Ενοχλητική ακμή; Γιατί βγάζεις σπυράκια στο ίδιο σημείο και πώς θα τα εξαφανίσεις

Μήπως μπορείς να προβλέψεις το μέρος στο οποίο θα βγάλεις σπυράκια με την ίδια ακρίβεια με την οποία γνωρίζεις και την ημερομηνία της επόμενης περιόδου σου;

05.07.2016

Γράφει: Κατερίνα Πατούλια

Αν η απάντηση είναι ναι, τότε σε καταλαβαίνουμε απόλυτα. Ευτυχώς υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις προκειμένου να σταματήσει αυτός ο φαύλος κύκλος, λέει ο Joshua Zeichner, MD, διευθυντής των καλλυντικών και της κλινικής έρευνας στη δερματολογία στο νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.

spirakia-simeio

Ορίστε λοιπόν τι πρέπει να γνωρίζεις για αυτό τον τύπο της ακμής και πώς να την ξεφορτωθείς μία και καλή:

Αυτά τα σπυράκια μπορεί να είναι κύστες

Δηλαδή «υπόγεια» σπυράκια τα οποία διογκώνονται και ποτέ δεν κάνουν πραγματικό «κεφάλι» για να τα σπάσεις (η κυστική ακμή) και είναι γνωστά γιατί συχνά εμφανίζονται στο ίδιο ακριβώς σημείο, λέει ο Zeichner.

«Αναπτύσσονται και διαμορφώνονται σαν ένας μακρύς σωλήνας, σχηματίζοντας κλαδιά και προκαλώντας το λάδι του οργανισμού σου να κάνει μία παράκαμψη στο δρόμο του και να εμφανιστεί στην επιφάνεια του δέρματός σου. Όταν συμβαίνει αυτό, το λάδι σχηματίζει ένα μόρφωμα σαν μπαλόνι κάτω από το δέρμα και φουσκώνει και ξεφουσκώνει ανάλογα με την ποσότητα λαδιού που παράγεις κάθε φορά», εξηγεί.

Πώς θα το αντιμετωπίσεις: Δυστυχώς επειδή η κυστική ακμή αλλάζει την κατασκευή του δέρματός σου, δεν μπορείς να την αντιμετωπίσεις μόνη σου. Καλύτερο θα ήταν να επισκεφτείς ένα δερματολόγο για να απομακρύνει το σπυράκι και να σου δώσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, αν το κρίνει απαραίτητο.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έβγαλες ένα τεράστιο σπυράκι; Η γρήγορη λύση!

Όταν σπας ένα σπυράκι με μεγάλο άσπρο «κεφάλι», αυτό θα σου γυρίσει μπούμερανγκ

Μπορεί να νιώθεις μεγάλη ικανοποίηση όταν σπας ένα κάτασπρο σπυράκι, αλλά με αυτό τον τρόπο μπορεί να μην το απομακρύνεις εντελώς, γιατί το σπυράκι μπορεί να μολυνθεί και πάλι. Ο ερεθισμός μάλιστα μπορεί να προκαλέσει άλλο ένα σπυράκι να αναπτυχθεί ακριβώς δίπλα από αυτό που έσπασες. «Μπορεί να νομίζεις ότι είναι το ίδιο, αλλά να είναι ένα που βγήκε λίγο πιο δίπλα», λέει ο Zeichner.

 Πώς θα το αντιμετωπίσεις: Προκειμένου να αποτρέψεις τον πόρο σου από το να κλείσει και πάλι, ο Zeichner προτείνει να χρησιμοποιείς μια θεραπεία με σαλικυλικό οξύ για να απομακρυνθεί το περιττό λάδι και να κρατήσεις τον πόρο καθαρό. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις μια τοπική θεραπεία ή ένα προϊόν που περιέχει υπεροξείδιο του βενζολίου, για να σε βοηθήσει να σκοτώσεις τα βακτήρια που βρίσκονται στο δέρμα και προκαλούν ακμή.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Aυτές είναι οι 14 καλύτερες τροφές κατά της ακμής

Για τις υπόλοιπες αιτίες που προκαλούν σπυράκια στο ίδιο σημείο, κάνε κλικ στη γκάλερι.

[related id="50077"]

Περισσότερα από Υγεία

Best of network

#shapegreece