Εκλογές 2023: Μπορεί το άγχος για τα αποτελέσματα να κάνει κακό στην υγεία μας;

Περιμένοντας τις επαναληπτικές εκλογές, έχει ενδιαφέρον μία έρευνα από τις ΗΠΑ σχετικά με το προσδοκώμενο άγχος της επόμενης αναμέτρησης, για το αποτέλεσμα αλλά πιθανώς και για τις σχέσεις μας.

Γυναίκα που ψηφίζει στις εκλογές 2023 istock

Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν και ο καθένας μας μπορεί να περίμενε με λιγότερο ή περισσότερο άγχος τα αποτελέσματα. Και παρότι σε αυτή την περίπτωση μπορεί να θεωρεί κανείς ότι το "άγχος" αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό, έρευνα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας διαπιστώνει ότι απλώς και μόνο η αναμονή του άγχους που σχετίζεται με τις πολιτικές εκλογές προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις στη σωματική μας υγεία. Τα καλά νέα είναι ότι σύμφωνα με τη μελέτη υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να μετριάσουμε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Εκλογές 2023: Άγχος για τα αποτελέσματα και υγεία

"Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι το άγχος που περιμένουμε ότι θα νιώσουμε με τις εκλογές μπορεί να βλάψει την υγεία μας", λέει ο Shevaun Neupert, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και καθηγητής ψυχολογίας στο NC State. "Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας. Αυτή η μελέτη μας λέει ότι και η προσμονή ότι θα βιώσουμε στρες στο άμεσο μέλλον μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας".

Η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από 140 ενήλικες από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κλήθηκαν να συμπληρώσουν μια διαδικτυακή έρευνα κάθε μέρα για 30 ημέρες, από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 13 Νοεμβρίου 2018 - τις εβδομάδες αμέσως πριν και μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του 2018 στις ΗΠΑ. "Διαπιστώσαμε ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη ανέφεραν χειρότερη σωματική υγεία τις ημέρες κατά τις οποίες ανέφεραν επίσης ότι είχαν υψηλά επίπεδα προσδοκώμενου στρες - που σημαίνει ότι ανέμεναν να βιώσουν στρες σχετιζόμενο με τις εκλογές μέσα στις επόμενες 24 ώρες", λέει ο Neupert. "Με άλλα λόγια, απλώς και μόνο η αναμονή του πιθανού στρες ήταν αρκετή για να τους κάνει να αισθάνονται χειρότερα".

Ένας περιορισμός που πρέπει να σκεφτούμε: Αυτή η μελέτη βασίζεται σε αυτοαναφορές των συμμετεχόντων στη μελέτη σχετικά με την υγεία τους, αλλά πρόκειται για μια καθιερωμένη και ευρέως χρησιμοποιούμενη προσέγγιση που έχει αποδειχθεί σταθερά ότι αποτελεί αντικειμενικό δείκτη της σωματικής υγείας και ευεξίας.

Διαβάστε Επίσης

Άγχος για τα αποτελέσματα των εκλογών και το πώς μπορεί να επηρεάσουν τις σχέσεις μας

Τα καλά νέα είναι ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια στρατηγική που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να ελέγξουμε το προσδοκώμενο άγχος ώστε να μην επηρεάσει την υγεία μας. Το όνομα αυτής, ανάλυση προβλήματος.

"Ανάλυση προβλήματος, σε αυτή την περίπτωση, είναι το να σκεφτούμε κριτικά το λόγο που πιστεύουμε ότι θα μας οδηγήσει να βιώσουμε άγχος που σχετίζεται με τις εκλογές τις επόμενες ημέρες", λέει ο Neupert. "Για παράδειγμα, αν πιστεύουμε ότι θα έχουμε μια διαφωνία για τις εκλογές με έναν γνωστό μας μέσα στις επόμενες 24 ώρες, μπορούμε να αναλογιστούμε γιατί θα έχουμε αυτή τη διαφωνία ή για ποιο θέμα θα αφορά. Η ανάλυση προβλήματος έχει να κάνει με το ασχοληθούμε νοητικά και προκαταβολικά με το πρόβλημα που προβλέπουμε ότι θα έχουμε ώστε να το προλάβουμε ή να το κάνουμε λιγότερο έντονο".

Ιδού πόσο αποτελεσματική ήταν η ανάλυση προβλήματος: Τις ημέρες που οι συμμετέχοντες στη μελέτη προέβλεπαν το άγχος, αλλά ασχολούνταν επίσης ενεργά με την ανάλυση προβλήματος, δεν ανέφεραν θέματα σωματικής υγείας. "Ένας λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι η ανάλυση προβλημάτων είναι τόσο σημαντική είναι ότι αποτελεί το απαραίτητο πρώτο βήμα για πολλές πρόσθετες στρατηγικές αντιμετώπισης", εξηγεί ο Neupert. "Για παράδειγμα, η ανάλυση προβλημάτων μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να σκεφτούν τρόπους για να αποφύγουν έναν καβγά για τα αποτελέσματα, τον οποίο περιμένουν ότι μπορεί να προκύψει ή να σκεφτούν τρόπους για να κάνουν τον καβγά λιγότερο έντονο".

Και αυτά τα ευρήματα ίσχυαν σε όλους τους τομείς. "Ελέγξαμε τον πολιτικό προσανατολισμό και την ηλικία των συμμετεχόντων στη μελέτη", λέει η Brittany Johnson, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης . "Ελέγξαμε το κατά πόσον βίωσαν πράγματι άγχος σχετιζόμενο με τις εκλογές τις ημέρες που το ανέμεναν. Ελέγξαμε την παρουσία άλλων τύπων στρες. Όπως και να το δεις, η πρόβλεψη του άγχους που σχετίζεται με τις εκλογές επηρέασε αρνητικά την υγεία - με εξαίρεση όταν οι άνθρωποι ασχολούνταν με την ανάλυση προβλημάτων".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i