Τι είναι η οικοθεραπεία και πώς μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή

Τι είναι η οικοθεραπεία; Ο συνδυασμός του εθελοντισμού με τη δράση στη φύση. Ανακάλυψέ την κι εσύ.

χαρά εθελοντισμος παραλία καλοκαίρι παρέα DisobeyArt

Συνεργάστηκε η Κωνσταντίνα Σκαναβή, καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης, Koσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Η οικοθεραπεία, ο συνδυασμός του εθελοντισμού με την επαφή με τη φύση έχει βρεθεί πως βελτιώνει σημαντικά την υγεία και τη διάθεσή μας. Κι εκτός από μια εναλλακτική μορφή «θεραπείας» είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να συμμετέχεις κι εσύ στην αντιστροφή της οικολογικής κρίσης στον πλανήτη.

Η οικολογική κρίση και η αποξένωση από τη φύση

Η βαθιά οικολογική κρίση και ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με την απομάκρυνση του ανθρώπου από τη φύση, απειλούν την ψυχοσωματική μας υγεία, όπως δείχνουν πολλές έρευνες. Η αποξένωση από τη φύση είναι ακόμα πιο έντονη στους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων. Πλήθος ερευνών καταγράφουν τις αρνητικές συνέπειες της αποξένωσης αυτής σε παιδιά και ενήλικες, μεταξύ των οποίων οι διαταραχές διάθεσης και συμπεριφοράς, το άγχος και οι αγχώδεις διαταραχές, οι κρίσεις πανικού, η κατάθλιψη, η εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος, η παχυσαρκία, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, καθώς και η έλλειψη φαντασίας και δημιουργικότητας.

Η φύση μας κάνει καλό!

Από την άλλη πλευρά, όλο και περισσότερες έρευνες τεκμηριώνουν τα ευεργετικά οφέλη της επαφής με τη φύση στην υγεία και την ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Η επαφή με τη φύση συντελεί στη μείωση του άγχους, της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, στη μείωση των φλεγμονών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης πολλών νοσημάτων (πχ διαβήτης τύπου 2, εγκεφαλικά, καρδιοπάθειες, άσθμα). Παράλληλα αυξάνει το ρυθμό ανάκαμψης ασθενών, μειώνει την εξάρτησή τους σε φαρμακευτική αγωγή και βελτιώνει τη συναισθηματική τους ευεξία. Επίσης, βελτιώνει τη γνωστική και συναισθηματική λειτουργία, βοηθά στην ανάπτυξη αυτοεκτίμησης και στην αύξηση της φαντασίας και δημιουργικότητας. Τέλος, ενισχύει την αίσθηση σύνδεσης και προσωπικής ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον.

Οικοθεραπεία: Ανακάλυψέ την

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης η αποκατάσταση της υγείας μέσω της επαφής με τη φύση – η λεγόμενη οικοθεραπεία – αποτελεί ήδη επιστημονική πρακτική και γίνεται με συνταγή γιατρού! Μάλιστα στην Ολλανδία και τη Νορβηγία υπάρχουν γύρω στις 1000 φάρμες οικοθεραπείας στις οποίες προσπαθούν να επανασυνδέσουν τους ανθρώπους με το φυσικό τους περιβάλλον.

Στη χώρα μας και συγκεκριμένα στη Σκύρο, από το 2015 και κάθε καλοκαίρι υλοποιείται το πολυβραβευμένο πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, γνωστό ως Skyros Project ή αλλιώς Πρόγραμμα Σκύρος, αποτέλεσμα της συνεργασίας 3 δημόσιων φορέων, του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου. Οι τρεις δημόσιοι φορείς κατάφεραν να δημιουργήσουν μια οικολογικά ενεργή κοινότητα, η οποία φιλοξενεί φοιτητές και εθελοντές από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, προκειμένου να προωθήσει μια νέα φιλοσοφία ενός οικολογικού τρόπου ζωής, γνωστή ως Οικο-κοινότητα Σκύρος.

Τι είναι η οικοθεραπεία και πώς μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή - εικόνα 1

Οικοθεραπεία στην πράξη στη Σκύρο

Μέσα από βιωματικές διαδικασίες οι συμμετέχοντες ενισχύουν το δεσμό τους με τη φύση και την ενσυναίσθησή τους για το φυσικό κόσμο, αποκτούν γνώσεις, επαναπροσδιορίζουν αξίες και υιοθετούν στάσεις για την προστασία της φύσης, ενδυναμώνοντας την περιβαλλοντική τους συνείδηση. Οι δύο εμπνευστές του Προγράμματος Σκύρος, η Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης, Koσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής  Κωνσταντίνα Σκαναβή και ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου, Κυριάκος Αντωνόπουλος, βρίσκονται δίπλα στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, παρακολουθούν κάθε βήμα της εξελικτικής πορείας του προγράμματος και επενδύουν σε νέες καινοτομίες ώστε το πρόγραμμα Σκύρος να διατηρείται σταθερά ως αποτελεί ένα μοντέλο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης προς μίμηση.

Ανακάλυψε κι εσύ τη δική σου περιβαλλοντική πυξίδα

Αν όλα αυτά σου κίνησαν την περιέργεια και θέλεις να μάθεις περισσότερα για την οικοθεραπεία και την οικο-κοινότητα της Σκύρου, θα βρεις πληροφορίες στο Skyros Project.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i