Ινομύωμα στη μήτρα: Τα συμπτώματα που μπορεί να σε προϊδεάσουν

7 ενδείξεις που μαρτυρούν την ύπαρξη ενός ινομύωματος στη μήτρα σου.

πόνος iStock

Αν και δεν μιλάμε για μία κατάσταση που απειλεί τη ζωή σου, το ινομύωμα στη μήτρα χρειάζεται παρακολούθηση, καθώς ενδέχεται να χρειαστεί αφαίρεση. Τα ινομυώματα που είναι καλοήθεις όγκοι και αρκετά συχνοί κατά την αναπαραγωγική ηλικία, εμφανίζονται στην περιοχή της μήτρας και έχουν το σχήμα μιας μικρής μπάλας ινώδους ιστού που μπορεί να φτάσει μέχρι το μέγεθος ενός καρπουζιού. Αυτό σημαίνει πως είτε δεν θα κάνει την "εμφάνισή" του αισθητή, ή θα επηρεάσει σημαντικά τα όργανα του αναπαραγωγικού συστήματος, προκαλώντας δυσάρεστα συμπτώματα. Ποια είναι αυτά;

Οξύς πόνος

Αν και δεν αποτελεί από τα συχνότερα συμπτώματα, ο έντονος πόνος ή αίσθηση καψίματος συνδέεται με το ινομύωμα. Πολλές γυναίκες τον συγκρίνουν με εκείνον της καρδιακής προσβολής - μόνο που αυτός λαμβάνει χώρα στη μήτρα. Συνήθως, εμφανίζεται λίγο πριν τις ημέρες περιόδους, όταν οι ορμόνες βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο. 

Υπερβολική ροή αίματος

Βρίσκεται στα πιο κοινά συμπτώματα, με την έμμηνο ρύση να διαρκεί από 7 και πάνω ημέρες. Όπως εξηγεί ο πανεπιστημιακός γυναικολόγος, Serdar Bulun, όταν τα ινομυώματα αναπτύσσονται πιο κοντά στην κοιλότητα της μήτρας τότε προκαλούνται πιο ισχυρές περίοδοι. "Η κοιλότητα της μήτρας είναι επενδεδυμένη με ιστό που αποβάλλετε κάθε μήνα για μια φυσιολογική έμμηνο ρύση. Όταν αυτό το ινομύωμα αναπτύσσεται είτε ακριβώς δίπλα του είτε εσοδεύει την κοιλότητα, πιθανόν να αυξάνει την ποσότητα του ιστού που θα πρέπει να αποβάλλετε", προσθέτει η Shannon Laughlin-Tommaso, βοηθός καθηγητή του Mayo Clinic.

Δυσκολία στην πέψη

Δεδομένου ότι το ινομύωμα μπορεί να μεγεθυνθεί αρκετά, όπως προαναφέθηκε, ενδέχεται να προκαλέσει συμπίεση του εντέρου και κατ' επέκταση πρόβλημα στην κινητικότητα αυτού. Γι' αυτό τον λόγο πολλές γυναίκες που έχουν ινομύωμα συμβαίνει να βιώνουν συμπτώματα δυσκοιλιότητας ή πρηξιμάτων. 

Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων

Όχι μόνο οι γυναίκες στις οποίες έχει εμφανιστεί το ινομύωμα έχουν έντονες περιόδους, αλλά μπορεί να παρατηρήσουν αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους τους, το οποίο αποτελεί ένα σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοηθεί. 

Αναιμία

Σκεφτείτε την ποσότητα του αίματος που αποβάλλουν ορισμένες γυναίκες κατά την περίοδό τους, σε σημείο που μπορεί να εμφανίσουν αναιμία. Αν και αποτελεί μία σπάνια αιτία, η αναίμια ενδέχεται να μαρτυρά την ύπαρξη ινομυώματος.

Πιθανότητα υπογονιμότητας

Συνήθως, το ινομύωμα αποκαλύπτεται - αν δεν έχει εντοπιστεί στον ετήσιο έλεγχο- όταν μια γυναίκα προσπαθεί να κάνει παιδί. Αν δυσκολεύεσαι να μείνεις έγκυος ή έχεις βιώσεις αρκετές αποβολές, οφείλεις να μελετήσεις την πιθανότητα του ινομυώματος. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα ενδείκνυται η αφαίρεση, εξαιτίας της θέσης που αυτό έχει αναπτυχθεί. 

Συχνότητα στην ούρηση

Αφού μιλήσαμε για συμπίεση του εντέρου, το ίδιο μπορεί να συμβεί με την ουροδόχο κύστη σου, με αποτέλεσμα να βρεθείς αρκετές φορές στην τουαλέτα. Αν σηκώνεσαι κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνήθως οι ουρήσεις σου είναι περιορισμένες, τότε μπορεί το γεγονός αυτό να οφείλεται στο ινομύωμα. Παράλληλα, τα ινομυώματα μπορεί να ασκήσουν πίεση στους ουρητήρες, που μεταφέρουν τα ούρα στα νεφρά, προκαλώντας υδρονέφρωση.

Σε κάθε περίπτωση και αν παρατηρήσεις ένα από τα παραπάνω συμπτώματα οφείλεις να επικοινωνήσεις με τον γυναικολόγο σου, ώστε να αναζητήσετε μαζί τις αιτίες της κατάστασής σου. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i