5 αλλαγές στον τρόπο ζωής σου που θα μειώσουν τις πιθανότητες καρκίνου

Μικρά βήματα, μεγαλύτερη προστασία ενάντια στον καρκίνο.

χαρούμενο ζευγάρι αθλείται - πρόληψη καρκίνου iStock

Δεν λένε ότι τα μικρά πράγματα κάνουν τη διαφορά; Η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη άποψη μπορεί να βρίσκει το πραγματικό της νόημα στην υγεία μας, αφού με μικρές αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε στον καθημερινό τρόπο ζωής μας, θα έχουμε την ευκαιρία να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα τον καρκίνο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι θάνατοι από καρκίνο έχουν πτωτική πορεία εδώ και αρκετές δεκαετίες, δεδομένων των νέων αποτελεσματικών θεραπειών αλλά και του γεγονότος ότι πλέον ένα μεγάλο ποσοστό μπορεί να αποφευχθεί. Με την ενημέρωση και τη σημασία της πρόληψης να είναι το κεντρικό μήνυμα σχετικά με τον καρκίνο, αρκετοί θάνατοι έχουν μειωθεί χάρη στο ότι μπορούμε πλέον να αποφύγουμε την εμφάνισή του, με μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας. Ποιες είναι αυτές;

1. Αντηλιακό

Δεν ήταν υπερβολική η μητέρα σου όταν σου έλεγε να φοράς συνέχεια αντηλιακό όταν εκτίθεσαι στις ακτίνες του ηλίου, ανεξάρτητα από την εποχή. Όπως γνωρίζουμε, ο ήλιος όχι μόνο προκαλεί πρόωρη γήρανση, αφού καταστρέφει τα κύτταρα του δέρματος, αλλά μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει στον καρκίνο του δέρματος. Γι' αυτό τον λόγο, καλό είναι να φοράμε αντηλιακό όλο τον χρόνο, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες να προστατεύουμε με ελαφριά ρούχα το δέρμα μας. Όσο για το μαύρισμα, είναι απαγορευτικό, καθώς είναι σαν να δίνουμε στην ασθένεια περισσότερες πιθανότητες να κάνει εμφάνιση. 

Διαβάστε Επίσης

2. Αλκοόλ

Θυμάσαι που σκέφτηκες να ακολουθήσεις το trend "Dry January", όπου θα απείχες από το ποτό για όλο τον μήνα του Ιανουαρίου; Λοιπόν ίσως να κρατήσεις τη συνήθεια για όλο τον χρόνο, κόβοντας από τη ζωή σου εντελώς το αλκοόλ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος Πρόληψης του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, δρα Ernest Hawk, το αλκοόλ έχει συνδεθεί με 5-6 τύπους καρκίνους. Αν, ωστόσο, δυσκολεύεσαι να το βγάλεις τελείως από τη ζωή σου, τότε καλύτερα να μην ξεπερνάς το 1 ποτό την ημέρα. 

3. Διατροφή & Άσκηση

Η διατροφή και η άσκηση δεν θα βοηθήσουν μόνο στην πρόληψη του καρκίνου, αλλά και στη γενικότερη εικόνα της υγείας σου. Προσπάθησε τα γεύματά σου να είναι πλούσια σε λαχανικά και φρούτα, πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα ψάρια και τα πουλερικά, ενώ απόφυγε τις επεξεργασμένες τροφές. Όσο για την άσκηση, μπορείς κάθε εβδομάδα να πραγματοποιείς 150 - 300 λεπτά μέτριας γυμναστικής για να κρατάς τη σιλουέτα σου στα φυσιολογικά επίπεδα, αλλά και το αίμα σου σε καλή κυκλοφορία. 

4. Κάπνισμα

Δεν χρειάζεται να σου πούμε ότι το κάπνισμα είναι απαγορευτικό, αφού είναι ευρέως γνωστή η ζημιά που προκαλεί στον οργανισμό. Να σημειωθεί πως πέρα από τον καρκίνο του πνεύμονα, το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει και σε άλλους τύπους, όπως στο πάγκρεας και την ουροδόχο κύστη. 

5. Ιστορικό οικογένειας

Είναι πολύ σημαντικό, όσο άβολη κι αν είναι αυτή η συζήτηση, να συζητήσεις και να μάθεις για τα περιστατικά καρκίνου που υπήρχαν στην οικογένειά σου, ώστε να ενημερώσεις τον γιατρό σου σχετικά. "Τουλάχιστον ιστορικά, οι οικογένειες έχουν υπάρξει απρόθυμες να μοιραστούν τα νέα μιας διάγνωσης καρκίνου, ακόμα και σε συγγενείς. Αυτό είναι το λάθος μήνυμα. Μοιράσου τις εκθέσεις, τουλάχιστον στους εξ' αίματος συγγενείς, έτσι ώστε όλοι να γνωρίζουν πως μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο", εξήγησε ο ειδικός. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i