Πονοκέφαλος στην εμμηνόπαυση: Τι τον επιδεινώνει, πώς αντιμετωπίζεται, πότε να επικοινωνήσεις με το γιατρό

Οι ορμονικές διακυμάνσεις στην εμμηνόπαυση έχουν συσχετιστεί με συχνούς πονοκεφάλους σε κάποιες γυναίκες. Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;

κούραση μάτια γυαλιά πονοκέφαλος υπολογιστής istock

Από την Καίτη Αντωνοπούλου, Ταμία Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης www.eletem.org

Εάν γενικά ο πονοκέφαλος είναι κάτι που σε ταλαιπωρεί, και ειδικά εάν πάσχεις από ημικρανίες, μπορεί να παρατηρήσεις ότι οι ημικρανίες είναι πιο συχνές ή πιο έντονες πλησιάζοντας στην εμμηνόπαυση. Αυτό συμβαίνει λόγω των κυμαινόμενων ορμονικών επιπέδων. Δεν θα πρέπει όμως να πανικοβληθείς καθώς υπάρχουν λύσεις για να αντιμετωπίσεις αυτήν την "απογοητευτική" πτυχή της εμμηνόπαυσης.

Τα πιο κοινά είδη πονοκεφάλων, που μπορούν να σε επηρεάσουν κατά την εμμηνόπαυση είναι οι ημικρανίες και πονοκέφαλοι τάσης δηλ. οι "κοινοί" πονοκέφαλοι. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πονοκέφαλοι της εμμηνόπαυσης μπορεί να επηρεάσουν και άλλα συμπτώματα της ίδιας περιόδου, όπως προβλήματα ύπνου, άγχος και κατάθλιψη.

Πόσο πιθανοί είναι οι πονοκέφαλοι κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης;

Αρκετά πιθανοί. Μια μελέτη σε περισσότερες από 500 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διαπίστωσε ότι το 13,7% υπέφερε από πονοκεφάλους. Από αυτές, το 82% είπε ότι οι πονοκέφαλοι τους είχαν ξεκινήσει πριν από την εμμηνόπαυση. Αναφορικά με τους πονοκεφάλους τάσης (τον κοινό πονοκέφαλο), παραμένουν οι ίδιοι ή επιδεινώνονται για το 70% των γυναικών στην εμμηνόπαυση.

Διαβάστε Επίσης

Πώς μπορείς να μειώσεις τους περι-εμμηνοπαυσιακούς πονοκεφάλους;

Κράτησε ημερολόγιο. Προσπάθησε να τηρείς ένα ημερολόγιο με τους πονοκεφάλους σου (συμπεριλαμβανομένων των ημερομηνιών, των ωρών, των συμπτωμάτων και των πιθανών αιτίων). Αυτό θα βοηθήσει εσένα και το γιατρό ου να εντοπίσετε τυχόν μοτίβα, ειδικά εάν οι πονοκέφαλοι συνδέονται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο.

Υιοθέτησε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ελαχιστοποίησε το αλκοόλ, την καφεΐνη και οποιαδήποτε άλλη γνωστή αιτία πονοκεφάλου. Βάλε στη ζωή σου την αερόβια άσκηση και στόχευσε να κοιμάσαι αρκετά έχοντας μια τακτική ρουτίνα ύπνου.

Μίλησε με τον γιατρό σου. Οι πονοκέφαλοι μπορεί να προκληθούν από μια σειρά από διαφορετικές καταστάσεις, πολλές από τις οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μόλις διαγνωστούν.

Βάλε στόχο τη χαλάρωση: Η γιόγκα, το pilates και ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσουν.

Γιατί είναι πιο έντονοι οι πονοκέφαλοι κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης;

Κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωή τους, περίπου το ½ των γυναικών διαπιστώνουν ότι οι ημικρανίες ή οι πονοκέφαλοι τάσης συνδέονται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Κατά την προεμμηνοπαυσιακή και εμμηνοπαυσιακή περίοδο, ο εμμηνορροϊκός κύκλος γίνεται πιο ασταθής, εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών. Αυτές οι ορμονικές αλλαγές μπορούν επίσης να προκαλέσουν ημικρανίες, γι 'αυτό και είναι δυνατόν να αντιμετωπίσεις πιο συχνές και σοβαρές κρίσεις ημικρανίας κατά την εμμηνόπαυση.

  • Μεταξύ των γυναικών, που παρουσιάζουν ημικρανίες κατά την εμμηνόπαυση, το 45% θα δει επιδείνωση, το 30-45% δεν θα δει καμία αλλαγή και το 15% θα δει βελτίωση.
  • Γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση μετά την αφαίρεση των ωοθηκών τους (γνωστή ως χειρουργική εμμηνόπαυση) τείνουν να έχουν περισσότερες κρίσεις ημικρανίας.
  • Οι ημικρανίες τείνουν να μειώνονται μόλις μπείτε στην περίοδο της μετα-εμμηνόπαυσης, Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα των γυναικών θα βιώσουν λιγότερες κρίσεις ημικρανίας την περίοδο αυτή.
  • Η μέγιστη βελτίωση θα εμφανιστεί δύο έως τρία χρόνια μετά την τελευταία περίοδο, καθώς οι ορμόνες μπορεί να έχουν διακυμάνσεις μέχρι αυτό το χρονικό σημείο.

Πότε θα πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου;

Επισκέψου τον γιατρό σου, εάν έχεις πονοκεφάλους τακτικά, που διαρκούν περισσότερο από μερικές ημέρες, ή εάν ανησυχείς για τους πονοκεφάλους σου.

Πότε πρέπει να επισκεφτείς επειγόντως γιατρό;

Όταν έχεις:

  • Ένα σοβαρό πονοκέφαλο, ειδικά όταν μπορεί να σε ξυπνήσει από τον ύπνο ή που εμφανίζεται ξαφνικά σαν "κεραυνός".
  • Ένα πονοκέφαλο που χειροτερεύει όταν ξαπλώνεις, βήχεις ή κρατάς την αναπνοή σου.
  • Οποιαδήποτε αύρα ημικρανίας, που διαρκεί περισσότερο από 60 λεπτά.
  • Όταν ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από οποιεσδήποτε αλλαγές στην ακοή, την όραση ή την ισορροπία σου, ή έχεις συμπτώματα που δεν αποτελούν μέρος του συνηθισμένου μοτίβου της ημικρανιακής αύρας.
  • Πυρετό παράλληλα με τον πονοκέφαλο.
  • Ένα κόκκινο, επώδυνο μάτι, με ή χωρίς αλλαγές στην όραση.
  • Ιστορικό καρκίνου ή εάν παίρνεις φάρμακα που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα (ανοσοκατασταλτικά).
  • Εάν αυτός ο πονοκέφαλος σε ανησυχεί για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και πονοκέφαλος στην εμμηνόπαυση

Η Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης (ΗRT) δεν είναι θεραπεία για τις ημικρανίες, αν και όσες έχουν ημικρανίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ορισμένους τύπους Ορμονικής Υποκατάστασης για τον έλεγχο άλλων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Οι γυναίκες με πονοκεφάλους αντιδρούν με διαφορικούς τρόπους στη θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης. Γενικά, οι ημικρανίες χειροτερεύουν με την ορμονική θεραπεία.

Εάν παίρνεις θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης για να ελέγξεις άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και διαπιστώσεις ότι επιδεινώνει τους πονοκεφάλους σου, μπορείς να συζητήσεις με τον γυναικολόγο ή τον ενδοκρινολόγο σου για να βρείτε μήπως κάποια άλλη μορφή ορμονικής θεραπείας είναι πιο κατάλληλη για εσένα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i