Ιβουπροφαίνη: Το λάθος που κάνουμε και τα νέα δεδομένα για την ασφάλεια στη χρήση της

Ποιο είναι το όριο της ημερήσιας δόσης ώστε η ιβουπροφαίνη, ένα από τα πιο διαδεδομένα παυσίπονα και αντιπυρετικά, να είναι ασφαλής και αποτελεσματική;

Γυναίκα που παίρνει χάπι - ιβουπροφαίνη για τον πυρετό και τους πόνους istock

Όλοι έχουμε πάρει οι ίδιοι ιβουπροφαίνη όταν έχουν πυρετό ή πόνους ή έχουμε δώσει στα παιδιά μας. Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε γι' αυτή την τόσο δημοφιλή ουσία;

Αποτελεσματικότητα και δράση της ιβουπροφαίνης

Η ιβουπροφαίνη είναι φάρμακο αποτελεσματικό και ασφαλές  όταν δίνεται σε δόσεις μέχρι 1200mg ημερησίως και παραμένει βασικός πυλώνας στο αναλγητικό οπλοστάσιο με πολυάριθμες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, μελέτες και δεκαετίες κλινικής εμπειρίας, ήταν ένα από τα βασικά μηνύματα της Συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε η Reckitt Health με αφορμή την πραγματοποίηση Expert Forum, στο οποίο συμμετείχαν 6 ειδικοί/experts από 10 διαφορετικές ειδικότητες. Οι ειδικότητες ήταν Κλινική Φαρμακολογία, Γενική Ιατρική, Παθολογία, Γαστρεντερολογία, Παιδιατρική, Νευρολογία, Γηριατρική, Χειρουργική, Γυναικολογία, Φαρμακευτική.

Διαβάστε Επίσης

Οι συμμετέχοντες όπως τόνισε ο κος Άρις Γκόβας, Γενικός Ιατρός, από την δική του ειδικότητα ο καθένας, έδωσαν την εμπειρία της ειδικότητας τους όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της ιβουπροφαίνης στην καθημερινή κλινική πράξη και κατέληγαν ότι μεταξύ των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), η ιβουπροφαίνη με τη μορφή της υγρής κάψουλας έχει συγκριτικά χαμηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών,  γαστρεντερολογικών, νεφρικών και ηπατικών  ανεπιθύμητων ενεργειών. Οι ανεπιθύμητες δε ενέργειες φαίνεται να εξαρτώνται από τη δόση, τα συγχορηγούμενα φάρμακα και τον πληθυσμό ασθενών.

Ένα συχνό λάθος

Όλοι οι συμμετέχοντες στο Expert Forum, συνέχισε ο κος Γκόβας, συμφώνησαν ότι το μέγιστο αναλγητικό αποτέλεσμα δίδεται με την δόση των 400mg/dose  παρόλο που η ιβουπροφαίνη προτείνεται και χρησιμοποιείται λανθασμένα σε δόσεις των 600mg για οξύ άλγος. Αυτή είναι μία λάθος θεωρία και αντίληψη που θα πρέπει να "σπάσει".

 Όσον αφορά στην διαχείριση του πονοκεφάλου, η άμεση θεραπεία είναι σημαντική για την βελτιστοποίηση του αναλγητικού αποτελέσματος: Πλήρης αναλγησία, το ταχύτερο δυνατό, στην χαμηλότερη δόση.  Σύμφωνα με τους ειδικούς και με βάση τις Κατευθυντήριες οδηγίες για την Κεφαλαλγία Τάσεως, η ιβουπροφαίνη των 400mg συνιστάται ως θεραπεία πρώτης επιλογής αφού είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι συνδυάζει και τα 3 προ απαιτούμενα, κατέληξε ο κος Γκόβας.

Ασφάλεια και περιορισμοί

Η ιβουπροφαίνη στη μορφή της υγρής κάψουλας είναι το φάρμακο με τη μεγαλύτερη ασφάλεια και ευελιξία (καλύτερο αποτέλεσμα -  ταχύτερη έναρξη δράσης - μικρότερη δοσολογία) στην τρίτη ηλικία και όχι μόνο. Δεν πρέπει όμως να χορηγείται για μεγάλο χρονικό διάστημα στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με πολλαπλά νοσήματα διευκρίνισε η κα Χρυσάνθη Σαρδέλη, Αναπλ. Καθηγήτρια  Κλινικής Φαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ.

Στο άλλο άκρο τώρα, στα παιδιά, και στην παιδιατρική, σύμφωνα με όσα ανεφέρθηκαν στο Expert Forum, η ιβουπροφαίνη έχει βρει πλέον τη θέση της και συνιστάται από τους παιδιάτρους για την αντιμετώπιση του  παιδιατρικού πυρετού και του πόνου ενώ σήμερα, προτιμάται η μονοθεραπεία και όχι η θεραπεία με εναλλάξ χρήση ιβουπροφαίνης και παρακεταμόλης καθώς με αυτό τον τρόπο μειώνεται η αποτελεσματικότητα, διευκρίνισε η Καθηγήτρια.

Στην γυναικολογία αλλά και στις λοιπές χειρουργικές ειδικότητες, η κα Σαρδέλη,  η οποία είναι επίσης Μαιευτήρας-Γυναικολόγος και  Αναπαραγωγική  Τοξικολόγος, επεσήμανε ότι με την ιβουπροφαίνη έχουμε μια πιο ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος του μετεγχειρητικού πόνου, φυσικά χωρίς να παραγνωρίζουμε την μεγάλη αποτελεσματικότητά της στην αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας.

Συμπερασματικά όλοι οι συμμετέχοντες στο Expert Forum κατέληξαν, ότι η ιβουπροφαίνη (Nurofen) μπορεί να δοθεί από τους Επαγγελματίες Υγείας ως αναλγητικό για αποτελεσματική και μακράς διάρκειας ανακούφιση από τον καθημερινό πόνο, χωρίς συμβιβασμούς στην ασφάλεια. 

Τέλος,  οι συμμετέχοντες  αποφάσισαν  να πραγματοποιηθεί από το Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ με τη συνεργασία Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών Γενικής Ιατρικής π.χ. της ΕΕΕΕΠ και του ΕΚΟΓΙ,  ένα συστηματικό review και μετανάλυση με τίτλο "Συγκριτική εκτίμηση της ασφάλειας της ιβουπροφαίνης σε σχέση με την παρακεταμόλη".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i