Το χόμπι που μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου

Νέα έρευνα σημείωσε τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στην πρόληψη του καρκίνου και στην υγεία μας συνολικά μία ευχάριστη δραστηριότητα όπως η παρακάτω.

κηπουρική - μειωση εμφάνισης καρκίνου iStock

Ποιος θα πίστευε πως η ενασχόληση με τα φυτά και ένα χόμπι σαν την κηπουρική θα μπορούσε να μειώσει την εμφάνιση του καρκίνου. Όσο κι αν ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Lancet Planetary Health σημείωσε τα οφέλη της κηπουρικής στην υγεία μέσω της σωματικής δραστηριότητας και του μειωμένου άγχους που αυτή προσφέρει. 

Ειδικότερα, η κηπουρική αναδείχθηκε ως μία καταπληκτική και απόλυτα βιώσιμη παρέμβαση στις χρόνιες ασθένειες, που περιλαμβάνουν τον καρκίνο και άλλα νοσήματα ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα άτομα που ασχολούνταν με την κηπουρική, αύξησαν τη φυσική δραστηριότητά τους κατά 42 λεπτά κάθε εβδομάδα και έτρωγαν 1,4 περισσότερα γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά, από εκείνους που δεν είχαν το ίδιο χόμπι. 

Σύμφωνα με την επικεφαλής καθηγήτρια της έρευνας, Jill S. Litt, όσο κι αν είχαν παρατηρηθεί αλλαγές εδώ και δύο δεκαετίες στη συμπεριφορά και στις υγιεινές συνήθειες των ανθρώπων που ασχολούνταν με την κηπουρική, δεν μπορούσε να δοθεί σαφής απάντηση σχετικά με το αν ο κήπος προκαλούσε αυτές τις μεταβολές ή αν ήδη υγιείς άνθρωποι ασχολούνταν με κάτι σημαντικό και έβλεπαν διαφορετικά τον κόσμο. 

Η έρευνα στο μικροσκόπιο

Πιο αναλυτικά, στην έρευνα συμμετείχαν 291 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 41,5 έτη, τα οποία βρίσκονταν σε λίστες αναμονής για τους κοινοτικούς κήπους και δεν είχαν ασχοληθεί με την εν λόγω δραστηριότητα για τουλάχιστον 2 χρόνια. Η επιλογή των ατόμων που θα ασχολούνταν σε ομάδες ήταν τυχαία, επομένως τα ευρήματα ήταν απολύτως αντικειμενικά. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντικές αλλαγές στην πρόσληψη των φυτικών ινών και στη σωματική δραστηριότητα. "Αυτή η μελέτη δεν ήταν μελέτη διατροφής, οπότε δεν δώσαμε συμβουλές υγείας, αλλά δώσαμε στους ανθρώπους τα εργαλεία και τα φυτά που χρειάζονταν για να ξεκινήσουν", δήλωσε η Litt. "Με περισσότερο χρόνο στον κήπο, η πρόσληψη φυτικών ινών θα μπορούσε να αυξηθεί καθώς οι άνθρωποι μαθαίνουν πώς να φροντίζουν και να αυξάνουν τις αποδόσεις του κήπου τους", πρόσθεσε.

Τα οφέλη που παρατηρήθηκαν

Είναι γνωστό άλλωστε πως η σωματική αδράνεια είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που οδηγούν στις χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, όπως υπογράμμισε και η επιστήμονας, πως η κίνηση είναι σημαντική και για τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία, κάτι μπορεί πράγματι να βελτιώσει το ανοσοποιητικό, τον μεταβολισμό και να ελέγξει το σωματικό βάρος. "Μπορεί επίσης να αποτρέψει τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου", ανέφερε η Litt, σχετικά με τα οφέλη της κίνησης. Από την άλλη, οι ερευνητές παρατήρησαν μεγάλη μείωση στα επίπεδα στρες και άγχους των συμμετεχόντων από την περίοδο της άνοιξης στην περίοδο του φθινοπώρου, υπογραμμίζοντας τα οφέλη της δραστηριότητας.  

Με λίγα λόγια, η μελέτη αυτή έδωσε τροφή για σκέψη προς τις κυβερνήσεις σχετικά με τις δραστηριότητες που αφορούν τις κοινότητες και πιο συγκεκριμένα την κηπουρική, ως έναν τρόπο βελτίωσης της εικόνας της υγείας του εκάστοτε ατόμου που οδηγεί στην πρόληψη κατά του καρκίνου. "Για τους γιατρούς που αναζητούν συστάσεις για να παρέχουν στους ασθενείς τους, αυτού του είδους η στρατηγική θα μπορούσε να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην υποστήριξη της υγείας και στη μείωση του κινδύνου για χρόνιες ασθένειες. Το να πούμε σε κάποιον να τρώει καλύτερα, να είναι πιο δραστήριος, να χάσει βάρος και να μην έχει άγχος δεν είναι αποτελεσματικό", συμπλήρωσε η επιστήμονας. 

Συνεπώς, είτε αυτό που λατρεύεις είναι η κηπουρική ή οποιαδήποτε άλλο διασκεδαστικό χόμπι που σου δίνει ευκαιρίες για σωματική δραστηριότητα και καλύτερη διατροφή, είναι απαραίτητο να υπάρχει στην καθημερινότητά σου, καθώς αποτελεί τον τρόπο να προωθηθεί το healthy living και η μείωση της επιβάρυνσης από ασθένειες.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

ΥΓΕΙΑ Τρι, 23 Απρ 2024

Κατάθλιψη: Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στο τέλος;

Νεότερα δεδομένα από τους ειδικούς της ψυχικής υγείας, έρευνες προς καινούριες κατευθύνσεις και μια πρωτοποριακή γενιά φαρμάκων δείχνουν πως ήδη ζούμε τα πρώτα βήματα μιας επανάστασης στη θεραπεία της ασθένειας. Με τα τελευταία στατιστικά της προηγούμενης χρονιάς να βγάζουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση -με επιπολασμό κατάθλιψης 6,52%, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη-, φαίνεται πως αυτά τα καλά νέα τα χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ.

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i