Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το στραβό ρινικό διάφραγμα

7 ερωτήσεις με τις απαντήσεις τους από τον χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο, Μιχάλη Τσούνη.

βουλωμένη μύτη κρύωμα ίωση γρίπη συνάχι istock

Νιώθεις πως δεν αναπνέεις καλά και αισθάνεσαι πως κουράζεσαι πολύ εύκολα; Οι γύρω σου παραπονιούνται πως ροχαλίζεις; Αρρωσταίνεις συχνά; Μήπως τα συμπτώματα αυτά προσπαθούν να σε προειδοποιήσουν ότι τελικά έχεις στραβό ρινικό διάφραγμα; 7 σημαντικές ερωτήσεις στις οποίες απαντά ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος, Μιχάλης Τσούνης, ώστε να μάθεις ό,τι χρειάζεται για την κατάσταση που δυσκολεύει την καθημερινότητα και τη ζωή σου. 

Τι είναι το ρινικό διάφραγμα;

Το ρινικό διάφραγμα είναι μία από τις πιο βασικές ανατομικές δομές της μύτης. Ιδανικά βρίσκεται στο μέσο της ρινικής κοιλότητας και τη χωρίζει στις δύο ρινικές θαλάμες. Το μπροστινό του τμήμα αποτελείται από χόνδρο ενώ πιο πίσω αποτελείται από οστό. Ο ρόλος του είναι εξαιρετικά σημαντικός για την αναπνοή αφού εξασφαλίζει τη φυσιολογική πίεση και ροή του αέρα εντός της ρινικής κοιλότητας. Με τον τρόπο αυτό ο αέρας θερμαίνεται, εφυγραίνεται και καθαρίζεται επαρκώς στη μύτη έτσι ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει κατάλληλα προετοιμασμένος προς το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα δηλ. την τραχεία και τους πνεύμονες.

Πότε το διάφραγμα δημιουργεί πρόβλημα;

Το διάφραγμα δημιουργεί πρόβλημα όταν είναι στραβό δηλαδή όταν δεν βρίσκεται στο μέσο της ρινικής κοιλότητας αλλά παρεκκλίνει προς τη μία πλευρά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διαταράσσεται η φυσιολογική ροή του αέρα με επακόλουθο μία σειρά από ενοχλητικά έως επικίνδυνα για την υγεία του ασθενή συμπτώματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα που βιώνει ένας ασθενής με στραβό διάφραγμα;

Το άτομο με στραβό διάφραγμα ταλαιπωρείται στην καθημερινότητά του από μία σειρά συμπτωμάτων τα κυριότερα από τα οποία είναι τα παρακάτω:

  • Αίσθημα ότι το άτομο δυσκολεύεται να αναπνεύσει ελεύθερα από τη μύτη του
  • Εύκολη κόπωση ιδιαίτερα κατά την έντονη σωματική δραστηριότητα
  • Ροχαλητό το οποίο μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό για την/τον σύντροφό του
  • Υπνική άπνοια δηλαδή παρατεταμένη διακοπή της αναπνοής και επακόλουθες αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πρόκειται για μία σοβαρή κατάσταση η οποία σε βάθος χρόνου μπορεί να διαταράξει σημαντικά την ομαλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.
  • Κόπωση και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας εξαιτίας της κακής ποιότητας ύπνου. Η κατάσταση αυτή μάλιστα πολύ συχνά οδηγεί σε προβλήματα στον εργασιακό χώρο και σε εργατικά ατυχήματα
  • Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία
  • Συχνές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος
  • Ξηροστομία και φαρυγγίτιδες αφού ο ασθενής συχνά χρειάζεται να αναπνέει από το στόμα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του ύπνου
  • Επεισόδια ρινορραγίας δηλ. αιμορραγίας από τη μύτη εξαιτίας της ξηρότητας που προκαλεί στο ρινικό βλεννογόνο η μη ομαλή ροή του αέρα

Με λίγα λόγια η ποιότητα ζωής των συγκεκριμένων ασθενών είναι σημαντικά υποβαθμισμένη ακόμη και αν οι ίδιοι αρχικά δεν το αντιλαμβάνονται μιας και σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν κάποιο μέτρο σύγκρισης. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους όμως είναι εντυπωσιακή η αλλαγή που βιώνουν στην καθημερινότητά τους αφού υποβληθούν στην επέμβαση ευθειασμού του ρινικού διαφράγματος.

Σε τι οφείλεται το στραβό διάφραγμα;

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να έχει στραβό διάφραγμα είναι οι παρακάτω:

  • Κληρονομικοί παράγοντες
  • Η άσκηση πίεσης στην περιοχή της ρινός του νεογνού κατά τη διάρκεια του τοκετού
  • Κάποιος τραυματισμός κατά την παιδική ηλικία ή την ενήλικη ζωή

Πώς θα βεβαιωθώ ότι έχω στραβό διάφραγμα;

Η διάγνωση της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος γίνεται από έναν εξειδικευμένο χειρουργό ΩΡΛ. Η εξέταση κλειδί για τη διάγνωση αυτή είναι η ενδοσκόπηση μύτης κατά την οποία με ειδικές οπτικές ίνες και κάμερα ελέγχεται με ακρίβεια η ανατομία ολόκληρης της ρινικής κοιλότητας. Με τον τρόπο αυτό καταγράφονται με σαφήνεια οι προβληματικές περιοχές ενώ συγχρόνως ελέγχεται και η πιθανή ταυτόχρονη παρουσία άλλης παθολογίας στη μύτη όπως είναι:

  • Οι υπερτροφικές ρινικές κόγχες
  • Οι ρινικοί πολύποδες
  • Οι υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια)

Πώς αντιμετωπίζεται το στραβό διάφραγμα;

Η αντιμετώπιση του στραβού διαφράγματος είναι αποκλειστικά χειρουργική. Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία και η διάρκειά της είναι συνήθως γύρω στη μία ώρα. Ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο είτε λίγες ώρες μετά το τέλος της επέμβασης είτε την επόμενη ημέρα. Πρόκειται για μία διαδικασία η οποία είναι πραγματικά ανώδυνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί από τους ασθενείς μας προτιμούν να μην πάρουν ούτε ένα παυσίπονο. Εξυπακούεται ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν κάποιες μετεγχειρητικές οδηγίες οι οποίες δίνονται αναλυτικά από το γιατρό.

Μπορώ παράλληλα με το διάφραγμα να βελτιώσω και την εξωτερική εμφάνιση της μύτης μου;

Στις μέρες μας, η λειτουργική ρινοπλαστική στα χέρια ενός έμπειρου και εξειδικευμένου ρινοχειρουργού ΩΡΛ καθιστά απόλυτα εφικτή την ταυτόχρονη λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση της μύτης. Στον ίδιο χειρουργικό χρόνο με τον ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος, μπορούμε να αφαιρέσουμε έναν αντιαισθητικό ύβο (καμπούρα), να λεπτύνουμε μία χοντρή κορυφή ή μία συνολικά φαρδιά μύτη, να ανασηκώσουμε μία πτωτική κορυφή κτλ. Είμαστε έτσι σε θέση, με μία επέμβαση να χαρίσουμε στον ασθενή μας ευεξία αλλά και να τονώσουμε την αυτοπεποίθησή του.

Ο Δρ Μιχάλης Τσούνης, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος, στρατιωτικός ιατρός και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διαθέτει ιδιαίτερη εξειδίκευση στη Λειτουργική και Επανορθωτική Ρινοπλαστική και στην Ενδοσκοπική Χειρουργική Ρινός-Παραρρινίων και Βάσης Κρανίου. Έχει μετεκπαιδευτεί πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο επί σειρά ετών, σε υψηλού κύρους ρινολογικά κέντρα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ολλανδίας. Παραμένει Επίτιμος Επιμελητής Ρινολογίας στο νοσοκομείο Charing Cross του Imperial College of Medicine στο Λονδίνο και εκτελεί μεγάλο αριθμό επεμβάσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παράλληλα, είναι προσκεκλημένος ομιλητής σε πολλά διεθνή συνέδρια ενώ είναι εκπαιδευτής των μεταπτυχιακών φοιτητών της ρινολογίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i