Χαμηλά οιστρογόνα: Γιατί είναι σημαντικό να τα ενισχύσεις (με φυσικό τρόπο)

Όταν μια γυναίκα έχει χαμηλά οιστρογόνα μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά η διάθεση, η σεξουαλική επιθυμία, η υγεία των οστών και πολλά άλλα.

Woman nature iStock

Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη είναι δύο σημαντικές ορμόνες του φύλου στο ανθρώπινο σώμα. Τα οιστρογόνα είναι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τα χαρακτηριστικά του φύλου και τις αναπαραγωγικές ικανότητες στις γυναίκες. Η προγεστερόνη είναι η ορμόνη που παίζει υποστηρικτικό ρόλο στον έμμηνο κύκλο και την εγκυμοσύνη.

Όταν οι γυναίκες έχουν χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης, όπως κατά την εμμηνόπαυση, αυτή η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεση, τη σεξουαλική επιθυμία, την υγεία των οστών και πολλά άλλα.
 

Διαβάστε Επίσης

Υπάρχουν ωστόσο τρόποι για να ενισχύσουν με φυσικό τρόπο τα οιστρογόνα στο σώμα τους, όπως αυτοί που προτείνονται παρακάτω:

Να επιλέγουν τα κατάλληλα τρόφιμα, όπως:

Σόγια

Τα φασόλια σόγιας και τα προϊόντα που παράγονται από αυτά, όπως το τόφου, είναι μια μεγάλη πηγή φυτοοιστρογόνων. Τα φυτοοιστρογόνα μιμούνται τα οιστρογόνα στον οργανισμό, καθώς δεσμεύονται στους υποδοχείς οιστρογόνων, και μπορούν να έχουν οιστρογονικές ή αντιοιστρογονικές επιδράσεις.

Σπόρους λιναριού

Οι σπόροι λιναριού περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες φυτοοιστρογόνων. Τα κύρια φυτοοιστρογόνα στο λινάρι ονομάζονται λιγνάνες, οι οποίες είναι ευεργετικές για τον μεταβολισμό των οιστρογόνων.

Σουσάμι

Οι σπόροι σησαμιού είναι μια άλλη διατροφική πηγή φυτοοιστρογόνων. 

Να ενισχύσουν την πρόσληψη σε ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα, όπως:

Βιταμίνες Β

Οι βιταμίνες Β παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία και την ενεργοποίηση των οιστρογόνων στο σώμα. Τα χαμηλά επίπεδα αυτών των βιταμινών μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D λειτουργεί ως ορμόνη στο σώμα. Ηβιταμίνη D και τα οιστρογόνα συνεργάζονται για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Βόριο

Το βόριο είναι ένα ιχνοστοιχείο που έχει ποικίλους ρόλους στο σώμα. Έχει ερευνηθεί για τα θετικά του οφέλη στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου. Το βόριο είναι επίσης απαραίτητο για τον μεταβολισμό των σεξουαλικών ορμονών τεστοστερόνης και οιστρογόνων.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το βόριο επηρεάζει τους υποδοχείς οιστρογόνων επιτρέποντας στο σώμα να χρησιμοποιεί ευκολότερα τα διαθέσιμα οιστρογόνα.

DHEA

Η DHEA ή δεϋδροεπιανδροστερόνη είναι μια φυσική ορμόνη που μπορεί να μετατραπεί σε οιστρογόνα και τεστοστερόνη. Μέσα στο σώμα, η DHEA μετατρέπεται πρώτα σε ανδρογόνα και στη συνέχεια σε οιστρογόνα.

Να δοκιμάσουν φυτικά συμπληρώματα, όπως:

Μαύρη κοχός

Η μαύρη κοχός είναι ένα παραδοσιακό βότανο των ιθαγενών της Αμερικής που έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά για τη θεραπεία μιας ποικιλίας καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της εμμηνόπαυσης και των εμμηνορροϊκών προβλημάτων.

Λυγαριά

Η λυγαριά είναι μια παραδοσιακή φυτική θεραπεία που είναι γνωστή για τη χρήση της σε γυναικολογικές παθήσεις. Τα οφέλη της προέρχονται πιθανότατα από ένα φυτοοιστρογόνο που ονομάζεται απιγενίνη.

Έλαιο νυχτολούλουδου

Το έλαιο νυχτολούλουδου είναι ένα παραδοσιακό φυτικό φάρμακο που περιέχει υψηλά επίπεδα ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, καθιστώντας το δημοφιλές συμπλήρωμα για καταστάσεις όπως η εμμηνόπαυση.

Κόκκινο τριφύλλι

Το κόκκινο τριφύλλι είναι ένα φυτικό συμπλήρωμα που περιέχει ένα σύνολο φυτικών ενώσεων που ονομάζονται ισοφλαβόνες και μπορεί να δρουν όπως τα οιστρογόνα στο σώμα. 

Dong quai

Το Dong quai είναι ένα παραδοσιακό κινεζικό φάρμακο που λαμβάνεται συνήθως για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Όπως και τα άλλα παραπάνω φυτικά συμπληρώματα,  περιέχει ενώσεις που λειτουργούν ως φυτοοιστρογόνα.

Διαβάστε Επίσης

Τρόποι για την ενίσχυση της προγεστερόνης με φυσικό τρόπο

Σε πολλές περιπτώσεις, αν οι γυναίκες έχουν χαμηλά οιστρογόνα μπορεί να οφείλεται σε χαμηλή προγεστερόνη. Αυτό είναι ιδιαίτερα συχνό κατά την εμμηνόπαυση, όταν οι περισσότερες από τις γυναικείες ορμόνες πέφτουν δραστικά.

Η προγεστερόνη ενισχύεται συνήθως μέσω κρεμών και φαρμάκων, αλλά κάποιες μπορεί να προτιμούν μια πιο φυσική προσέγγιση.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα φυτικά συμπληρώματα αποτελεσματικά για την ενίσχυση της προγεστερόνης.Ένας καλύτερος τρόπος για να αυξήσουν φυσικά τα επίπεδα προγεστερόνης είναι μέσω μιας υγιεινής διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Η κατανάλωση μιας ποικίλης διατροφής μπορεί να παρέχει στον οργανισμό τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για τον μεταβολισμό της προγεστερόνης.

Αυτό περιλαμβάνει τροφές όπως τα σταυρανθή λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η τήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου και η διαχείριση του στρες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση της ισορροπίας των ορμονών.

Οι φυσικές παρεμβάσεις μπορεί να μην είναι αποτελεσματικές για όλες. Ορισμένες γυναίκες είναι εξαιρετικά ευαίσθητες στα συμπτώματα των χαμηλών οιστρογόνων, τα οποία περιλαμβάνουν:

• Εξάψεις

• Διακυμάνσεις της διάθεσης

• Πόνο στο σεξ

• Κατάθλιψη

Όταν αυτά τα συμπτώματα παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή και οι φυσικές μέθοδοι δεν βοηθούν, υπάρχουν διαθέσιμες ιατρικές θεραπείες.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης είναι μια κοινή θεραπεία για την εμμηνόπαυση. Περιλαμβάνει την αντικατάσταση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης με:

• Χάπια

• Κρέμες

• Κολπικά υπόθετα

Οι κίνδυνοι της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης περιλαμβάνουν αυξημένες πιθανότητες για:

• Θρόμβους αίματος

• Καρδιαγγειακή νόσο

• Εγκεφαλικό επεισόδιο

• Καρκίνο του μαστού

Προφυλάξεις

Η υπερβολική ποσότητα οιστρογόνων μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Ορισμένες γυναίκες παράγουν φυσιολογικά περισσότερα οιστρογόνα από ό,τι προγεστερόνη. Η χορήγηση συμπληρωμάτων για χαμηλά οιστρογόνα μπορεί επίσης να προκαλέσει αυτού του είδους την ορμονική ανισορροπία.

Τα συμπτώματα των υψηλών οιστρογόνων στις γυναίκες περιλαμβάνουν:

• Φούσκωμα

• Ακανόνιστες περιόδους

• Διακυμάνσεις της διάθεσης

• Άγχος

• Προβλήματα μνήμης

 Η επίσκεψη στο γιατρό 

Εάν οι φυσικές θεραπείες δεν βοηθούν τα συμπτώματα των χαμηλών οιστρογόνων ή της προγεστερόνης, ίσως ήρθε η ώρα να επισκεφθούν έναν γιατρό. Αυτός μπορεί να προτείνει άλλες παρεμβάσεις, όπως η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i