Maca: το superfood- σύμμαχος μας στην εμμηνόπαυση

To maca συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και την τόνωση της λίμπιντο.

maca istock images

Μπορεί να έχουμε μπουχτίσει με τις "υπερτροφές" που κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα θαυματουργά τους αποτελέσματα. Κάθε εβδομάδα, φαίνεται ότι υπάρχει μια νέα μόδα, ένα νέο συστατικό που μπορεί να σώσει τον κόσμο.

Ωστόσο το maca μπορεί όντως να μας ωφελήσει. Το maca, γνωστό κι ως το περουβιανό τζίνσενγκ, είναι μία ρίζα που προέρχεται από τις ψηλές Άνδεις του Περού. Καταναλώνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια ακριβώς επειδή ευεργετεί τον οργανισμό. Ανάμεσα στα οφέλη είναι η ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας, η βελτίωση της διάθεσης και της ενίσχυση της γονιμότητας. Πραγματικά λοιπόν αξίζει να σταθούμε εδώ και να δούμε όλα όσα έχει να μας προσφέρει, ιδίως κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Διαβάστε Επίσης

Τι είναι το το Maca

Το maca είναι μια ρίζα που προέρχεται από το Περού (γι' αυτό και είναι επίσης γνωστό ως περουβιανό τζίνσενγκ). Πρόκειται για μια υπερτροφή που βοηθά μάλιστα πολύ για τις γυναίκες στο στάδιο της εμμηνόπαυσης. Το maca περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που συνήθως σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. H προσθήκη maca, συχνότερα σε μορφή αφεψήματος, στη διατροφή μας είναι ένας τρόπος για να ενδυναμώσουμε τον οργανισμό μας κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου στη ζωή μας.

Τα οφέλη της κατανάλωσης του Maca

Όσες βρισκόμαστε στη φάση της εμμηνόπαυσης βιώνουμε μεγάλες αλλαγές εξαιτίας των ορμονών μας. Κοινά συμπτώματα είναι οι εξάψεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις, εναλλαγές στη διάθεση, κολπική ξηρότητα, απώλεια της λίμπιντο και πολλά άλλα όχι ευχάριστα βέβαια. Το να βρίσκουμε φυσικές μεθόδους για να απαλύνουμε τα συμπτώματα και να βιώσουμε πιο ήπια αυτή τη μετάβαση στη ζωή μας είναι σημαντικό.

Το Maca θεωρείται ότι είναι μία από αυτές τις λύσεις, μια πραγματική φυσική λύση, ένας  σύμμαχος για αυτή την περίοδο της ζωής μας. Και αυτό γιατί ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της κατανάλωσης maca είναι η ικανότητά του να ρυθμίζει τα επίπεδα των ορμονών. Πολλές γυναίκες διαπιστώνουν ότι η κατανάλωση maca μπορεί να βοηθήσει στη μείωση τόσο της έντασης όσο και της συχνότητας των εξάψεων και των νυχτερινών εφιδρώσεων.

Το maca είναι επίσης μια πολύτιμη πηγή βιταμινών, καθώς περιέχει βιταμίνη C, σίδηρο και ασβέστιο. Θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε βέβαια σε κάθε φάση της ζωής μας. Όμως, όσον αφορά στην εμμηνόπαυση, παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της κόπωσης, στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας και στην υποστήριξη της υγιούς οστικής πυκνότητας. Ιδίως τα επίπεδα του ασβεστίου ενδέχεται να μειωθούν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης ως αποτέλεσμα της μείωσης των επιπέδων των οιστρογόνων. Έτσι είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνουμε αρκετό ασβέστιο από τη διατροφή μας, ώστε να προστατεύουμε τα οστά μας κατά τη διάρκεια αυτών των αλλαγών.

Μια άλλη "θαυματουργή" διάσταση που αποδίδεται στο maca είναι η τόνωση της λίμπιντο, ένα σύμπτωμα που αποτελεί ταμπού και συχνά δυσκολευόμαστε να μιλήσουμε ανοιχτά για αυτό. Η εμμηνόπαυση μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να οδηγήσει σε κολπική ξηρότητα, με αποτέλεσμα να νιώθουμε δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ. Το Maca συμβάλει άμεσα στη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας και στην αύξηση της λίμπιντο.

Διαβάστε Επίσης

Τέλος, ας μην ξεχνάμε και μια άλλη διάσταση του maca: την τόνωση της εγκεφαλικής λειτουργίας, επειδή το maca περιέχει φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο γνωστικής φθοράς που σχετίζεται με την ηλικία. Επομένως συμβάλλει και στην αντιμετώπιση του brain fog που ορισμένες γυναίκες βιώνουν εξαιτίας της εμμηνόπαυσης.

Πώς μπορούμε να καταναλώσουμε το maca;

Το maca διατίθεται σε διάφορες μορφές και μπορεί να ενταχθεί πανεύκολα στην καθημερινότητά μας, εφόσον βέβαια συμφωνεί και ο γιατρός μας.

Ακολουθούν μερικές προτάσεις:

-Σκόνη μάκα - είναι η πιο συνηθισμένη μορφή μάκα, αυτή μπορεί να προστεθεί σε κουάκερ, γιαούρτι, αρτοσκευάσματα, smoothies (ένας από τους αγαπημένους μας τρόπους για να λαμβάνετε ένα χτύπημα μάκα κάθε μέρα!) και πολλά άλλα.

-Κάψουλες - η πιο εύκολη λύση, ιδίως αν δοκιμάσουμε τη σκόνη maca και δεν μας αρέσει η γεύση.

-Τσάι - το τσάι maca προσφέρει όλα τα οφέλη στο φλιτζάνι. Δεν έχουμε παρά να βυθίσουμε το σακουλάκι σε ζεστό νερό και να προσθέσουμε λίγο μέλι, αν το επιθυμούμε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i