Παθαίνεις ημικρανίες; Να πώς μπορείς να ανακουφιστείς (συν μία συμβουλή για την ερωτική σου ζωή)

Αν υποφέρεις από ημικρανία ξέρει πολύ καλά την αξία της ανακούφισης,

woman pain iStock

Όσοι έχουν ημικρανίες, είναι φυσικό να θέλουν ανακούφιση. Ενώ πρέπει πρώτα να συνεργαστούν με τον γιατρό τους για ένα σχέδιο θεραπείας, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούν να κάνουν μόνοι τους και που μπορεί να τους απαλύνουν τον πόνο.

Ας δούμε τι προτείνουν οι ειδικοί στα άτομα με ημικρανία:

Να προτιμούν την σκιά

Το φως μπορεί να εντείνει τον πόνο και είναι πολλοί με ημικρανία που έχουν ευαισθησία στο φως, κάτι που ονομάζεται φωτοφοβία. Βοηθά να χαμηλώνουν τη φωτεινότητα γύρω τους τραβώντας τις κουρτίνες ή σβήνοντας τα φώτα, δημιουργώντας το δικό τους σκοτάδι ή ακόμη αν δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, να φορούν γυαλιά ηλίου σε εσωτερικούς χώρους.

Να τηρούν ένα τακτικό πρόγραμμα

Η λέξη-κλειδί είναι το "τακτικό". Πρέπει να διαλέξουν συγκεκριμένες ώρες για να πηγαίνουν για ύπνο και να ξυπνούν κάθε μέρα. Ακόμη, να έχουν ορισμένες ώρες για τα γεύματα και τα σνακ, αλλά και για την άσκηση. Η συνέπεια βοηθά το σώμα να ξέρει τι έρχεται στη συνέχεια και αυτό οδηγεί σε λιγότερες κρίσεις ημικρανίας.

Να διαχειρίζονται το άγχος τους

Είναι ένας από τους μεγαλύτερους εκλυτικούς παράγοντες για τον πόνο της ημικρανίας. Ως εκ τούτου, πρέπει να κάνουν ό, τι μπορούν για να ενισχύσουν την ηρεμία στη ζωή τους. Αυτό που βοηθά είναι να αποφορτίσουν το πρόγραμμά τους και να αφιερώσουν χρόνο για πράγματα που τους ευχαριστούν. Η σταθερή ανακούφιση είναι ο φίλος τους: Αν παραμένουν αγχωμένοι κατά τη διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας και χαλαρώνουν μόνο το Σαββατοκύριακο, αυτή η μετατόπιση μπορεί να προκαλέσει και ημικρανία.

Διαβάστε Επίσης

Να αποκλείσουν τις μυρωδιές

Αν το άρωμα κάποιου ή άλλες μυρωδιές προκαλούν την ημικρανία τους, μπορούν να προτιμούν ένα απαλό καταπραϋντικό άρωμα όπως η μέντα ή οι κόκκοι καφέ. Μια μυρωδιά του υποκατάστατου αρώματος μπορεί να μπλοκάρει τη μυρωδιά που προκαλεί πόνο και να αποτρέψει μια κρίση.

Να δοκιμάσουν αρωματοθεραπεία

Ορισμένες μυρωδιές μπορεί να βοηθήσουν στην άμβλυνση των πονοκεφάλων. Η μέντα μπορεί να κάνει λιγότερο αντιληπτό τον πόνο και η λεβάντα να μειώσει το άγχος. Τα άτομα με ημικρανίες μπορούν να τα εφαρμόζουν σε μορφή ελαίου στους κροτάφους ή στο εσωτερικό του καρπού τους.

Να ανεβάσουν τη θερμοκρασία

Οι ζεστές κομπρέσες, ένα αχνιστό ντους ή μια ζεστή μπανιέρα μπορούν να χαλαρώσουν την ένταση των σφιγμένων μυών που μπορεί να εντείνουν τον πόνο της ημικρανίας τους.

Να δροσιστούν

Η δροσιά μπορεί επίσης να βοηθήσει. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το τύλιγμα μιας κρύας συσκευασίας γύρω από τον λαιμό όταν αρχίζει μια ημικρανία μπορεί να μειώσει τον πόνο του πονοκεφάλου.

Να καταπολεμήσουν την αντανάκλαση της οθόνης

Το μπλε φως είναι συνήθως η πιο δύσκολη απόχρωση για να χειριστούν όσοι αντιμετωπίζουν τακτικά ημικρανίες. Αυτό είναι το χρώμα που λάμπει από τον υπολογιστή και το smartphone, για αυτό πρέπει να απομακρύνονται από τις οθόνες όταν νιώθουν να τους έρχεται ημικρανία.

Να κάνουν σεξ

Δεν λειτουργεί για όλους, αλλά το σεξ μπορεί να είναι για κάποιους ένα φάρμακο για την ημικρανία. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι ενδορφίνες, ή αλλιώς οι ορμόνες της ευεξίας, που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια ενός οργασμού δρουν σαν φυσικά παυσίπονα. Ο αυνανισμός είναι επίσης μια επιλογή.

Να απομακρύνουν εναλλακτικά τον πόνο

Η χαλάρωση των ποδιών μπορεί να χαλαρώσει την ένταση σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλιού. Ένα άλλο σημείο που μπορούν να αξιοποιήσουν για την ελάφρυνση του πόνου είναι τα χέρια. Τσιμπώντας την περιοχή ανάμεσα στον αντίχειρα και το πρώτο δάχτυλο, μπορεί κανείς να αποκτήσει την αίσθηση ότι έχει τον έλεγχο του πόνου του.

Διαβάστε Επίσης

Να αναπνέουν προσεκτικά

Να συγκεντρώνονται καθώς εισπνέουν και εκπνέουν για τουλάχιστον 10 λεπτά. Αυτό μπορεί να πλημμυρίσει το σώμα τους με ηρεμία και να μειώσει το άγχος τους. Ακόμη, μπορούν να ενισχύσουν τη χαλάρωσή τους και να στοχεύσουν στις διάφορες μυϊκές ομάδες του σώματός τους καθώς εισπνέουν και εκπνέουν για να απελευθερώσουν όλη την ένταση.

Να αποφεύγουν τους θορύβους

Η ημικρανία μπορεί να προκληθεί σχεδόν από οποιαδήποτε από τις αισθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ακοής. Ακριβώς όπως και τα φώτα, ο δυνατός θόρυβος μπορεί να πυροδοτήσει την ημικρανία, για αυτό πρέπει να επιλέγονται ήσυχα μέρη όταν αυτή ξεκινήσει ή αλλιώς να γίνεται χρήση ωτοασπίδων.

Να ηρεμούν το στομάχι τους

Αν οι ημικρανίες τους προκαλούν ναυτία, μπορούν να έχουν πρόχειρες "ζώνες ναυτίας" για να απομακρύνουν με έμετο τις τροφές από το στομάχι. Ακόμη, μπορούν να πιούν τσάι μέντας και να τρώνε ελαφριά αλμυρά τρόφιμα, που επίσης μπορούν να βοηθήσουν ένα ανακατεμένο στομάχι.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i