Ναυτία στο ταξίδι: Το tip της ρεφλεξολογίας για να νιώσεις καλύτερα

Νιώθεις ναυτία στο ταξίδι με αυτοκίνητο ή στο ταξίδι με πλοίο; Δοκίμασε αυτό την κίνηση της ρεφλεξολογίας που διατείνεται ότι μπορεί να σε ανακουφίσει.

γυναίκα που ταξιδεύει με πλοίο - ναυτία istock

Τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας έχουμε νιώσει το δυσάρεστο αίσθημα της ναυτίας, το οποίο μπορεί να οφείλεται σε κάποιο βαρύ φαγητό που φάγαμε, στην κακή ψυχολογική μας κατάσταση ή στην εγκυμοσύνη. Και όταν συμβαίνει αυτό, είναι αναπόφευκτο να μην επισκεφθούμε την τουαλέτα. Ωστόσο, αν η επιλογή αυτή δεν είναι εφικτή, ενώ ταυτόχρονα δεν επιτρέπεται να λάβουμε κάποιο χάπι κατά της τάσης για εμετό (πχ. εξαιτίας της εγκυμοσύνης), τότε τι κάνουμε; Έχει η ρεφλεξολογία τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε;

Τι είναι η ρεφλεξολογία;

Βασισμένη στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική πρακτική, που υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια, στην οποία περιλαμβάνεται και ο βελονισμός, η ρεφλεξολογία διεγείρει συγκεκριμένα σημεία του σώματος μέσω πιέσεων, που συνδέονται με την ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων όπως το στρες, η δυσκοιλιότητα, η ναυτία κ.α. 

Πώς λειτουργεί;

Η ρεφλεξολογία που έχει κοινή λογική με τον βελονισμό, χρησιμοποιεί τα ίδια σημεία πιέσεως ή σημεία βελονισμού όπως ονομάζονται. "Υπάρχουν χιλιάδες σημεία πιέσεως στο σώμα. Αυτά τα σημεία βρίσκονται όπου το αίμα, τα νεύρα, ο λέμφος και ο συνδετικός ιστός συναντώνται. Με το να δίνεις ερέθισμα στο σημείο αυτό (μέσω των πιέσεων) στέλνει ένα μήνυμα στον εγκέφαλο που αλλάζει τη χημεία του εγκεφάλου και λέει στο σώμα να αντιδράσει προκειμένου να καταφέρει να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα", εξηγεί η ολιστική γιατρός από τη Νέα Υόρκη, Shari Auth, που εξειδικεύεται στην κινεζική ιατρική.

Διαβάστε Επίσης

Μέσω της διέγερσης των σημείων αυτών αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να ανακουφιστούν οι σφιχτοί μύες και να επιτραπεί η μεταφορά του αίματος σε ένα όργανο. Συνεπώς, αυτό που συμπεραίνουμε είναι ότι συγκεκριμένα σημεία συνδέονται με συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, όπου μέσα από την χαλάρωση των μυών και την κυκλοφορία του αίματος, επιτυγχάνεται η ανακούφιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων, όπως η ναυτία.

Ναυτία και ρεφλεξολογία

Υπάρχουν δύο σημεία που έχουν τη δυνατότητα να ανακουφίσουν από το αίσθημα της ναυτίας και αυτά είναι το Περικάρδιο 6 και το Στομάχι 36. Πιο αναλυτικά:

Περικάρδιο 6

Το σημείο αυτό φημίζεται για τη σύνδεσή του με τη ναυτία. Πού βρίσκεται; Στην εσωτερική πλευρά του πήχη μας, το περικάρδιο 6 εντοπίζεται ανάμεσα στους δύο σχοινώδεις τέντονες και λίγα εκατοστά πιο πάνω από τον καρπό. Πιέζοντας σωστά το σημείο αυτό, θα βοηθήσει στη μείωση των ήχων του στομάχου και του μυαλού. Όπως προτείνει η γιατρός Shari Auth, "χρησιμοποίησε τον αντίχειρά σου για να πιέσεις το σημείο και πάρε βαθιές ανάσες. Προσπάθησε οι πιέσεις σου να είναι σταθερές αλλά και άνετες και κάνε κυκλικές κινήσεις, παίρνοντας παράλληλα 10 βαθιές ανάσες. Κάνε το ίδιο και στον άλλο καρπό". Πέρα από την ανακούφιση από τη ναυτία, το σημείο αυτό προσφέρει χαλάρωση και σε βοηθά να αποβάλλεις το στρες και να κοιμηθείς. 

Στομάχι 36

Είναι από τα σημαντικότερα σημεία πίεσης, σύμφωνα με την Auth, καθώς λειτουργεί ως φυσικό δυναμωτικό και πεπτικό φάρμακο, γι' αυτό το λόγο και όσοι ασχολούνται με τον βελονισμό, το χρησιμοποιούν εκτεταμένα. Το Στομάχι 36 προσφέρει ανακούφιση και αφορά τη σωστή λειτουργία της πέψης, το φούσκωμα, τα αέρια και τη ναυτία. Επειδή πρόκειται για μία μεγάλη περιοχή, η γιατρός Auth προτείνει να χρησιμοποιήσουμε 2 δάχτυλα για την αποτελεσματική πίεση. Και ενώ λόγω του ονόματός του θα μάντευε κανείς πως το σημείο βρίσκεται στο στομάχι, εν τέλει δεν έχει καμία σχέση με αυτό που μαρτυρά ο τίτλος. Ειδικότερα, το Στομάχι 36 βρίσκεται στην κορυφή της κνήμης, μία παλάμη κάτω από το γόνατο. Με την ίδια λογική, προσπάθησε να πιέσεις σταδιακά το σημείο, παίρνοντας βαθιές ανάγκες. Αν και δεν θα νιώσεις πόνο, θα έχεις μία αίσθηση. Όταν τελειώσεις με τη μία πλευρά, πέρασε στην επόμενη και κάνε μαλάξεις μέχρι να νιώσεις μία απελευθέρωση στην περιοχή.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ORA (@oraspace)

 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i