Botox & Fillers: Ένα πρωτοποριακό workshop για τα ελληνικά δεδομένα

Από την ADV Cosmetics και τον Όμιλο CDM Medical Group.

botox

Ένα hands-on workshop διεθνών προδιαγραφών με θέμα "Botox & Fillers" διοργανώθηκε το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023 από την ADV Cosmetics σε συνεργασία με τον Όμιλο Cosmetic Derma Medicine Medical Group.

Οι καταξιωμένοι και με πολυετή εμπειρία ιατροί-εκπαιδευτές του Ομίλου CDM ενημέρωσαν νέους δερματολόγους και πλαστικούς χειρουργούς σχετικά με όλες τις νεότερες τεχνικές και το good practice στην εφαρμογή των ενέσιμων θεραπειών προσώπου. Οι συμμετέχοντες γιατροί είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν πάνω σε πραγματικά περιστατικά και να εφαρμόσουν καινοτόμες τεχνικές.

Το θεωρητικό μέρος ξεκίνησε με την παρουσίαση του Δρ. Ιωάννη Ταλαγάνη, Δερματολόγου – Αφροδισιολόγου, Αναπληρωτή Επιστημονικού Υπεύθυνου της Κλινικής Cosmetic Derma Medicine Αθήνας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανατομία των μυών και των δομών του προσώπου που εμπλέκονται στις ενέσιμες θεραπείες.

Ακολούθησε η Επιστημονική Διευθύντρια του Cosmetic Derma Medicine Medical Group, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, η οποία επικεντρώθηκε στις εφαρμογές της βοτουλινικής τοξίνης στην Αισθητική Ιατρική.

botox

Τα highlights για την εφαρμογή της βοτουλινικής τοξίνης

Σύμφωνα με τη Δρ. Τσιατούρα, η βοτουλινική τοξίνη, το γνωστό μας botox, αναδεικνύεται ως η πιο δημοφιλής θεραπεία αισθητικής ιατρικής με πάνω από 3 εκατομμύρια εφαρμογές τον χρόνο παγκοσμίως, οι οποίες εστιάζουν στις παρακάτω περιοχές:

  • Upper Face: Ρυτίδες μετώπου και μεσόφρυου, πόδι χήνας, ανύψωση φρυδιού
  • Medial Face: bunny lines, ουλικό χαμόγελο, διόρθωση περιστοματικών ρυτίδων
  • Lower Face: πηγούνι (γενείο), marionette lines, μασητήρες
  • Neck: γραμμές μυώδους πλατύσματος (Nefertiti lift)
  • Τραπεζοειδείς μύες (Barbie Botox ή Trap Tox)

Ανάμεσα στις τεχνικές που παρουσίασε η Δρ. Τσιατούρα στο workshop ήταν η ανύψωση του ακρορρινίου (nose tip lift), για τις περιπτώσεις που η άκρη της μύτης έχει καθοδική φορά κατά το χαμόγελο ή την ομιλία. Άλλη σύγχρονη τεχνική που παρουσιάστηκε στο workshop ήταν το lip flip, που επιτυγχάνει την εκστροφή του άνω χείλους και δείχνει τα χείλη πιο "γεμάτα".

Την προσοχή των παρευρισκομένων προσέλκυσε το Barbie Botox, που στοχεύει στους τραπεζοειδείς μυς ανακουφίζοντας από πόνους στον αυχένα και ψηλά στην πλάτη και ταυτόχρονα χαρίζει μια πιο κομψή εικόνα στο άνω τμήμα του κορμού κάνοντας τους ώμους να δείχνουν πιο αδύνατοι και τον λαιμό πιο ψηλό.

Οι συμμετέχοντες γιατροί έδειξαν επίσης ενδιαφέρον για την εφαρμογή mesobotox ή microbotox, που γίνεται με στόχο τις επιφανειακές μυικές ίνες του προσώπου, τους ιδρωτοποιούς και τους σμηγματογόνους αδένες. Δικαιολογημένα η εφαρμογή αυτή συζητήθηκε καθώς είναι λιγότερο γνωστή και τα αποτελέσματά της πολύ σημαντικά και ποικίλα:

  • Ανανέωση προσώπου και λείανση λεπτών ρυτίδων
  • Upper, mid, lower face lift
  • Μείωση σμηγματόρροιας και διεσταλμένων πόρων
  • Μείωση της εφίδρωσης στο πρόσωπο
  • Βελτίωση ακμής, ουλών και χηλοειδών

Τα highlights για την εφαρμογή του υαλουρονικού οξέος

botox

Η παρουσίαση της Δρ. Κωνσταντίνας Μάμαλη, Δερματολόγου – Αφροδισιολόγου και Επιστημονικής Υπεύθυνης της Κλινικής Cosmetic Derma Medicine Κηφισιάς ξεκίνησε επισημαίνοντας ότι το υαλουρονικό οξύ θεωρείται σήμερα παράγοντας αντιγήρανσης, καθώς συμβάλλει στη βαθύτερη ενυδάτωση και ενίσχυση του κολλαγόνου και της ελαστίνης με αποτέλεσμα λείο και νεανικό δέρμα. Επιπλέον, ως υλικό, το υαλουρονικό οξύ έχει σημαντικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα όπως ότι επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης πληγών, ενυδατώνει εκ των έσω το δέρμα, λειαίνει τις ρυτίδες, αναδομεί τις στιβάδες του δέρματος και το κάνει πιο λείο στην όψη και απαλό στην υφή. Πρόκειται για ένα πολυμορφικό υλικό με πλήθος περιοχών εφαρμογής, όπως οι παρακάτω:

  • Κρόταφοι (αναπλήρωση χαμένου όγκου)
  • Μύτη (αναίμακτη ρινοπλαστική)
  • Κάτω από τα μάτια (αντιμετώπιση tear trough)
  • Ζυγωματικά (αύξηση όγκου)
  • Ρινοπαρειακές αύλακες ("γέμισμα" ρυτίδων)
  • Χείλη (ενίσχυση όγκου και περιγράμματος)
  • Γραμμές μαριονέτας και πηγούνι ("γέμισμα" ρυτίδων)
  • Κάτω σιαγόνα (ανάδειξη οβάλ σχήματος προσώπου)
  • Ουλές ακμής (εξομάλυνση ουλών)
  • Ράχη παλάμης (ανανέωση χεριών)

Μιλώντας για τις περιοχές εφαρμογής, το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων τράβηξε, μεταξύ άλλων, η τεχνική της αναίμακτης ρινοπλαστικής, η αλλαγή δηλαδή μικρών δυσμορφιών στη ράχη της μύτης με τη βοήθεια του υαλουρονικού οξέος, χωρίς χειρουργείο, χωρίς πόνο, χωρίς τομές, χωρίς χρόνο ανάρρωσης!

Μία ακόμη πολύ δημοφιλής εφαρμογή, πέρα από τις πολύ γνωστές, που απαιτεί εξαιρετική γνώση της τεχνικής, είναι η έγχυση filler στην περιοχή των ματιών. Αποτελεί τη μόνη τεχνική για την αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων. Με την ίδια θεραπεία μπορεί να διορθωθεί το tear trough (κοιλάδα των δακρύων), που εκδηλώνεται ως μία βαθιά αύλακα κάτω από τα μάτια, η οποία κάνει το βλέμμα να φαίνεται πιο βαρύ και κουρασμένο.

Τα fillers στα χείλη, τέλος, αποτελούν ένα κεφάλαιο από μόνα τους για τους δερματολόγους και τους πλαστικούς χειρουργούς αλλά και για τους χρήστες υαλουρονικού. Με το κατάλληλο υαλoυρoνικό, στα κατάλληλα σημεία, ο γιατρός μπορεί να αυξήσει το μέγεθος και να αναδείξει το σχήμα, να τονίσει το περίγραμμα των χειλιών, να αποκαταστήσει τη χρυσή αναλογία ανάμεσα σε άνω και κάτω χείλος και να διορθώσει πιθανές ασυμμετρίες, πάντα σε απόλυτη αρμονία με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Τρεις πολύ δημοφιλείς τεχνικές για υαλουρονικό στα χείλη

Στο workshop παρουσιάστηκαν, τέλος, νεότερες τεχνικές για fillers υαλουρονικού στα χείλη, τις οποίες μάλιστα η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα ανέλυσε διεξοδικά σε δερματολόγους και πλαστικούς χειρουργούς στο πρόσφατο συνέδριο FADS 2023 στην Γκόα της Ινδίας.

Russian Lips/Γοητεία από τον Βορρά

Με την τεχνική αυτή, ο δερματολόγος δημιουργεί με τη βοήθεια του υαλουρονικού το γοητευτικό σχήμα "καρδιάς" στα χείλη, που στοχεύει περισσότερο στην ανόρθωση παρά στην αύξηση του όγκου των χειλιών, για απολύτως φυσικό αποτέλεσμα.

Lip Cleavage/Τα "χείλη της Αντζελίνα Τζολί"

Η τεχνική αυτή είναι πολύ "φρέσκια" και εστιάζει στο κάτω χείλος. Με τη χρήση ενός νήματος, δημιουργείται μία λεπτή γραμμή στη μέση του κάτω χείλους. Στη συνέχεια, το υαλουρονικό τοποθετείται δεξιά και αριστερά, με στόχο να δημιουργηθούν δύο απαλά "μαξιλαράκια". Έτσι, τα χείλη δείχνουν πιο γεμάτα, πιο ζουμερά και πιο σέξι.

Lip tenting/Τα "φυσικά" χείλη

Κατά την τεχνική αυτή, ο ιατρός κάνει σχεδόν κάθετες εγχύσεις υαλουρονικού οξέος στα χείλη, σε αντίθεση με άλλες τεχνικές όπου η έγχυση γίνεται με φορά παράλληλη με τα χείλη. Το αποτέλεσμα είναι πιο γεμάτα χείλη που δείχνουν όμως απολύτως φυσικά.

Το θεωρητικό μέρος του workshop ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της Δρ. Σεβαστής Αφαντενού, Δερματολόγου – Αφροδισιολόγου, Επιστημονικής Υπεύθυνης της Κλινικής Cosmetic Derma Medicine Γλυφάδας, με τίτλο: Συνήθεις και πιο σπάνιες επιπλοκές μετά την εφαρμογή βοτουλινικής τοξίνης και τρόποι αντιμετώπισης.

Botox & Fillers: Κλάδος με συνεχή επέκταση

Παρότι τα ενέσιμα υλικά εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες στην Αισθητική Ιατρική, ο κλάδος απέχει πολύ απ’ το να φτάσει σε ένα "ταβάνι" ανάπτυξης. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του "Forbes Business Inside" αναφορικά με τον κλάδο των ενεσίμων προσώπου στην ευρωπαϊκή αγορά, το μέγεθός του για το 2022 εκτιμήθηκε στα 1.98 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να φτάσει τα 3.14 δισεκατομμύρια μέχρι το 2030, με ρυθμό ανάπτυξης 6% ετησίως για την εκτιμώμενη περίοδο.

Τα ευρωπαϊκά στοιχεία ακολουθούν τα στατιστικά που καταγράφει ο Όμιλος CDM Medical Group αναφορικά με τη ζήτηση που έχουν οι ενέσιμες θεραπείες προσώπου. Συγκρίνοντας το πρώτο 9μηνο του 2022 με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023, καταγράφεται αύξηση του αριθμού θεραπειών κατά 27% στις εφαρμογές botox και κατά 45% στις εφαρμογές υαλουρονικού οξέος.

Με αυτά τα δεδομένα, η συνεχής εκπαίδευση των νεότερων ιατρών που εφαρμόζουν ενέσιμες θεραπείες προσώπου και η ενημέρωσή τους σχετικά με τις καινοτόμες τεχνικές είναι εξαιρετικά σημαντική, γι’ αυτό και οι ιατροί του ομίλου CDM είναι στο πλευρό τους μεταλαμπαδεύοντας τις γνώσεις και την up to date εμπειρία τους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i