Τριπλά αρνητικός καρκίνος μαστού: Καταιγιστικές εξελίξεις σε καινοτόμες θεραπείες δίνουν ελπίδα στις ασθενείς

H Παθολόγος Ογκολόγος Έλενα Φούντζηλα μιλά για τις νέες εξελίξεις που δίνουν ελπίδα στις γυναίκες που νοσούν με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού.

cancer istock

Μπορεί ο τακτικός προληπτικός έλεγχος και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού να προσφέρει καλύτερη αντιμετώπιση και μεγαλύτερη επιβίωση, όμως κάποιες ασθενείς ενδέχεται να αναπτύξουν τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού. Η Έλενα Φούντζηλα, Παθολόγος Ογκολόγος, Κλινική "Άγιος Λουκάς", Clinical Associate Professor, EUC, Ακαδημαϊκός υπότροφος ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη, μιλά για τις νέες εξελίξεις, τις καινοτόμες θεραπείες, τη διαθεσιμότητά τους καθώς και τις ασθενείς τις οποίες αφορούν.

cancer

Έλενα Φούντζηλα, Παθολόγος Ογκολόγος

 

Τι είναι ο τριπλά αρνητικός καρκίνος μαστού;

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια ετερογενής νόσος. Με τον όρο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού αναφερόμαστε σε καρκίνους μαστού που έχουν αρνητικούς τους δύο ορμονικούς υποδοχείς (οιστρογόνων και προγεστερόνης) και στερούνται έκφρασης του υποδοχέα του γονιδίου cerbB2.

Ανάλογα με την έκφραση των ορμονικών υποδοχέων ER, PR και της ογκοπρωτεΐνης Ηer-2, εφαρμόζεται και ανάλογη θεραπεία. Ένα ποσοστό περίπου 10-15% των ασθενών με καρκίνο του μαστού έχει τριπλά αρνητικούς όγκους, δηλαδή δεν εκφράζει ορμονικούς υποδοχείς ούτε το ογκογονίδιο HER2. Οι όγκοι αυτοί είναι συνήθως περισσότερο επιθετικοί σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Που βρισκόμαστε αναφορικά με τη θεραπευτική αντιμετώπιση του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού;

Παρά την πιο πτωχή πρόγνωση, στην εποχή της εξατομικευμένης ογκολογίας, νέες εξελίξεις δίνουν ελπίδα στις ασθενείς με τριπλά αρνητικό καρκίνο μαστού. Όπως και οι άλλες μορφές καρκίνου του μαστού ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται με συνδυασμό θεραπειών όπως η χειρουργική επέμβαση, η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία και τα καινοτόμα φάρμακα. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην θεραπεία του. Καινοτόμες θεραπείες έχουν εγκριθεί τόσο για τον πρώιμο τριπλά αρνητικό καρκίνο μαστού όσο και για τη μεταστατική νόσο.

Στον πρώιμο καρκίνο μαστού, δηλαδή στον καρκίνο που εντοπίζεται μόνο στον μαστό ή και στους λεμφαδένες της μασχάλης, έχει καθιερωθεί η χορήγηση χημειοθεραπείας πριν από τη χειρουργική επέμβαση (προεγχειρητική χημειοθεραπεία), η οποία οδηγεί στην πλήρη ύφεση (εξαφάνιση) του καρκίνου τουλάχιστον στις μισές ασθενείς.

Πρόσφατα εγκρίθηκε η ανοσοθεραπεία και για τη θεραπεία του τριπλά αρνητικού καρκίνου μαστού. Η ανοσοθεραπεία σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία, ως προεγχειρητική θεραπεία σε ασθενείς με πρώιμο τριπλά αρνητικό καρκίνο μαστού, οδήγησε στην αύξηση των ασθενών στις οποίες επιτυγχάνεται πλήρης νέκρωση του όγκου σε σχέση με τη χορήγηση μόνο χημειοθεραπείας.

Χάρη στην προεγχειρητική χορήγηση της ανοσοθεραπείας μεγαλύτερος αριθμός ασθενών παραμένουν χωρίς υποτροπή της νόσου σε σχέση με τις ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία μόνο.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της ανοσοθεραπείας;

Η ανοσοθεραπεία συσχετίστηκε με πολύ καλά αποτελέσματα σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία και ως θεραπεία της μεταστατικής νόσου, σε γυναίκες που έχουν θετική μια εξέταση στον όγκο (PD-L1). Η εξέταση αυτή μας βοηθάει να επιλέξουμε τις γυναίκες που θα ωφεληθούν περισσότερο από την ανοσοθεραπεία.

Νέα φάρμακα που αποτελούνται από χημειοθεραπεία συζευγμένη με αντισώματα, τα οποία αναγνωρίζουν και στοχεύουν πρωτεΐνες στα καρκινικά κύτταρα αποτελούν τη νέα πολλά υποσχόμενη κατηγορία φαρμάκων.

Τα φάρμακα αυτά, λειτουργούν ως χημειοθεραπευτικές βόμβες, και φαίνεται ότι έχουν πολύ καλά αποτελέσματα σε γυναίκες με προχωρημένο τριπλά αρνητικό καρκίνο μαστού, όπως το sacituzumab govitecan και το trastuzumab deruxtecan, χορηγούνται και στην Ελλάδα σε ένα μεγάλο αριθμό ασθενών με καρκίνο μαστού και φαίνονται να υπερέχουν της κλασικής χημειοθεραπείας.

Ποιες ασθενείς αφορά η νέα θεραπεία;

Περίπου 20% των ασθενών με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού έχει μια βλάβη στο DNA (μετάλλαξη), πιο συχνά στα γονίδια BRCA1 και BRCA2. Για τις γυναίκες με τριπλά αρνητικό καρκίνο μαστού και μεταλλάξεις στα BRCA1 και BRCA2 έχουν εγκριθεί νέα φάρμακα, σε μορφή χαπιού, οι PARP αναστολείς, οι οποίοι προσφέρουν σημαντικό όφελος στη θεραπεία αυτών των ασθενών.

Αυτή η κατηγορία φαρμάκου χορηγείται και στην πρώιμη νόσο ως συμπληρωματική θεραπεία αλλά και στην μεταστατική τριπλά αρνητική νόσο βελτιώνοντας την πρόγνωση των ασθενών αυτών διατηρώντας ταυτόχρονα μία καλή ποιότητα ζωής.

Τι μήνυμα θέλετε να δώσετε για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού;

Στην πρόληψη του καρκίνου έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Αποτέλεσμα της ύπαρξης των μεταλλάξεων στα γονίδια BRCA1 και BRCA2 είναι η αυξημένη προδιάθεση για καρκίνο μαστού, ωοθηκών και άλλων καρκίνων. Πλέον καθώς οι γνώσεις και στον τομέα του κληρονομικού καρκίνου αυξάνονται ραγδαία και έχουμε στη διάθεσή μας πολλά πρωτόκολλα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης για τις γυναίκες αυτές.

Εφόσον μια γυναίκα ακολουθήσει σωστά τις οδηγίες μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα να νοσήσει. Αυτό έχει σημασία και για την ασθενή με καρκίνο που μπορεί να προστατευτεί από άλλους καινούργιους καρκίνους αλλά και για τους υγιείς συγγενείς που μπορεί να έχουν κληρονομήσει αυτήν την αλλαγή στο DNA.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i