
Χταπόδι, καλαμάρια, γαρίδες και μύδια, ψητά, μαγειρευτά ή τηγανητά, κυριαρχούν την περίοδο της νηστείας. Οι ελιές, ο χαλβάς, τα τουρσιά και οι ξηροί καρποί συμπληρώνουν τη σαρακοστιανή διατροφή. Χρειάζεται όμως προσοχή στην κατανάλωσή τους, εάν θέλουμε να αποφύγουμε την αύξηση της χοληστερίνης.
Τα θαλασσινά γενικά θεωρούνται υγιεινά, αλλά ορισμένα μπορούν να εκτοξεύσουν τη χοληστερίνη όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες ή μαγειρεύονται με ανθυγιεινούς τρόπους.
Τα οστρακοειδή, όπως οι γαρίδες, τα καβούρια, τα μύδια και τα στρείδια, περιέχουν υψηλές ποσότητες χοληστερόλης. Για παράδειγμα, οι γαρίδες είναι πλούσιες σε χοληστερόλη, αλλά χαμηλές σε κορεσμένα λιπαρά, που είναι οι κύριοι ένοχοι για την αύξηση της "κακής" LDL χοληστερόλης. Παρόλα αυτά, σε άτομα με προδιάθεση για υψηλή χοληστερόλη, η υπερβολική κατανάλωση θαλασσινών μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της στο αίμα.
Πόσο ανεβάζουν τη χοληστερίνη
Πολλά θαλασσινά, όπως το χταπόδι και τα καλαμάρια, περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και της LDL χοληστερόλης, εφόσον όμως καταναλώνονται σωστά.
Γαρίδες: Περιέχουν περίπου 150-200 mg χοληστερόλης ανά 100 γραμμάρια. Αν και έχουν υψηλή χοληστερίνη, περιέχουν λίγα κορεσμένα λιπαρά και είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία μπορεί να έχουν καρδιοπροστατευτική δράση.
Χταπόδι: Έχει περίπου 48-96 mg χοληστερόλης ανά 100 γραμμάρια, δηλαδή αρκετά λιγότερο από τις γαρίδες. Είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνες, σίδηρο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καθιστώντας το μια πιο υγιεινή επιλογή.
Καλαμάρια: Περιέχουν περίπου 230-260 mg χοληστερόλης ανά 100 γραμμάρια. Η περιεκτικότητά τους είναι υψηλή, αλλά αν καταναλωθούν βραστά ή ψητά, μπορούν να αποτελέσουν μια πιο υγιεινή επιλογή σε σχέση με τα τηγανητά καλαμαράκια, τα οποία απορροφούν πολλά κορεσμένα και τρανς λιπαρά από το τηγάνισμα.
Ο τρόπος μαγειρέματος παίζει σημαντικό ρόλο. Αν τα θαλασσινά καταναλώνονται τηγανητά ή συνοδεύονται από βαριές σάλτσες και βούτυρο, τότε η πρόσληψη κορεσμένων και τρανς λιπαρών μπορεί να αυξήσει τη χοληστερόλη περισσότερο από ό,τι τα ίδια τα θαλασσινά.
Δες περισσότερα στο thetoc.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr