Τι να φάω αν είμαι άρρωστη; 7 απαραίτητες τροφές που θα σου κάνουν καλό

Το μυστικό για να γίνεις πιο γρήγορα καλά κρύβεται στο πιάτο σου!

σούπα istock

Αυτές τις μέρες σε ταλαιπωρεί μια ίωση; Εμπλούτισε τη διατροφή σου με αυτές τις τροφές που είναι πλούσιες στα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σου για να αναρρώσει πιο γρήγορα.

Κοτόσουπα

Η κλασική αυτή συνταγή συστήνεται για το κρυολόγημα όχι μόνο από τη γιαγιά σου αλλά και από τους ειδικούς. Η σούπα εξασφαλίζει στον οργανισμό τα υγρά που είναι απαραίτητα για όταν έχεις πυρετό και πονοκέφαλο αλλά και θρεπτικά συστατικά, χάρη στο κοτόπουλο και τα λαχανικά που περιέχει. Επιπλέον, οι ατμοί που έρχονται πολύ κοντά στο πρόσωπο όταν την τρως, βοηθούν να ανοίξουν οι αεραγωγοί σε μύτη και λαιμό.

Ψάρι

Τα ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στα ψάρια (κυρίως στο σολομό, τη σαρδέλα, το σκουμπρί) αλλά και στα θαλασσινά, βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, είναι πλούσια σε πρωτεΐνη που είναι απαραίτητη για την ταχύτερη ανάρρωση.

Φρούτα και λαχανικά

Προτίμησε όσα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, όπως τα πορτοκάλια, τα γρέιπφρουτ, τα ακτινίδια, τις πιπεριές και το μπρόκολο. Μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C μπορεί να μειώσει το διάστημα που θα χρειαστείς να ξεπεράσεις την ίωση κατά μία – δύο μέρες. Επίσης, τα λαχανικά που έχουν μεγάλα πράσινα φύλλα (σπανάκι, λάχανο, μαρούλι κ.λπ.) είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη Α που βοηθάει στην καταπολέμηση των ιών.

Ξηροί καρποί

Είναι πολύ καλή πηγή ψευδάργυρου και βιταμίνης Ε που όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες βοηθούν στην ταχύτερη ανάρρωση από το κρυολόγημα και τη γρίπη.

Καυτερά φαγητά

Το σκόρδο, το κρεμμύδι, το πράσο, η πιπεριά και άλλες τροφές που δίνουν πικάντικη γεύση, έχουν αντιμικροβιακές και αντιικές ιδιότητες αλλά και βοηθούν να αντιμετωπιστεί το συνάχι.

Τσάι

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τους ιούς. Εάν προσθέσεις μέλι, λεμόνι και τζίντζερ θα ενισχύσεις ακόμα περισσότερο τις ανακουφιστικές ιδιότητές του, καθώς το μέλι μαλακώνει το λαιμό, το λεμόνι προσφέρει βιταμίνη C και τα τζίντζερ σε βοηθάει να κοιμηθείς καλύτερα.

Μαύρη σοκολάτα

Περιέχει πολυφαινόλες που είναι πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες και βοηθούν τον οργανισμό σου να καταπολεμήσει το κρυολόγημα. Επιπλέον, το κακάο περιέχει ένα χημικό συστατικό που δρα καταπραϋντικά στα νεύρα που προκαλούν το βήχα.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i