SOS! Τι είναι το καρδιακό σύνδρομο των γιορτών που εμφανίζεται κάθε Χριστούγεννα;

Τι είναι το καρδιακό σύνδρομο των γιορτών και πώς να το αντιμετωπίσεις.

ποτο_χριστουγεννα Istock

Τα πάρτι και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις ήδη έχουν αρχίσει και είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσεις καρδιακό σύνδρομο των γιορτών (Holiday Heart Syndrome - HHS), εσύ και οι αγαπημένοι σου. Το αλκοόλ είναι ο ένοχος για αυτά τα συμπτώματα που θα μπορούσαν να διαλύσουν την ευχάριστη εορταστική ατμόσφαιρα.

Ο όρος αυτός χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970, όταν ένας γιατρός τον επινόησε για να περιγράψει τον όγκο των κατά τα άλλα υγιών ασθενών που εμφανίζονταν στις γιορτές με αρρυθμίες (μη φυσιολογικούς καρδιακούς παλμούς) μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Όμως, παρά το όνομα, η συνθήκη δεν περιορίζεται στις εορταστικές περιπτώσεις.

Η Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη (NLM) έδειξε ότι το καρδιακό σύνδρομο των γιορτών μπορεί να προκύψει από τη σύνδεση μεταξύ της υπερβολικής χρήσης αλκοόλ, του υψηλού στρες και της αφυδάτωσης - παρόλο που μπορεί να είναι πιο περίπλοκο από αυτό.

Διάβασε επίσης: Γιατί η πίεση σου είναι χαμηλή;

Το καρδιακό σύνδρομο των γιορτών εμφανίζεται κάθε Χριστούγεννα

ποτο_χριστουγεννα
Istock

Τα άτομα που πίνουν αρκετή ποσότητα αλκοόλ κατά την περίοδο των εορτών μπορεί να εισαχθούν στο νοσοκομείο με αίσθημα έντονων παλμών ή αρρυθμία.

Προκύπτει, ουσιαστικά, ένας ακανόνιστος καρδιακός παλμός που συμβαίνει όταν οι άνω κοιλίες της καρδιάς - οι κόλποι - αντλούν αίμα πολύ γρήγορα, διαταράσσοντας την ικανότητα της καρδιάς να διανέμει αίμα σε όλο το σώμα.

Ένα άρθρο του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Alcohol Research: Current Reviews σημείωσε ότι το αλκοόλ δεν επιτρέπει στην καρδιά να συστέλλεται σωστά. Ερευνητές από μια μελέτη του Ιουλίου 2021 που δημοσιεύτηκε στο Clinical Autonomic Research ανάφεραν ότι μόνο μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του καρδιακού παλμού. Τελικά, η αρρυθμία μπορεί να είναι το αποτέλεσμα αυτών των καταστάσεων, με το αλκοόλ να αποτελεί την αιτία του προβλήματος.

Δεν έχε βρεθεί η ποσότητα που προκαλεί το καρδιακό σύνδρομο των γιορτών επομένως η μόνη λύση για να μην εμφανιστεί είναι η αποχή από το αλκοόλ.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Εάν εμφανίσεις οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα, ζήτα ιατρική βοήθεια για να αποφύγεις επιπλοκές όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια.

  • Αίσθηση φτερουγίσματος στο στήθος 
  • Αίσθημα παλμών
  • Πόνο ή σφίξιμο στο στήθος
  • Δύσπνοια
  • Αίσθημα σύγχυσης, ζάλης, λιποθυμίας ή άγχους

Από τη άλλη κάποιοι μπορεί να είναι εντελώς ασυμπτωματικοί. Αν δεν μπορείς να ανιχνεύσεις άμεσα κάποια ανωμαλία στον σφυγμό σου, τότε θα πρέπει να παρακολουθείς για συμπτώματα όπως δύσπνοια ή ξαφνική κόπωση που δεν μπορείς να εξηγήσεις. 

Καρδιακό σύνδρομο των γιορτών: Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου

Οι ακόλουθοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο να αναπτύξει κολπική μαρμαρυγή, το κύριο σύμπτωμα του καρδιακού συνδρόμου των γιορτών:

  • προϋπάρχουσα καρδιακή νόσος
  • προηγούμενη καρδιακή προσβολή ή καρδιακή ανεπάρκεια
  • εγχείρηση καρδιάς
  • υπέρταση
  • ασθένεια των πνευμόνων
  • κάπνισμα
  • διαβήτης
  • υπνική άπνοια
  • χρήση διεγερτικών, όπως η καφεΐνη
  • οικογενειακό ιστορικό κολπική μαρμαρυγής

Υπάρχουν, όμως, και καλά νέα! Σε περίπτωση που πιεις ένα ποτήρι παραπάνω και αισθανθείς ταχυπαλμία ή αρρυθμίες η διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ θα εξαφανίσει τα συμπτώματα.

Εάν έχεις ιστορικό καρδιακών προβλημάτων θα πρέπει να αναζητήσεις αμέσως ιατρική βοήθεια, ενώ εάν ο πόνος στο στήθος σου επιμένει για περισσότερο από 20 λεπτά, είναι επίσης συνετό να αναζητήσεις βοήθεια ή να πας στα επείγοντα.

Διάβασε επίσης: 10 χειμωνιάτικες ιώσεις που καλό είναι να μην (τις) κολλήσεις!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i