Γιατί ο Έλον Μασκ χρησιμοποιεί κεταμίνη και πόσο ασφαλής είναι;

Ο Έλον Μασκ σε συνέντευξή του ανάφερε ότι παίρνει κεταμίνη για να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

musk splashnews.com/ideal images

Σε συνέντευξη που έδωσε στον Don Lemon στο "The Don Lemon Show" στο X, ο Μασκ ανάφερε ότι λαμβάνει κεταμίνη για την κατάθλιψη και ότι αυτό ήταν επωφελές για τους επενδυτές της Tesla. "Από τη σκοπιά της Wall Street, αυτό που έχει σημασία είναι το αποτέλεσμα", είπε ο Μασκ. Ο ιδιοκτήτης του X υποστήριξε ότι η Tesla άξιζε όσο η υπόλοιπη αυτοκινητοβιομηχανία μαζί. "Για τους επενδυτές, αν υπάρχει κάτι που παίρνω, θα πρέπει να συνεχίσω να το παίρνω".

Στη συνέχεια, επέκριναν τον Musk για τη χρήση του φαρμάκου. Αλλά ο παρουσιαστής του "Mad Money" Jim Cramer υποστήριξε τον Musk. "Είναι πραγματικά κρίμα. Εδώ ένας άντρας παραδέχεται ότι έχει κατάθλιψη, παραδέχεται ότι παίρνει ένα φάρμακο που έχει βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους, και γι' αυτό, του επιτίθενται; Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν θα ήταν ποτέ αρκετά γενναίοι να παραδεχτούν ότι παίρνουν αυτό το φάρμακο, και όμως είναι σωτήριο", είπε.

Γιατί ο Έλον Μασκ χρησιμοποιεί κεταμίνη;

"Ο λόγος που δημοσίευσα ότι παίρνω κεταμίνη (με κάποιο προσωπικό κίνδυνο) είναι ότι σκέφτηκα πως μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που παλεύουν με την κατάθλιψη", είπε ο Μασκ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η κεταμίνη μπορεί να προσφέρει μια πιο αποτελεσματική λύση σε σύγκριση με τους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs).

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι περίπου το 1/3 των ενηλίκων ασθενών με μείζονα κατάθλιψη έχουν συμπτώματα που δεν υποχωρούν με τη θεραπεία. Πολλοί δυσκολεύονται να βρουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, ενώ άλλοι δεν ανταποκρίνονται ποτέ στα κλασικά αντικαταθλιπτικά.

Η κεταμίνη έχει εγκριθεί για τη δύσκολα θεραπεύσιμη κατάθλιψη, αλλά πόσο ασφαλής είναι;

Η κεταμίνη είναι δυνατό και ταχείας δράσης αντικαταθλιπτικό, αν και η δράση της είναι παροδική. Η ενδοφλέβια έγχυση κεταμίνης στην ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της διάθεσης εντός 4 ωρών, φτάνοντας στο μέγιστο στις 24 ώρες. 

Αρχικά προερχόμενη από PCP ή "αγγελόσκονη", η κεταμίνη έχει χρησιμοποιηθεί σε νοσοκομεία και κτηνιατρικές κλινικές ως αναισθητικό για δεκαετίες. Σύμφωνα με το ΟΚΑΝΑ έχει επίσης αναφερθεί ως ναρκωτικό με τους κωδικούς: special K, K, vitamin K, cat valiums, η οποία κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή σε λευκή σκόνη και η χρήση της ποικίλει. Μπορεί να καπνιστεί, να χορηγηθεί ενδοφλεβίως, ή να ληφθεί από το στόμα ή τη μύτη. 

Πρόσφατα, χρησιμοποιήθηκε ευρέως για την ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη (TRD) — δηλαδή, σοβαρή κατάθλιψη που δεν βελτιώνεται με άλλες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που βιώνουν αυτοκτονικές σκέψεις.

Ποια είναι τα οφέλη της κεταμίνης;

Μια συνταγογραφούμενη έκδοση κεταμίνης που ονομάζεται εσκεταμίνη (Spravato), χορηγούμενη μέσω ρινικού εκνεφώματος, εγκρίθηκε το 2019 από τον FDA για τη δύσκολα θεραπεύσιμη κατάθλιψη. Ωστόσο, οι οδηγίες απαιτούσαν τη χρήση του "υπό την επίβλεψη γιατρού σε πιστοποιημένο ιατρείο ή κλινική". Αυτό σημαίνει ότι ο γιατρός πρέπει να παρακολουθεί τον χρήστη και μετά τη λήψη της δόσης, να ελέγχει τα ζωτικά σημεία και την κλινική του κατάσταση.

Η αποτελεσματικότητα του ρινικού εκνεφώματος κεταμίνης για TRD αποδείχθηκε για πρώτη φορά βραχυπρόθεσμη θεραπεία σε έρευνα που έδειξε σημαντικές μειώσεις στις βαθμολογίες κατάθλιψης στην ομάδα που έλαβε κεταμίνη έναντι της ομάδας που έλαβε εικονικό φάρμακο. 

Μια μεγάλης διάρκειας μελέτη διαπίστωσε ότι η ρινική κεταμίνη (συν το κανονικό τους αντικαταθλιπτικό) βοήθησε τους ανθρώπους να παραμείνουν σε σταθερή ύφεση 16 εβδομάδες μετά τη θεραπεία.

Η ανακούφιση από την TRD με κεταμίνη συμβαίνει γρήγορα: αντί να περιμένουν ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο να προσφέρει κάποια ανακούφιση μέσα σε λίγες εβδομάδες, τα άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη μπορούν να αρχίσουν να αισθάνονται τα οφέλη της κεταμίνης μέσα σε περίπου 40 λεπτά.

Είναι η κεταμίνη η κατάλληλη θεραπεία για την κατάθλιψη;

Πρώτον, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η κεταμίνη δεν είναι μια θεραπεία πρώτης επιλογής για την κατάθλιψη. Γενικά χρησιμοποιείται μόνο όταν άλλες,  μακροχρόνιες θεραπείες, δεν ήταν αποτελεσματικές. Η κεταμίνη δεν προσφέρει θεραπεία. Αντίθετα, βελτιώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

14 sos ερωτήσεις για τα αντικαταθλιπτικά

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i