Ομοιοπαθητική, βελονισμός, ρέικι: Οι εναλλακτικές θεραπείες και όσα πρέπει να γνωρίζεις γι' αυτές

Ομοιοπαθητική, βελονισμός, ρέικι: Οι εναλλακτικές! Θεραπείες που αν σκέφτεσαι να χρησιμοποιήσεις πρέπει να κάνειςτη σχετική έρευνα.

shutterstock_377998333 By Monika Wisniewska

Ποιες εναλλακτικές θεραπείες έχουν αποτέλεσμα

* Ομοιοπαθητική Τη χαρακτήρισαν «ψευδοεπιστήμη», ενώ οι πολέμιοί της ισχυρίζονται πως τα πιθανά αποτελέσματά της είναι όμοια με τη γνωστή επίδραση που μπορεί να έχουν τα εικονικά φάρμακα (φαινόμενο placebo). Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιεί φάρμακα των οποίων οι πρώτες ύλες είναι ουσίες του περιβάλλοντος.

Σήμερα περίπου το 30% των Ευρωπαίων έχει καταφύγει σε αυτήν τουλάχιστον μία φορά. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι αναγνωρισμένα από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) από το 1994, σύμφωνα με τη σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία. Τα φάρμακα, επίσης, που χρησιμοποιεί ενεργούν σε όλο τον οργανισμό, ενισχύοντας τον αμυντικό μηχανισμό συνολικά.

Το θεραπευτικό φάσμα της είναι ευρύ και καλύπτει πλήθος ασθενειών, ενώ βοηθά στην καταπολέμηση ασθενειών και συμπτωμάτων που δεν έχουν σαφή διαγνωστική ονομασία. Ενδείκνυται ειδικά σε παιδιά και στις ευπαθείς ομάδες.

Είναι απόλυτα εξατομικευμένη στις ιδιαιτερότητες, στα συμπτώματα και στις επιμέρους παθήσεις του ατόμου. Δε θεραπεύει ασθένειες, αλλά, αντίθετα, ισχυρίζεται ότι θεραπεύει ασθενείς ολιστικά και όχι μόνο μεμονωμένα συμπτώματα, μέσω πολλών φαρμάκων.

Μάθε περισσότερες πληροφορίες στην Eλληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής, τηλ.: 210 8237771, www.homeopathy.gr.

* Βελονισμός

Ο βελονισμός βασίζεται στη λογική ότι για την καλή λειτουργία του σώματος μας ευθύνονται κάποιοι ενεργειακοί δρόμοι, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τις διαδρομές βασικών νεύρων. Με τη χρήση βελόνων με ένα μηχανικό ερεθισμό σε περισσότερα από 400 σημεία επιτυγχάνεται η βελτίωση της διαταραγμένης ροής της ενέργειας.

Το 2010 η UNESCO τον συμπεριέλαβε στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, ύστερα από σχετική αίτηση της Κίνας, ενώ σήμερα περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι τον χρησιμοποιούν για να θεραπεύσουν μια ασθένεια ή να ανακουφιστούν από τα συμπτώματά της.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει τη χρήση του βελονισμού για τη συμβολή στη θεραπεία 28 τουλάχιστον καταστάσεων, μεταξύ των οποίων οι στομαχικές διαταραχές, ο χρόνιος πόνος και αναπνευστικά προβλήματα. Μην ξεχνάς πως οι περισσότεροι βελονιστές συστήνουν το συνδυασμό παραδοσιακής ιατρικής και βελονισμού για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Για να τον εφαρμόσει κάποιος, σύμφωνα με τα ελληνικά και διεθνή δεδομένα, κρίνεται απαραίτητο να:

  • Είναι πτυχιούχος γιατρός.
  • Έχει άδεια ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος για την ελληνική επικράτεια.
  • Είναι εγγεγραμμένος στον Ιατρικό Σύλλογο της περιοχής του.
  • Έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 300 ώρες θεωρητικής και πρακτικής διδασκαλίας βελονισμού, σε εκπαιδευτικό κέντρο της Ελλάδας ή του εξωτερικού.
  • Είναι τακτικό μέλος αναγνωρισμένης ιατρικής εταιρείας βελονισμού και εγγεγραμμένος στα αρχεία της.

Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Βελονισμού, www.mediacus.gr.

* Ρέικι

Μία ακόμη εναλλακτική μορφή θεραπείας από την Ιαπωνία. Η φυσική θεραπευτική ενέργεια διοχετεύεται μέσα από τα χέρια του μυημένου θεραπευτή, ο οποίος αποτελεί και το δοχείο της. Το συγκλονιστικό είναι ότι με το ρέικι δεν υπάρχει θεραπευτής και θεραπευόμενος με τη συμβατική έννοια του όρου, καθώς και αυτός που προσφέρει θεραπεία θεραπεύεται με αυτή τη μεταφορά ενέργειας και την επίτευξη της ισορροπίας των ενεργειακών μας κέντρων που ονομάζονται τσάκρα.

Η ανισορροπία αυτών των συγκεκριμένων κέντρων είναι η βάση όλων των προβλημάτων μας. Δεν υποκαθιστά την ιατρική ή την ψυχική διάγνωση και θεραπεία, αλλά λειτουργεί συνδυαστικά με αυτές. Επίσης, δε σχετίζεται με κάποιο θρησκευτικό κίνημα και οι ειδικοί του ρέικι δεν κάνουν ιατρικές διαγνώσεις. Αντίθετα, συμβάλλουν στη συνολική γαλήνη και ηρεμία του ατόμου μέσα από την αφή και το άγγιγμα.

Προσοχή σε ψυχοθεραπευτές που συνδυάζουν συνεδριές με ρέικι. Εάν υπάρχει διαγνωσμένη ψυχική πάθηση, π.χ., κατάθλιψη, δεν έχει κανένα θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Ελληνική Ένωση Πνευματικών διδασκαλιών, www.reiki-greece.org.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i