Διατροφή για ρευματοειδή αρθρίτιδα: Η διατροφολόγος προτείνει

Η διατροφολόγος προτείνει μια ειδική διατροφή για τα άτομα που υποφέρουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα.

shutterstock_622381799

Από την Αγγελική Μοράρη, MSc, Επιστήμονας Τροφίμων & Διατροφής (BSc), Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση στην Κλινική διαιτολογία,   nutritipsbyaggelikimorari.wordpress.com

Διατροφή για ρευματοειδή αρθρίτιδα

Η καλύτερη διατροφική προσέγγιση για τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι μία ισορροπημένη διατροφή η οποία σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων πρέπει να επικεντρώνεται σε φυτικές τροφές.

  • Περίπου τα 2/3 της διατροφής πρέπει να προέρχονται από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Το άλλο 1/3 πρέπει να προέρχεται από γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά καθώς και άπαχες πηγές πρωτεΐνης όπως το φιλέτο κοτόπουλο, τα ψάρια κτλ.
  • Βεβαιώσου ότι η διατροφή σου περιλαμβάνει λιπαρά ψάρια όπως η ρέγγα, το σκουμπρί, η πέστροφα, ο σολομός και ο τόνος.
  • Επίσης τα ω-3 λιπαρά οξέα (όπως και το ιχθυέλαιο) φαίνεται να έχουν αντιφλεγμονώδη δράση σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Διαιτολογικής Εταιρείας.
  • Η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών δηλαδή φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής. Μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή προσθήκη φυτικών ινών στην διατροφή έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των επιπέδων της πρωτεΐνης CRP στο αίμα που αποτελεί ένα δείκτη φλεγμονής.
  • Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο περιέχει μια ένωση που ονομάζεται ολεοκανθάλη η οποία δεσμεύει τα ένζυμα που προκαλούν φλεγμονή και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής με τον ίδιο τρόπο που δρα ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο όπως η ιβουπροφαίνη ή η ασπιρίνη. Αντικατάστησε το βούτυρο στη μαγειρική σου με ελαιόλαδο!

Συμπληρώματα διατροφής και ρευματοειδή αρθρίτιδα

Η βιταμίνη D που συνήθως συνδέεται με το ασβέστιο και την προστασία από την οστεοπόρωση, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας σε ηλικιωμένες γυναίκες βοηθώντας στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Καλές πηγές βιταμίνης D είναι τα αβγά, τα εμπλουτισμένα δημητριακά και το γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Καλό είναι να γίνει έλεγχος της βιταμίνης εργαστηριακά για τυχόν ανεπάρκεια της και μετέπειτα συμπληρωματική χορήγηση της.

Γενικά συνίσταται μία ισορροπημένη διατροφή. Με την υιοθέτηση μιας μεσογειακού τύπου διατροφής, η οποία περιλαμβάνει ω-3 λιπαρά οξέα, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ καθώς και τα οφέλη από το ελαιόλαδο.

Διάβασε επίσης: Διατροφή για ανοσοποιητικό και όχι μόνο! Αυτοί οι 6 συνδυασμοί κάνουν καλό στην υγεία

Διάβασε επίσης: Κετογονική διατροφή για σακχαρώδη διαβήτη και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i