Εμβόλιο της Pfizer: Πότε θα εγκριθεί, σε ποιες ηλικίες θα χορηγείται και πότε το περιμένουμε στην Ελλάδα

Τι και πότε να περιμένουμε από το εμβόλιο της Pfizer και της γερμανικής βιοτεχνολογικής εταιρείας BioNTech;

corona-virus-map-and-vial-with-corona-virus-covid19-picture-id1212563715 Bill Oxford

Το εμβόλιο της Pfizer  ήταν τα καλά νέα της  χθεσινής ημέρας. Με ανακοίνωση για αποτελεσματικότητα πάνω από 90%, αναπτέρωσε τις ελπίδες μας για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Εμβόλιο της Pfizer: Πότε περιμένουμε να πάρει έγκριση

Το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου περιμένουμε ότι θα κατατεθεί το αίτημα για επείγουσα έγκριση από τον αμερικανικό φορέα FDA (Food and Drug Administration) για το εμβόλιο του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer και της γερμανικής βιοτεχνολογικής εταιρείας BioNTech για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί σε 43.538 εθελοντές σε 6 χώρες και δεν έχουν υπάρξει θέματα ασφάλειας. Νωρίτερα μέσα στη μέρα, είχε προηγηθεί η ανακοίνωση των δύο εταιρειών για αποτελεσματικότητα άνω του 90% έναντι των λοιμώξεων κορονοϊού. Το ποσοστό αυτό προστασίας επιτεύχθηκε μετά από δυο δόσεις του εμβολίου με διαφορά τριών εβδομάδων και πρόκειται για ποσοστό πολύ υψηλότερο από το 50% που έχει θέσει ως όριο η Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Για ποιες ηλικίες θα πάρει έγκριση το εμβόλιο της Pfizer

Η Pfizer θα ζητήσει ευρεία άδεια για επείγουσα χρήση του εμβολίου για τις ηλικίες από 16 έως 85 ετών. Για να το κάνει αυτό, θα χρειασθεί να έχει συγκεντρώσει στοιχεία ασφαλείας δύο μηνών για το ήμισυ των 44.000 συμμετεχόντων στην μελέτη, κάτι που αναμένεται να έχει συμβεί στο τέλος Νοεμβρίου.

Θα το έχουμε και στην Ευρώπη;

Τον Σεπτέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία για την προμήθεια 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου των Pfizer/ BionTech και δυνατότητα για αγορά επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων, σε περίπτωση που οι εταιρείες εξασφαλίσουν άδεια διάθεσής τους από τις αρμόδιες αρχές.

Οι δόσεις του εμβολίου για την Ευρώπη θα παραχθούν στις μονάδες παραγωγής της BioNTech στη Γερμανία, καθώς και στη μονάδα παραγωγής της Pfizer στο Βέλγιο. Εάν ληφθεί έγκριση για το υποψήφιο εμβόλιο από τις κανονιστικές αρχές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ηγηθεί των διαδικασιών κατανομής των δόσεων του εμβολίου μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ε.Ε.

Τι είπε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης για το εμβόλιο της Pfizer

«Η συμφωνία, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα με τη Pfizer και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η τέταρτη αυτού του είδους. Η χώρα μας συμμετέχει και στις τέσσερις συμφωνίες. Θα έχουμε το εμβόλιο της Pfizer. Τις επόμενες ημέρες θα κυρωθεί η συμφωνία μεταξύ της εταιρίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το εμβόλιο είναι σε διαδικασία έγκρισης. Από τη στιγμή που θα πάρει την έγκριση και από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ξεκινήσει η διάθεσή του. Είναι πολύ σημαντικό ότι πετυχαίνουμε την ίδια στιγμή που θα διατεθεί το εμβόλιο στην Ευρώπη να είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα».

Διάβασε επίσης: Ομάδες υψηλού κινδύνου για τον κορονοϊό: Τι ισχύει για τους διαβητικούς; Η ενδοκρινολόγος Μαρία Προκοπίου εξηγεί

Διάβασε επίσης: Αντιγριπικό εμβόλιο: Μπορεί να μας προστατέψει από τον κορονοϊό;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i