Τι είναι το self test για τον καρκίνο του εντέρου και πώς λειτουργεί

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το Colon test, το πρώτο FIT τεστ αυτοελέγχου στην Ελλάδα που προτείνεται σαν δοκιμασία διεθνώς για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Προληπτικές εξετάσεις και self test για τον καρκίνο του εντέρου istock

Τα τελευταία χρόνια τα τεστ αυτοδιάγνωσης (self test) έγιναν μέρος της καθημερινότητάς μας, πολλές φορές το πρώτο πράγμα που κάναμε με το που ξυπνούσαμε, αφού με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού "αναγκαστήκαμε” να εξοικειωθούμε πλήρως με τα εργαλεία που μας δόθηκαν για την πρόληψη και προστασία από τον ιό. Η δυσάρεστη αυτή συνθήκη άνοιξε μία μεγάλη συζήτηση και ένα κεφάλαιο για την πρόληψη κι άλλων ασθενειών όπως τον καρκίνο του εντέρου.

Η σημασία των self test

Όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της έξαρσης του κορονοϊού μέχρι και τη σημερινή ημέρα που γράφεται αυτό το κείμενο, με το self test έχουμε την ευκαιρία να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Δεν είναι όμως μόνο αυτή η χρησιμότητά τους: Με τη σωστή χρήση και επιλέγοντας ένα έγκυρο και αξιόπιστo Poit Of Care self test μπορούμε να έχουμε περισσότερες πληροφορίες για την υγεία μας και ενδεχομένως μια ακόμη αφορμή για να επισκεφθούμε το γιατρό μας για τις προληπτικές μας εξετάσεις.

Διαβάστε Επίσης

Γενικότερα, αυτό που αντιλαμβανόμαστε όλοι είναι ότι τα Point Of Care self test (δηλάδή ελεγμένα και εγκεκριμένα για χρήση από απλούς πολίτες διεθνώς αλλά και στον ΕΟΦ ) μπορούν να γίνουν εργαλεία – σύμμαχοι μέσω των οποίων προλαβαίνουμε καταστάσεις, αποκτώντας τον έλεγχο της υγείας μας, αλλά και να μας παρακινήσουν να προβούμε σε περισσότερες εξετάσεις για την εξακρίβωση της αλήθειας. Έχοντας λοιπόν ένα τέτοιο εργαλείο που είναι προσβάσιμο (το βρίσκεις σε ένα φαρμακείο της γειτονιάς σου), μπορούμε να κάνουμε την πρόληψη προτεραιότητά μας. Κάνουμε την πρόληψη από λέξη πράξη και μαζί με τους Επαγγελματίες Υγείας ανοίγουμε αν νέο δρόμο στην διαχείριση βασικών νοσημάτων.

Ποιες είναι οι επίσημες οδηγίες για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου;

Τόσο οι ευρωπαϊκές, όσο και οι αμερικανικές επιστημονικές εταιρείες συστήνουν προληπτικό έλεγχο των ατόμων χωρίς συμπτώματα, ηλικίας από 50 έως 75 ετών. Ο έλεγχος γίνεται, είτε με κολονοσκόπηση, είτε με εξέταση κοπράνων (FIT) όπως το Colon Test. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της συχνότερης εμφάνισης του καρκίνου σε νεότερες ηλικίες, προτείνεται ο έλεγχος να αρχίζει από την ηλικία των 45 ετών. Η κολονοσκόπηση πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 10 χρόνια και η εξέταση κοπράνων κάθε χρόνο. Στα άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου (ένας συγγενής πρώτου βαθμού που εμφάνισε καρκίνο σε ηλικία μικρότερη των 60 ετών ή περισσότεροι από δύο συγγενείς δεύτερου βαθμού που εμφάνισαν καρκίνο σε οποιαδήποτε ηλικία), ο έλεγχος συστήνεται να αρχίζει από τα 40 έτη και να επαναλαμβάνεται ανά 5 έτη. Για τις ηλικίες από 75 έως 85 έτη, ο έλεγχος γίνεται αφού ληφθεί υπόψη η γενική κατάσταση του ατόμου και οι άλλες ασθένειες που συνυπάρχουν.

Το πρώτο self test για τον καρκίνο του εντέρου στην Ελλάδα

Με τεράστια εμπειρία στον χώρο της ανάπτυξης και της κατασκευής Point of Care Testing ευρέως πια γνωστά σαν Rapid Tests, η  DYONMED ως πρωτοπόρος έχει καταφέρει να λανσάρει περισσότερα από 140 προϊόντα και 55 σαν κατασκευαστής. Σήμερα, έχει εισάγει στην ελληνική αγορά το πρωτοποριακό Colon test®, το πρώτο τεστ αυτοελέγχου που προτείνεται σαν δοκιμασία διεθνώς για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου στον γενικό πληθυσμό. 

Για την ακρίβεια, στα τέλη του 2022 εκδόθηκε μία σημαντική σύσταση για την πρόληψη του καρκίνου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με αυτήν ο έλεγχος για αιμοσφαιρίνη (ίχνη αίματος δηλαδή) στα κόπρανα είναι η προτιμώμενη προληπτική εξέταση για την καρκίνο του εντέρου ως πρώτο βήμα πριν τη σύσταση για κολονοσκόπηση σε άτομα μεταξύ 50 και 74 ετών. Πρόκειται για μια εύκολη,  οικονομική και αξιόπιστη λύση που μας οδηγεί ένα βήμα πιο κοντά στην πρόληψη και κοντά στο γιατρό μας για έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση. Βοηθά στην συμμόρφωση μας για έγκαιρο αυτοόελεγχο και πρόληψη, ενώ με ευκολία εφαρμόζεται αφού ένα μεγάλο μέρος πολιτών δεν θέλει να ακολουθήσει την επεμβατική κολονοσκόπηση για διάφορους προσωπικούς του λόγους. Μπορεί λοιπόν καποιος εύκολα και οικονομικά να το προμηθευτεί από τον φαρμακοποιό του ,σε όποιο απομακρυσμένο ελληνικό χωριό και αν βρίσκεται.

Πώς λειτουργεί το Colon Test;

Η διαδικασία είναι αρκετά εύκολη και έγκυρη, αφού το εν λόγω self test αποτελεί ένα πρώτο βασικό βήμα αυτοελέγχου, ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα για εντερικές παθήσεις και για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Είναι ιδανικό για τους ασυμπτωματικούς πολίτες σαν δοκιμασία ελέγχου άνω των 45 ετών και είναι διεθνώς διαδεδομένο να πραγματοποιείται σε ετήσια βάση.

Πιο αναλυτικά, ο  καρκίνος του παχέος εντέρου και οι πολύποδες μπορεί μερικές φορές να αιμορραγούν, γι’ αυτό ο προληπτικός έλεγχος αναζητά "κρυφό" αίμα στο έντερό μας. Κρυφό αίμα σημαίνει αίμα που δεν είναι ορατό με το μάτι και η εξέταση κρυφού αίματος στα κόπρανα (FIT) είναι ένας τρόπος ανίχνευσης μικροσκοπικών ποσοτήτων "κρυμμένου" αίματος στις κενώσεις του εντέρου σας. Πραγματοποιώντας, λοιπόν, τρία απλά βήματα που αναφέρονται στις οδηγίες του Colon test® και χρησιμοποιώντας ελάχιστο δείγμα κοπράνων μπορούμε να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

6 σημαντικές ερωτήσεις με τις απαντήσεις τους από τη DYONMED και τις διεθνείς  ιατρικές κατευθύνσεις για αυτό 

Πόσο ακριβές είναι το Colon test ως FIT test;

Αν και κανένα τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου δεν είναι 100% ακριβές, το Colon test ως FIT είναι επί του παρόντος το πιο ευρέως διαθέσιμο και καλά δοκιμασμένο τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του εντέρου. Εάν κάνετε ένα Colon test ως FIT κάθε δύο χρόνια, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του εντέρου έως και κατά ένα τρίτο.

Τι συμβαίνει εάν το Colon test είναι θετικό;

Εάν το αποτέλεσμα του Colon test είναι θετικό, αυτό σημαίνει ότι έχει ανιχνευθεί αίμα στο δείγμα κοπράνων σας. Περίπου ένα στα 14 άτομα θα έχει θετικό αποτέλεσμα της δοκιμασίας FIT του Colon Selftest. Η αιμορραγία μπορεί να προκληθεί από μια σειρά καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των πολύποδων, των αιμορροΐδων ή της φλεγμονής και μπορεί να μην σχετίζεται απαραίτητα με τον καρκίνο. Είναι μία ένδειξη για να ενημερώσετε τον γιατρό σας γαστρεντερολόγο σας για επιπλέον αξιολόγηση και διάγνωση.

Το θετικό αποτέλεσμα σημαίνει καρκίνος;

'Οχι. Το τεστ σας θα μπορούσε να δείξει θετικό αποτέλεσμα και να μην έχετε καρκίνο σαν αποτέλεσμα, εάν έχετε αιμορραγία από άλλες πηγές, όπως έλκος στομάχου, αιμορροΐδα ή ακόμα και αίμα που κατάπιατε από το στόμα ή τη μύτη σας. Η πραγματοποίηση μιας εξέτασης κρυφού αίματος στα κόπρανα μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετες εξετάσεις και σε άμεση επικοινωνία με τον γαστρεντερολόγο σας.

Πόσο σύντομα πρέπει να κάνω κολονοσκόπηση μετά από θετικό τεστ παχέος εντέρου;

Κάνετε άμεσα επικοινωνία με τον γαστρεντερολόγο σας και αυτός θα κρίνει σύμφωνα με το ιατρικό ιστορικό σας και την κλινική αξιολόγηση.

Τι μπορώ να φάω πριν από την εξέταση κοπράνων;

Δεν υπάρχουν διατροφικοί περιορισμοί πριν την εφαρμογή του Colon Test. Καθώς προσδιορίζει μόνο την ανθρώπινη αιμοσφαιρίνη, δεν απαιτείται ειδική δίαιτα πριν την εφαρμογή του.

Τι ποσοστό των εξετάσεων κρυφού αίματος στα κόπρανα είναι θετικό;

Περίπου 2 στα 100 άτομα (περίπου 2%) έχουν μη φυσιολογικό αποτέλεσμα, δηλαδή θετικό Colon Test. Εάν έχετε αυτό το αποτέλεσμα, σημαίνει ότι βρέθηκε αίμα στην εξέταση σας. Το αίμα στο αποτέλεσμα της εξέτασης δεν σημαίνει ότι έχετε καρκίνο του εντέρου. Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, συστήνεται η επίσκεψη σε γιατρό ή ειδικό γαστρεντερολόγο για τον καθιερωμένο έλεγχο, ώστε να τηρηθούν τα διεθνή ιατρικά πρωτόκολλα, κάνοντας την πρόληψη προτεραιότητα.

Δύο λόγια για τη DYONMED

Με τεράστια εμπειρία στον χώρο της ανάπτυξης και της κατασκευής Point of Care Testing ευρέως πια γνωστά σαν Rapid Tests, η  DYONMED ως πρωτοπόρος έχει καταφέρει να λανσάρει περισσότερα από 140 προϊόντα και 55 σαν κατασκευαστής. Σήμερα, έχει εισάγει στην ελληνική αγορά το πρωτοποριακό Colon test®, το πρώτο τεστ αυτοελέγχου που προτείνεται σαν δοκιμασία διεθνώς για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου στον γενικό πληθυσμό. Μια εύκολη, αξιόπιστη, υλοποιήσιμη και προσβάσιμη μέθοδο που οδηγεί τον πολίτη ένα βήμα πιο κοντά στην πρόληψη, κοντά στο γιατρό του για έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση. Ζητήστε το από το φαρμακείο της γειτονιάς σας ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας όλοι μαζί έτσι, κάνουμε την πρόληψη από λέξη πράξη!

Μάθετε περισσότερα για το Colon test® στο https://dyonmedical.com/ και δείτε εδώ πού θα το βρείτε.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i