Διάθεση | Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τη χειρότερη και την καλύτερη ώρα της ημέρας

Εάν η διάθεσή σου είναι πεσμένη ή ανεβάσμενη, κοίτα το ρολόι!

night istock

Φαίνεται τελικά ότι η νύχτα είναι πραγματικά πιο σκοτεινή λίγο πριν την αυγή: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ώρα 5 π.μ. είναι επίσημα η χειρότερη ώρα της ημέρας, για τη διάθεση, τον κικάρδιο ρυθμό και άλλους παράγοντες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS Digital Health Journal

Τι έδειξε η έρευνα

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και το Dartmouth Health ανακάλυψαν ότι αυτήν την ώρα οι εθελοντές ανέφεραν τη χαμηλότερη διάθεση, ανεξάρτητα από το πότε σηκώθηκαν. Αντίθετα, η ώρα 5 μ.μ. οι περισσότεροι ήταν πιο χαρούμενοι, σύμφωνα με τη μελέτη.

"Η διάθεση αλλάζει φυσικά, με τα χαμηλότερα επίπεδα να σημειώνονται το πρωί και τα υψηλότερα το απόγευμα ανεξάρτητα από τη στέρηση ύπνου", εξήγησε ο Benjamin Shapiro, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ψυχίατρος στο Dartmouth Health.

Να οι 6 κινήσεις για να ξεκινάς τη μέρα σου με καλή διάθεση (ακόμα κι αν ξύπνησες στραβά!)


Πώς διεξήχθη η μελέτη

Αυτός και η ομάδα του κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αναλύοντας τα δεδομένα του Fitbit από 2.602 ασκούμενους γιατρούς κατά τη διάρκεια δύο ετών. Εν τω μεταξύ, η μέτρηση των καρδιακών παλμών και της δραστηριότητας των ασκουμένων επέτρεψε στους επιστήμονες να υπολογίσουν τον κιρκάδιο χρόνο τους καθώς και τον χρόνο αφύπνισης.

"Ανακαλύψαμε ότι η διάθεση ακολουθεί έναν ρυθμό που συνδέεται με το εσωτερικό ρολόι του σώματος και η επιρροή του ρολογιού αυξάνεται καθώς κάποιος μένει ξύπνιος περισσότερη ώρα", δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Danny Forger, ο οποίος διδάσκει μαθηματικά στην Ιατρική Σχολή U-M. Σε συνδυασμό με την ανάλυση Fitbit, οι ερευνητές ζήτησαν επίσης από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν τη διάθεσή τους σε μια κλίμακα από το ένα έως το 10.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, μαζί με την προαναφερθείσα συσχέτιση χρόνου-διάθεσης, η διάθεση των συμμετεχόντων χειροτέρευε όσο περισσότερο ήταν ξύπνιοι.

"Η στέρηση ύπνου είναι μια ξεχωριστή διαδικασία που μειώνει περαιτέρω τη διάθεση", εξήγησε ο Shapiro. "Έτσι, κάποιος που μένει ξύπνιος όλη τη νύχτα στις 5 π.μ. έχει ακόμη χαμηλότερη διάθεση από ότι αν ξυπνούσε στις 5 π.μ.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πώς η αλλαγή της θερινής ώρας επηρεάζει τις ώρες αυτών των ψυχικών διακυμάνσεων.

Φυσικά, αυτή η μελέτη έχει κάποιες προειδοποιήσεις, δηλαδή η ομάδα ανέλυσε ένα αρκετά μικρό δείγμα σε ένα τεχνητό εργαστηριακό περιβάλλον. Αυτό μπορεί να μην αντικατοπτρίζει με ακρίβεια την πολυπλοκότητα και την απόχρωση της διακύμανσης της διάθεσης και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζεται από παράγοντες όπως η κοινωνική δυναμική, τα προγράμματα και οι ιδιοσυγκρασίες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Για παράδειγμα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αρκετοί συμμετέχοντες έμειναν ξύπνιοι για περισσότερες από 18 ώρες. Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μελέτη καταδεικνύει πώς ένα μη επεμβατικό ψηφιακό εργαλείο όπως το Fitbit μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά σε κλινικό περιβάλλον.

Δες και αυτό: 8 πράγματα που θα κάνεις κάθε πρωί για μια θετική μέρα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i