Πώς η κηπουρική μπορεί να βελτιώσει την υγεία σου

Η κηπουρική όχι μόνο θρέφει τα φυτά σου αλλά και την υγεία σου, κάνοντάς την πολύτιμη προσθήκη στον τρόπο ζωής σου.

κηπουρική pexels

Η κηπουρική είναι κάτι περισσότερο από ένα χόμπι. Είναι μια θεραπευτική και ανταποδοτική δραστηριότητα που έχει μεγάλο αντίκτυπο στη σωματική, ψυχική και συναισθηματική ευεξία σου. Είτε έχεις ένα μικρό μπαλκόνι, μια πίσω αυλή ή πρόσβαση σε κάποιον κήπο, η καλλιέργεια φυτών και η περιποίηση του πρασίνου μπορεί να προσφέρει ένα μεγάλο φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία.

Πώς η κηπουρική μπορεί να βελτιώσει την υγεία σου με διάφορους τρόπους;

Φυσική άσκηση

Η κηπουρική είναι ένας φανταστικός τρόπος για να ασκηθείς χωρίς να πας στο γυμναστήριο. Δραστηριότητες όπως το σκάψιμο,  η φύτευση και το κλάδεμα απαιτούν σωματική προσπάθεια, βοηθώντας σε να παραμείνεις δραστήρια και να κάψεις θερμίδες. Η συχνή κηπουρική μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της μυϊκής δύναμης, της ευελιξίας και της αντοχής. Είναι μια άσκηση χαμηλής έντασης κατάλληλη για άτομα όλων των ηλικιών, καθιστώντας την εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να παραμείνουν δραστήριοι χωρίς να ασκούν υπερβολική πίεση στο σώμα τους.

Μείωση του στρες

Το άγχος είναι ένα κοινό πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους. Η κηπουρική παρέχει έναν φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο μείωσης των επιπέδων στρες. Το να περάσεις χρόνο σε έναν κήπο, κοντά στους ήχους της φύσης, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης (την ορμόνη του στρες) και να προωθήσει τη χαλάρωση. Η φυσική πράξη της κηπουρικής μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως μια μορφή ενσυνειδητότητας, επιτρέποντάς σου να εστιάσεις στην παρούσα στιγμή και να ξεχάσεις τις ανησυχίες σου.

Οφέλη ψυχικής υγείας

Η κηπουρική έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της ψυχικής υγείας με διάφορους τρόπους. Η αίσθηση της ολοκλήρωσης που προέρχεται από τη φροντίδα των φυτών και το να τα βλέπεις να ευδοκιμούν μπορεί να τονώσει την αυτοεκτίμηση και να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους. Η πράξη της φροντίδας για τα έμβια όντα προάγει επίσης την αίσθηση του σκοπού και της ευθύνης, η οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για άτομα που αγωνίζονται με την ψυχική τους υγεία.

Έκθεση σε βιταμίνη D

Το να περνάς χρόνο σε εξωτερικούς χώρους στον κήπο, σε εκθέτει στο φυσικό φως του ήλιου, το οποίο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη ρύθμιση της διάθεσης. Απλά φρόντισε να φοράς αντηλιακό για να προστατεύσεις το δέρμα σου από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Γνωστικά οφέλη

Η κηπουρική είναι μια διανοητικά διεγερτική δραστηριότητα που απαιτεί προγραμματισμό, επίλυση προβλημάτων και δημιουργικότητα. Προκαλεί τον εγκέφαλό σου να σκεφτεί κριτικά και να λάβει αποφάσεις σχετικά με την τοποθέτηση φυτών, τους τύπους εδάφους και τη διαχείριση παρασίτων, κ.α. Η ενασχόληση με αυτές τις δραστηριότητες μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας και μπορεί ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία.

Βελτιωμένη διατροφή

Η καλλιέργεια των φρούτων και των λαχανικών σου στον κήπο σου μπορεί να οδηγήσει σε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Όταν έχεις εύκολη πρόσβαση σε φρέσκα προϊόντα, είναι πιο πιθανό να τα εντάξεις στην καθημερινή σου διατροφή. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι συχνά πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και γεύση σε σύγκριση με εναλλακτικές που αγοράζονται στο κατάστημα.

Σύνδεση με τη φύση

Πλέον, πολλοί άνθρωποι έχουν αποσυνδεθεί από τη φύση. Η κηπουρική σού επιτρέπει να επανασυνδεθείς με τον φυσικό κόσμο, καλλιεργώντας μια αίσθηση δέους και εκτίμησης για το περιβάλλον. Αυτή η σύνδεση με τη φύση έχει συνδεθεί με βελτιωμένη ευεξία και μεγαλύτερη αίσθηση του "ανήκειν" στον κόσμο γύρω μας.

Διάβασε σε 3 λεπτά 1 καλό λόγο να ξεκινήσεις την κηπουρική

Το χόμπι που μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i