Είναι ο χυμός κεράσι ένα φυσικό φάρμακο για την υπέρταση;

Υποφέρεις από υπέρταση. Έρευνα υποστηρίζει πως αν πιεις χυμό θα δεις την πίεση να πέφτει.

χυμός κεράσι iStock

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει έρευνα. Άτομα που κατανάλωναν 60ml χυμού από κεράσι διαλυμένο σε νερό, είδαν την πίεσή τους να πέφτει κατά 7% μέσα σε τρεις ώρες υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Αυτό το ποσοστό είναι μάλιστα αρκετό, όπως τονίζεται, να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 38% και καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά 23%. Οι ασθενείς που έπαιρναν και κάποια φαρμακευτική αγωγή για την υπέρταση, είδαν επίσης θετική αντίδραση όπως ανέφεραν οι επιστήμονες του Northumbria University. Οι ερευνητές πιστεύουν πως ο χυμός κεράσι έχει ισχυρό αντίκτυπο στην αρτηριακή πίεση, μιας και είναι πλούσιος σε φαινολικά οξέα - ένα είδος φυσικού αντιοξειδωτικού. Η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει 5 εκατομμύρια ανθρώπους στη Μεγάλη Βρετανία κι αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα ή καρδιακή προσβολή. Βέβαια, το δείγμα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, έλαβε υπόψη μόλις 15 ανθρώπους με πρώιμα σημάδια υπέρτασης. Παρακολουθώντας τα στοιχεία της έρευνας, οι μελετητές ανακάλυψαν πως τα καλύτερα αποτελέσματα ήρθαν με την εμφάνισης δύο φαινολικών οξέων( πρωτοκατεχουϊκό και βανιλλικό οξύ), όταν αυτά έφτασαν στο υψηλότερο ποσοστό τους.

Διάβασε επίσης: Τι σου προσφέρουν τα κεράσια; 6 οφέλη που έχουν για την υγεία μας

Διάβασε επίσης: Ερωτήσεις και απαντήσεις για την υπέρταση – Bonus: Πώς θα ρίξεις φυσικά την πίεσή σου

Η υπεύθυνη της έρευνας, Karen Keane, τόνισε: "Η πλειονότητα των καρδιαγγειακών ασθένεια προκαλείται από τους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να ελεγχθούν και να περιοριστούν, όπως η χοληστερίνη, η παχυσαρκία, η έλλειψη φυσικής άσκησης ή ο διαβήτης. Η υψηλή πίεση μπορεί να φέρει ακόμα και το θάνατο, παρ' ότι με μικρές αλλαγές μπορούμε να ρίξουμε και την πίεση και τους δείκτες θνησιμότητας.

Ο έτερος υπεύθυνος της έρευνας, καθηγητής Glyn Howatson πρόσθεσε: "Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που μελετά τα οφέλη που έχει η ποικιλία κερασιού Montmorency στην πίεση του αίματος,την αρτηριακή δυσκαμψία και τη μικροαγγειακή αγγειοδιαστολή σε άνδρες με πρόωρη υπέρταση. Αυτό που φανερώνει η έρευνα είναι πως οι σωστές τροφές μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i