτρας συρρικνώνονται

Πολλές γυναίκες που πλησιάζουν τα 50 τους αναπτύσσουν ινομυώματα (όγκους της μήτρας που είναι σχεδόν πάντα καλοήθεις). Τα ινομυώματα αναπτύσσονται όταν τα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα είναι υψηλά, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης αυξάνονται και στην περιεμμηνόπαυση, όταν τα επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να μεταβληθούν από χαμηλά σε υψηλά. Εάν τα συμπτώματα του ινομυώματος, συμπεριλαμβανομένου του πόνου, της έντονης εμμηνορροϊκής αιμορραγίας και της πίεσης στην ουροδόχο κύστη είναι σοβαρά, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν χειρουργική επέμβαση. Ευτυχώς, τα ινομυώματα συχνά σταματούν να αναπτύσσονται ή συρρικνώνονται όταν οι γυναίκες φτάνουν στην εμμηνόπαυση και τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται. Για τις γυναίκες που έχουν ινομυώματα και ελπίζουν να αποφύγουν τη χειρουργική επέμβαση ή για εκείνες που έχουν έμμηνο ρύση με έντονη αιμορραγία λόγω ινομυωμάτων, η εμμηνόπαυση είναι ευπρόσδεκτη.

Διαβάστε Επίσης

Μια ευκαιρία για απολογισμό

Πολλές γυναίκες θεωρούν την εμμηνόπαυση μια φυσική περίοδο να κάνουν απολογισμό της ζωής τους. Πολλές αποφασίζουν να ρίξουν μια νέα ματιά στις σχέσεις τους, τα επαγγέλματά τους, τους τρόπους με τους οποίους φροντίζουν την υγεία τους και τους τρόπους με τους οποίους θέλουν να ξοδεύουν την ενέργειά τους. Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση μπορούν να αναρωτηθούν εάν οδεύουν προς την κατεύθυνση που θέλουν να πάνε, τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά, και αν ο τρόπος που περνούν το χρόνο τους έχει νόημα για αυτές.

Μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση

Δεν είναι ασυνήθιστο για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες να αναφέρουν ότι αισθάνονται ενδυναμωμένες, εν μέρει λόγω των βιολογικών αλλαγών που λαμβάνουν χώρα στην εμμηνόπαυση και εν μέρει λόγω του σημείου της ζωής στο οποίο εμφανίζεται η εμμηνόπαυση. Οι γυναίκες συχνά ανακουφίζονται επειδή δεν έχουν μηνιαίες περιόδους με τον συνοδευτικό κίνδυνο εγκυμοσύνης, εναλλαγών της διάθεσης και άλλων συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Μετά από 50 και πλέον χρόνια εμπειρίας ζωής, συμπεριλαμβανομένων των σκαμπανεβασμάτων των σχέσεων, της ανατροφής παιδιών και της καριέρας, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν αυτό που θέλουν με μεγαλύτερη αίσθηση σιγουριάς ότι μπορούν να χειριστούν ό,τι τους συμβεί.

Το υπόλοιπο της ζωής μας περιμένει!

"Έχετε να ζήσετε ακόμα τη μισή ζωή σας. Σταματήστε να είστε αδρανείς γιατί το πάρτι ξεκινά τώρα". Αυτό είναι ένα μήνυμα που οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση είναι έτοιμες να ακούσουν, γιατί η μέση ηλικία είναι η εποχή που οι γυναίκες έχουν την τάση να ρισκάρουν. Κάποιες αλλάζουν καριέρα, μετατρέποντας ίσως ένα χόμπι σε επιχείρηση. Άλλες δοκιμάζουν διαδικτυακές γνωριμίες ή άλλες περιπετειώδεις ενασχολήσεις όπως ορειβασία ή καλλιτεχνικό πατινάζ. Εάν υπάρχει κάτι που έχετε θέσει σε αναμονή, η εμμηνόπαυση είναι η στιγμή για να ξεκινήσετε και να το απολαύσετε.

Ευκαιρία να εστιάσουμε στην φροντίδα του εαυτού μας

Με τα παιδιά να μεγαλώνουν ή να γίνονται ανεξάρτητα και μια καριέρα που έχει εδραιωθεί, οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση έχουμε περισσότερο χρόνο να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για ανανέωση. Πολλές γυναίκες στην εμμηνόπαυση είναι δεκτικές στο να κάνουν αλλαγές που θα διατηρήσουν ή θα βελτιώσουν την υγεία τους ή και την εμφάνισή τους. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να ξεκινήσουν με τακτικές εξετάσεις υγείας και συνήθεις προληπτικούς ελέγχους υγείας, με υγιεινή διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και υιοθετώντας τακτική σωματική δραστηριότητα, από το περπάτημα και το ποδήλατο μέχρι την κηπουρική και τις δουλειές του σπιτιού. Και τέλος, είναι σημαντικό να αφιερώσουμε χρόνο σε τρόπου που βοηθούν να έχουμε λιγότερο άγχος στην καθημερινότητα.

Καλοδεχούμενη επαφή με άλλες γυναίκες στην εμμηνόπαυση

Όταν οι εξάψεις γίνονται πολύ ενοχλητικές ή όταν δεν μπορούμε να θυμηθούμε για ποιο λόγο πήγαμε στο σούπερ μάρκετ, είναι πολύ πιθανό ότι θα νιώσουμε κοντά με οποιαδήποτε άλλη γυναίκα τόσο "ιδρωμένη" ή "ξεχασιάρα" όσο εμείς. Η χαλαρή συζήτηση με άλλες γυναίκες για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης που αντιμετωπίζουμε μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη, καθησυχάζοντάς μας ότι δεν είμαστε μόνες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i