Tα τατουάζ αυξάνουν τον κίνδυνο για αυτόν τον τύπο καρκίνου

Εάν σου αρέσουν τα τατουάζ, την επόμενη φορά που θα βρεθείς στο χώρο ενός tattoo artist έχε υπόψη σου αυτό!

γυναίκα με τατουάζ istock

Τα τατουάζ είναι μια μορφή σωματικής τροποποίησης που περιλαμβάνει την εισαγωγή μελανιού στο δέρμα. Χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για καλλωπιστικούς, θρησκευτικούς ή φυλετικούς σκοπούς.

Μπορούν να γίνουν με διάφορες μεθόδους, αλλά η πιο κοινή είναι η χρήση μηχανής τατουάζ. Αυτό το ηλεκτρικό εργαλείο χρησιμοποιεί βελόνες για να εγχύσει μελάνι στο δέρμα, με τη βελόνα να κινείται πολύ γρήγορα μέσα και έξω από το δέρμα,

Οι επιστήμονες προειδοποιούν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των τατουάζ στην υγεία, αφού νέα έρευνα διαπίστωσε ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του λεμφώματος.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις προτού αφαιρέσεις ένα τατουάζ

Τα ευρήματα της μελέτης για το τατουάζ

Σε νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία, οι ερευνητές ανέλυσαν μια ομάδα 11.905 συμμετεχόντων για να διερευνήσουν εάν τα τατουάζ μπορεί να προκαλέσουν λέμφωμα, ενός τύπου καρκίνου του αίματος που ξεκινά από τα λευκά αιμοσφαίρια.

"Έχουμε εντοπίσει άτομα που έχουν διαγνωστεί με λέμφωμα μέσω πληθυσμιακών μητρώων", δήλωσε η Christel Nielsen, επικεφαλής της μελέτης. "Τα άτομα αυτά αντιστοιχίστηκαν στη συνέχεια με μια ομάδα ελέγχου του ίδιου φύλου και ηλικίας, αλλά χωρίς λέμφωμα.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τους παράγοντες του τρόπου ζωής για να καθορίσουν εάν είχαν τατουάζ ή όχι. "Αφού λάβαμε υπόψη άλλους σχετικούς παράγοντες, όπως το κάπνισμα και η ηλικία, διαπιστώσαμε ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης λεμφώματος ήταν 21% υψηλότερος μεταξύ εκείνων που είχαν τατουάζ".

Αν και δεν έχουν εξακριβωθεί οι ακριβείς αιτίες, ο Nielsen είπε ότι πιθανότατα έχει να κάνει με το πώς το σώμα μας ανταποκρίνεται στο μελάνι του τατουάζ. "Γνωρίζουμε ήδη ότι όταν το μελάνι του τατουάζ εγχέεται στο δέρμα, το σώμα το ερμηνεύει ως κάτι ξένο που δεν πρέπει να υπάρχει και το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται", είπε ο Nielsen. "Ένα μεγάλο μέρος του μελανιού μεταφέρεται από το δέρμα στους λεμφαδένες όπου εναποτίθεται".

Το μέγεθος μετράει;

Εξαιτίας αυτού, η ομάδα περίμενε ότι όσοι είχαν μεγαλύτερα τατουάζ θα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λεμφώματος από εκείνους με μικρότερα, επειδή υπάρχει περισσότερο μελάνι στο σώμα τους για να ανταποκριθεί. Ωστόσο, το μέγεθος του τατουάζ δεν φαινόταν να έχει σημασία.

"Δεν γνωρίζουμε ακόμη γιατί συνέβη αυτό", είπε ο Nielsen. "Μπορεί κανείς μόνο να υποθέσει ότι ένα τατουάζ, ανεξαρτήτως μεγέθους, πυροδοτεί μια χαμηλού βαθμού φλεγμονή στο σώμα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει καρκίνο."

Τι μπορείς να κάνεις

Εάν θέλεις να εκφράζεις την ταυτότητά σου μέσω των τατουάζ είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις ότι είναι ασφαλές. Απευθύνσου στον γιατρό σου εάν εμφανίσεις συμπτώματα που πιστεύεις ότι μπορεί να σχετίζονται με το τατουάζ, όπως:

  • Ερυθρότητα, πρήξιμο ή πόνος γύρω από το τατουάζ: Αυτά είναι φυσιολογικά συμπτώματα τατουάζ τις πρώτες ημέρες, αλλά εάν επιμείνουν ή επιδεινωθούν, μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης.
  • Εκροή πύου ή άλλου υγρού από το τατουάζ: Αυτό είναι ένα σαφές σημάδι μόλυνσης.
  • Κρούστα που δεν πέφτει ή που φαίνεται κίτρινη ή πράσινη: Αυτό μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης ή αλλεργικής αντίδρασης.
  • Πυρετός ή ρίγη: Σημάδια σοβαρής μόλυνσης που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Η πλήρης μελέτη μπορεί να βρεθεί στο περιοδικό eClinicalMedicine.

Πώς να φροντίσω το τατουάζ το καλοκαίρι; Τα dos και τα don’ts

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i