Χρόνια Φλεβική Νόσος | "Φρόντισε ότι σε στηρίζει!"

Ο Σύλλογος Πεταλούδα ανακοινώνει την έναρξη της καμπάνιας για την ευαισθητοποίηση του κοινού για την χρόνια φλεβική νόσο με τίτλο "Φρόντισε ότι σε στηρίζει!"

fleves istock

Η Χρόνια Φλεβική Νόσος είναι μια παθολογική κατάσταση, η οποία περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων, που ξεκινά από τις ευρυαγγείες και τους κιρσούς και φτάνει ως τις δερματικές αλλοιώσεις και τα έλκη (πληγές). Πρόκειται για μια εντυπωσιακά συχνή πάθηση στις Δυτικές κοινωνίες, που αφορά περίπου στο 60% των γυναικών και το 40% των ανδρών.

Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν τη Χρόνια Φλεβική Νόσο;

Δεδομένου ότι πρόκειται για μια νόσο που έχει ταυτοποιηθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες, γνωρίζουμε πλέον, ότι ο κληρονομικός παράγοντας είναι εξαιρετικά σημαντικός.

Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλεί η Χρόνια Φλεβική Νόσος;

Το είδος και η ένταση των συμπτωμάτων της νόσου εξαρτώνται κυρίως από τη βαρύτητά της. Στα πρώιμα στάδια (ευρυαγγείες) οι ασθενείς μπορούν να είναι ασυμπτωματικοί, ενώ σε πιο προχωρημένα στάδια οι ενοχλήσεις γίνονται έντονες και καθημερινές. Αξίζει να τονίσουμε, ότι πρόκειται για μια εξελικτική νόσο, υπό την έννοια ότι χειροτερεύει με το πέρασμα του χρόνου και αντίστοιχα η συμπτωματολογία γίνεται όλο και πιο έντονη, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Υπάρχει σχέση μεταξύ Χρόνιας Φλεβικής Νόσου και Μυοσκελετικών Διαταραχών;

Πολλές φορές τα συμπτώματα διαφόρων μυοσκελετικών διαταραχών θυμίζουν εκείνα της Χρόνιας Φλεβικής Νόσου και αντίστροφα, οπότε ο γιατρός καλείται να τα διαχωρίσει, ώστε να γίνει η κατάλληλη θεραπεία. Κατ’αρχάς, το οίδημα και ο πόνος στα κάτω άκρα μπορεί να οφείλεται είτε στη φλεβική νόσο είτε σε κακώσεις μυών και νεύρων. Οι καυσαλγίες (καψίματα) στα κάτω άκρα κάποιες φορές εμφανίζονται λόγω κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Δεν είναι λίγες οι φορές, που μια οστεοαρθρίτιδα, ιδιαίτερα σε πρώιμα στάδια, μπορεί να προκαλέσει πόνο, οίδημα και αίσθημα κούρασης στα πόδια, όπως και η Χρόνια Φλεβική Νόσος.

Συνεπώς, η λεπτομερής εξέταση από τον Αγγειοχειρουργό θα οδηγήσει στη σωστή διάγνωση και θεραπεία, ενώ στην περίπτωση που οι ενοχλήσεις αποδειχθεί ότι είναι μυοσκελετικής αιτιολογίας, ο ασθενής θα παραπεμφθεί σε ορθοπαιδικό, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

osteocare

Σύλλογος Πεταλούδα: Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού

Ο Σύλλογος Πεταλούδα, υπηρετώντας το σκοπό του για την πρόληψη και την ευαισθητοποίηση όσον αφορά στις συννοσηρότητες των ασθενών με χρόνιες νόσους, ανακοινώνει την έναρξη της καμπάνιας που σαν στόχο έχει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της σωστής λειτουργίας των φλεβών και των κάτω άκρων. Η καμπάνια περιλαμβάνει μια σειρά από διήμερες δράσεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, καλύπτοντας μεγάλα αστικά κέντρα μέχρι και μικρές κωμοπόλεις.

Συγκεκριμένα, η κινητή μονάδα της Πεταλούδας, σε συνεργασία με εθελοντές αγγειοχειρουργούς θα ξεκινήσει τις επισκέψεις της σε περιοχές όπως: Πύλη Τρικάλων, Αλεξανδρούπολη, Νεμέα, Βέροια, Κοζάνη, Ιωάννινα, Αιγάλεω, Ελευσίνα, Πύλος Μεσσηνίας, Ελληνικό-Αργυρούπολη.

Οι διήμερες αυτές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τους Δήμους και τις τοπικές αρχές κάθε περιοχής και οι εξειδικευμένοι αγγειοχειρουργοί θα προσφέρουν δωρεάν έλεγχο για τη διάγνωση φλεβικής ανεπάρκειας ή/και περιφερειακής αρτηριοπάθειας σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Η κα Τσεκούρα, Πρόεδρος του Συλλόγου Πεταλούδα και Α΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος δήλωσε: "Η πρόληψη, η έγκυρη ενημέρωση και έγκαιρη ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα χρόνια θέματα υγείας τους, έχει αποδειχτεί πως συμβάλλει καθοριστικά στην βελτίωση της υγείας τους. Ως Σύλλογος Ασθενών θεωρούμε υποχρέωσή μας να υλοποιούμε προγράμματα πρόληψης σε όλη την ελληνική επικράτεια".

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το πρόγραμμα των επόμενων επισκέψεων της κινητής μονάδας μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Σύλλογο Πεταλούδα στο: info@osteocare.gr και στα τηλέφωνα 213 2086698, 6979 25 25 70, 6979 25 10 25.

Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα, είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο επίσημα αναγνωρισμένο από το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (ΙΟF). Ιδρύθηκε το 1999 και αποτελεί το μοναδικό αναγνωρισμένο σωματείο, το οποίο απευθύνεται στο κοινό και σαν κύριο στόχο έχει την ενημέρωση γύρω από την σκελετική υγεία, τη διατροφή, την άσκηση, τη ψυχολογία, την πρόληψη και τη αντιμετώπιση των νόσων που σχετίζονται με αυτή.

Ο Σύλλογος έχει μέχρι σήμερα αναπτύξει ενεργό δράση και έργο τόσο μέσα στα όρια της Αττικής όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Διατηρεί άριστη σχέση συνεργασίας με επιστημονικά σωματεία που ασχολούνται με την οστεοπόρωση καθώς και με το Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε συνεργασία με τους παραπάνω φορείς διεξάγει επιδημιολογικές και άλλες μελέτες προκειμένου να συγκεντρωθούν και να επεξεργαστούν στοιχεία για την χρόνια αυτή νόσο.

Η δραστηριότητά του επεκτείνεται στην ενημέρωση και συμβουλευτική μέσω ημερίδων σεμιναρίων, συνεδρίων και ενημερωτικών εντύπων, τα οποία αναλύουν σημαντικά θέματα της σκελετικής μας υγείας.

Αποτέλεσμα της πολύχρονης αυτής προσπάθειας ήταν η Πεταλούδα, Σύλλογος Σκελετικής Υγείας να κατακτήσει την πρώτη θέση για την εξέχουσα πορεία του, μεταξύ 186 χωρών, στο Παγκόσμιο Συνέδριο που διεξήχθη στο Miami των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και το 1ο βραβείο μεταξύ 212 χωρών για τη δημιουργία της καλύτερης καμπάνιας δημοσιοποίησης (Best Media Campaign), στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Συλλόγων για την Οστεοπόρωση που διεξήχθη στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Τέλος, ο Σύλλογός μας κέρδισε το Bronze βραβείο στα Healthcare Business Awards για την προσφορά των 1000 εξετάσεων οστικής πυκνότητας DEXA σε συμπολίτες μας πανελλαδικά!
 

Πεταλούδα, Σύλλογος Σκελετικής Υγείας | Αθηνάς 10, 14561, Κηφισιά, Αθήνα | Τηλ: 213 2086698 | Email: info@osteocare.gr | www.osteocare.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i