Ευχαριστούμε τον τον Στέλιο Παπαδόπουλο, MD, DFFP, BSCCP, μαιευτήρα γυναικολόγο, ειδικό στην εξωσωματική γονιμοποίηση, επιστημονικό υπεύθυνο της μονάδας εξωσωματικής GENETYLLIS
«Ποιες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας ανά μέθοδο;»
Οι μέθοδοι της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχουν γενικώς πιθανότητες επιτυχίας της τάξεως του 40-60 % ανά κύκλο. Επειδή ακριβώς τα ποσοστά επιτυχίας δεν πλησιάζουν το ιδανικό 100% σε καμία περίπτωση, γι’ αυτό και συνήθως απαιτούνται μία η δύο προσπάθειες για να επιτευχθεί κύηση. Τα ποσοστά επιτυχίας της σπερματέγχυσης κυμαίνονται από 15 έως 20% υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι οι σάλπιγγες λειτουργούν και το σπέρμα είναι φυσιολογικό.
Το μέσο ποσοστό επιτυχίας σε «βατά» περιστατικά είναι σήμερα της τάξεως του 30-35%. Όσο προστίθενται άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες σε ένα δεδομένο ζευγάρι τόσο αυτό το «άριστο» ποσοστό μειώνεται.
«Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν θετικά και ποιοι αρνητικά το αποτέλεσμα μιας εξωσωματικής;»
Για το ζευγάρι που σκέφτεται να ξεκινήσει μία θεραπεία εξωσωματικής, τότε θα πρέπει μία από τις προτεραιότητές σας να είναι η εξασφάλιση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Η φροντίδα της υγείας μας πριν την εγκυμοσύνη συνίσταται στο να διασφαλίσουμε υγιή ωάρια, υγιή σπερματοζωάρια, φυσιολογική διαδικασία γονιμοποίησης, καθώς και φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου. Για τη δημιουργία νέου υγιούς σπέρματος χρειάζονται περίπου 2 μήνες, ενώ η ωρίμανση των ωαρίων συμβαίνει περίπου 100 ημέρες πριν την ωορρηξία. Αυτό σημαίνει ότι η δίαιτά σας, ο τρόπος ζωής και η κατάσταση της υγείας σας σήμερα θα έχει επίπτωση στο αναπαραγωγικό σας σύστημα σε 2 με 3 μήνες από τώρα.
Αποφύγετε το κάπνισμα και το αλκοόλ και, φυσικά, μειώστε το άγχος. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την επιλογή ενός σύγχρονου κέντρου εξωσωματικής με έμπειρο προσωπικό, μπορούν να επηρεάσουν θετικά την έκβαση του αποτελέσματος.
Γιατί δεν μένω έγκυος; Πότε μιλάμε για υπογονιμότητα και οι επιλογές
Τα συχνότερα αίτια υπογονιμότητας και τι μπορείς να κάνεις
«Υπάρχουν επιπλοκές στην εξωσωματική; Ποιες και πόσο συχνές είναι;»
Οι επιπλοκές στην εξωσωματική περιλαμβάνουν τα ακόλουθα πρώτον, το σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών, που εμφανίζεται περίπου στο 1% με 2% των περιπτώσεων. Δεύτερον, αύξηση του ποσοστού πολύδυμων κυήσεων. Αυτό συμβαίνει γιατί μεταφέρονται στη μήτρα περισσότερα από ένα έμβρυα, στην προσπάθεια να αυξηθεί η πιθανότητα κυοφορίας. Στις περιπτώσεις που η γυναίκα κυοφορεί τρίδυμα ή τετράδυμα ο πρόωρος τοκετός είναι πολύ πιθανός. Τρίτον, διάφορες παρενέργειες των φαρμάκων που χορηγούνται για την εξωσωματική, όπως εξάψεις, κεφαλαλγία, αϋπνία, οξυθυμία, κοιλιακό άλγος και αιμορραγία.
«Αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου;»
Μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες που ερευνούν τη συσχέτιση της φαρμακευτικής αγωγής ενός προγράμματος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της μήτρας, του μαστού ή της ωοθήκης έδειξαν ότι ο κίνδυνος αυτός δεν είναι στατιστικά μεγαλύτερος από εκείνον του γενικού πληθυσμού. Σε γυναίκες που πήραν φάρμακα για εξωσωματική και σε γυναίκες που δεν πήραν ο κίνδυνος είναι ο ίδιος. Ωστόσο, το θέμα αυτό απασχολεί κάθε γυναίκα και για προληπτικούς λόγους όλες οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ ΠΑΠ και έλεγχο μαστού ετησίως.
«Πόσες εξωσωματικές μπορώ να κάνω;»
Εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας, τον αριθμό και την ποιότητα των ωαρίων, άρα και των εμβρύων που δημιουργούνται κατά την προσπάθεια της εξωσωματικής. Αν οι δείκτες αυτοί δεν είναι καλοί, είναι καλύτερα η γυναίκα να μη συνεχίσει τη λήψη φαρμάκων σε υψηλές δοσολογίες. Μπορεί να δοκιμάσει εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο ή να καταφύγει σε λήψη ξένων ωαρίων. Μελέτες έχουν δείξει ότι μέχρι και για 6 προσπάθειες η γυναίκα δε διατρέχει κανέναν κίνδυνο.
«Πόσο διάστημα πρέπει να μεσολαβεί;»
Εξαρτάται από το θεραπευτικό σχήμα που έχει ακολουθήσει κάθε γυναίκα. Το πιο σύνηθες είναι να αφήσουμε τον οργανισμό να «ηρεμήσει» από την όλη διαδικασία (λήψη φαρμάκων, ωοληψία) και να επανέλθει ο φυσικός εμμηνορρυσιακός κύκλος της γυναίκας. Αυτό συνήθως απαιτεί 2-3 κύκλους. Φυσικά, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τον ψυχολογικό παράγοντα και κατά πόσο το ζευγάρι είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει ένα νέο κύκλο.
«Πόσο κοστίζει μία εξωσωματική;»
Το μέσο κόστος εξωσωματικής αγγίζει τα 2.000 ευρώ. Τα περισσότερα ταμεία καλύπτουν το κόστος των φαρμάκων. Είναι σημαντικό να γνωρίζει το ζευγάρι ότι κάθε θεραπευτικός κύκλος είναι εξατομικευμένος, γεγονός που επηρεάζει και το κόστος της διαδικασίας. Για παράδειγμα, η ύπαρξη περίσσειας εμβρύων για κατάψυξη, η καλλιέργεια ως το στάδιο της βλαστοκύστης, η βιοψία ορχικού ιστού κ.ά. επιβαρύνουν το κόστος ενός κύκλου.
Μπορώ να καταψύξω τα ωάριά μου και να τα χρησιμοποιήσω αργότερα;»
Η κατάψυξη ωαρίων δίνει λύση σε γυναίκες που δεν έχουν βρει τον κατάλληλο σύντροφο ή θα ήθελαν να καθυστερήσουν την τεκνοποίηση για οποιονδήποτε λόγο. Είναι μια σχετικά νέα τεχνική και προσφέρεται κυρίως σε γυναίκες που πρόκειται να υποστούν θεραπεία για νεοπλασματικές παθήσεις και πριν από ριζικές γυναικολογικές επεμβάσεις που ενδέχεται να καταστρέψουν τη γονιμότητά τους, καθώς και σε όσες επιθυμούν να καθυστερήσουν τη μητρότητα για ποικίλους λόγους, διατηρώντας τα ωάριά τους στην ηλικία που είναι όταν αυτά καταψυχθούν. Η νέα τεχνική ταχείας κρυοσυντήρησης ωαρίων (υαλοποίηση) επιτυγχάνει ποσοστά επιβίωσης ωαρίων μέχρι και 90%.
«Ποιος ο ρόλος της εμπειρίας του γιατρού;»
Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι διαδικασία αρκετά περίπλοκη. Είναι σημαντικό ο γιατρός να διαθέτει εξειδικευμένη και μακροχρόνια εμπειρία, ώστε να μπορεί να καθοδηγήσει σωστά το ζευγάρι, προκειμένου να υπάρξει σωστή και ολοκληρωμένη διάγνωση.
Ξεκινώντας από τη σωστή διάγνωση, ένα ζευγάρι θα λάβει την καταλληλότερη ανά περίπτωση θεραπεία. Ιδανικά η εμπειρία ενός γιατρού πρέπει να περιλαμβάνει περιστατικά διαφόρων ηλικιών και βαθμού δυσκολίας. Τέλος, ένας έμπειρος γιατρός επιβάλλεται να διαθέτει επαγγελματισμό, αυστηρότητα και ειλικρινή επικοινωνία με το ζευγάρι, καθώς πρόκειται για προσωπική και ευαίσθητη διαδικασία. Όταν ένα ζευγάρι συνεργάζεται με έμπειρους γιατρούς, θα λάβει καλύτερη φροντίδα και εξατομικευμένη προσοχή.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr