Πέντε χαρακτηριστικά των ανθρώπων με ψυχική ωριμότητα (τα διαθέτεις;)

Φαίνεται πως η συναισθηματική και ψυχική ωριμότητα είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες ψυχικής υγείας και ευτυχίας.

ψυχική ωριμότητα iStock

Από την Αλεξάνδρα Παυλέτση-Στεφανή, BSc ψυχολόγο ΕΚΠΑ, MSc Ιατρικής Αθηνών

Η ευτυχία και η ψυχική ισορροπία και υγεία είναι ένα περίπλοκο παζλ. Και φαίνεται πως ένα σημαντικό του κομμάτι είναι η συναισθηματική ωριμότητα, που σημαίνει να έχεις αυτογνωσία η οποία με τη σειρά της οδηγεί στη δύναμη, την αυτοπεποίθηση και την ισορροπία για να πετύχεις όσα θέλεις.

Τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων με ψυχική ωριμότητα

Η αποδοχή από τους άλλους δεν είναι προτεραιότητά τους

Οι ψυχικά ώριμοι άνθρωποι δεν αποζητούν συνεχώς την αποδοχή των άλλων. Τα άτομα που αναζητούν την αποδοχή αυτή, νιώθουν ότι έχουν αξία μόνο όταν λάβουν την επιβεβαίωση αυτή. Έτσι, το μόνο που θα πετύχεις αν στοχεύεις εκεί είναι να αμφιβάλλεις συχνά για την αξία σου ή να έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ο πρώτος που πρέπει να πιστέψει στην αξία σου είναι ο ίδιος σου ο εαυτός, γιατί αν δεν το πιστέψεις εσύ, δε θα το πιστέψει κανένας άλλος.

Δεν επιτρέπουν στους τοξικούς ανθρώπους να τους επηρεάζουν αρνητικά

Οι άνθρωποι έχουν διαφορετικούς ψυχισμούς και αντιμετωπίζουν διαφορετικά κάθε κατάσταση, ανάλογα με τον τρόπο που έχουν μεγαλώσει και των βιωμάτων τους. Το αποτέλεσμα είναι πως πολλοί δεν αποδέχονται την εξέλιξη των άλλων και την πρόοδο. Τα άτομα αυτά μπορούν να βρουν τρόπο να σε κρατάνε πίσω στη ζωή σου ή να βρίσκουν τρόπο να σαμποτάρουν καλές στιγμές. Αναλογίσου αν έχεις τοξικούς ανθρώπους στη ζωή σου. Το να αμυνθείς σε αυτούς τους ανθρώπους είναι δύσκολη κατάσταση, καθώς συνήθως είναι κοντινοί μας άνθρωποι. Σημασία έχει όμως να φιλτράρεις την κάθε συμπεριφορά και να προστατεύεις τον εαυτό σου από αυτές τις τοξικές συνθήκες, κατανοώντας ότι δεν έχει να κάνει με εσένα η συμπεριφορά τους.

Έχουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Τα άτομα που είναι ψυχικά ώριμα σκέφτονται τη κάθε πράξη τους με το τι αντίκτυπο θα είχε αν συνέβαινε σε αυτούς. Είναι το γνωστό ρητό μην κάνεις ότι δε θέλεις οι άλλοι να σου κάνουν. Έτσι, στόχευσε στο να κάνεις πράγματα επειδή σε ευχαριστούν, τα αγαπάς, και όχι για να ευχαριστήσεις τους άλλους, ξεχνώντας τα δικά σου θέλω. Κινήσου, λοιπόν με βάση τα θέλω σου και τις ανάγκες σου και όχι με βάση τα πρέπει και το φόβο.

Διάβασε επίσης: Πώς θα μεγαλώνουμε χωρίς να "γερνάμε": Ένας 10λογος που αξίζει να κολλήσεις στο ψυγείο

Διάβασε επίσης: Πόσο υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης έχεις;

Πιστεύουν στον εαυτό τους

Αγάπα τον εαυτό σου σε κάθε εκδοχή του, δείξε κατανόηση σε δύσκολες στιγμές και αποδέξου κάθε συναίσθημα είτε θετικό είτε αρνητικό. Είναι βασικό να νιώθεις περηφάνια για τον εαυτό σου και αναγνωρίσεις τα δυνατά σου σημεία και τα πιο αδύναμα για να μπορείς να διαχειριστείς διάφορες καταστάσεις αποτελεσματικά.

Αποδέχονται τους άλλους όπως είναι

Συνήθως όταν φερόμαστε επιθετικά, αυτός είναι ένας τρόπος επιβολής και δείχνει ότι ένα κομμάτι του εαυτού μας δεν το έχουμε αποδεχτεί. Αυτό μπορεί να εκφραστεί με επιθετική ή καταπιεστική συμπεριφορά απέναντι στους άλλους ή με το να μειώσεις τους άλλους,

Λένε "όχι" και "ναι" όταν εκείνοι θέλουν

Τόλμησε να πεις όχι αν δε θέλεις να κάνεις κάτι πραγματικά χωρίς τύψεις και χωρίς δυσκολία ή φόβο μη στενοχωρήσεις τους άλλους. Στην αρχή θα σου είναι δύσκολο, άλλα όλα είναι θέμα εξάσκησης. Δράσε με δική σου βούληση. Επίτρεψε στον εαυτό σου να λέει "όχι" χωρίς να αισθάνεται ένοχες και "ναι", επειδή πραγματικά το θέλεις και όχι από υποχρέωση ή για να ευχαριστήσεις τους άλλους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i