Είναι ο χυμός κεράσι φυσικό "φάρμακο" για την υπέρταση;

Έρευνα υποστηρίζει οι άνθρωποι με υπέρταση έχουν έναν φυσικό... σύμμαχο στο πλευρό τους. Ο χυμός από κεράσι θεωρείται ότι μπορεί να συμβάλει στη μείωση της πίεσης.

Χυμός από κεράσια istock

Τα γλυκά κεράσια είναι στην εποχή τους και είναι από τα αγαπημένα μας φρούτα. Φαίνεται όμως ότι εκτός από γλυκά και τραγανά είναι πιο ωφέλιμα για την υγεία μας απ' όσο πιστεύαμε. 

Κεράσια vs υψηλή αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση είναι ένας "κρυφός" εχθρός για πολλές παθήσεις και είναι πολλοί οι άνθρωποι που έχουν υπέρταση χωρίς να το γνωρίζουν. Ερευνητές έβαλαν στο μικροσκόπιο τα κεράσια, και δη το χυμό τους, και εξέτασαν κατά πόσο μπορεί να συμβάλουν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Να τι έδειξε η μελέτη τους...

Άτομα που κατανάλωναν 60ml χυμού από κεράσι διαλυμένο σε νερό την ημέρα, είδαν την πίεσή τους να πέφτει κατά 7% μέσα σε τρεις ώρες υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Αυτό το ποσοστό είναι μάλιστα αρκετό, όπως τονίζεται, να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 38% και καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά 23%. Οι ασθενείς που έπαιρναν και κάποια φαρμακευτική αγωγή για την υπέρταση, είδαν επίσης θετική αντίδραση με την προσθήκη του χυμού από κεράσια, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες του Northumbria University.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως ο χυμός κεράσι έχει ισχυρό αντίκτυπο στην αρτηριακή πίεση, μιας και είναι πλούσιος σε φαινολικά οξέα - ένα είδος φυσικού αντιοξειδωτικού. Η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει 5 εκατομμύρια ανθρώπους στη Μεγάλη Βρετανία κι αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα ή καρδιακή προσβολή.

Διαβάστε Επίσης

Να κόψω τα φάρμακα για την υπέρταση και να αρχίσω να πίνω χυμό κεράσι; 

Προφανώς όχι. Το πρώτο που οφείλουμε να τονίσουμε είναι ότι το δείγμα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, έλαβε υπόψη μόλις 15 ανθρώπους με πρώιμα σημάδια υπέρτασης. Παρακολουθώντας τα στοιχεία της έρευνας, οι μελετητές ανακάλυψαν πως τα καλύτερα αποτελέσματα ήρθαν με την εμφάνισης δύο φαινολικών οξέων( πρωτοκατεχουϊκό και βανιλλικό οξύ), όταν αυτά έφτασαν στο υψηλότερο ποσοστό τους.

Η υπεύθυνη της έρευνας, Karen Keane, τόνισε: "Η πλειονότητα των καρδιαγγειακών ασθενειών προκαλείται από τους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να ελεγχθούν και να περιοριστούν, όπως η χοληστερίνη, η παχυσαρκία, η έλλειψη φυσικής άσκησης ή ο διαβήτης. Η υψηλή πίεση μπορεί να φέρει ακόμα και το θάνατο, παρ' ότι με μικρές αλλαγές μπορούμε να ρίξουμε και την πίεση και τους δείκτες θνησιμότητας.

Ο έτερος υπεύθυνος της έρευνας, καθηγητής Glyn Howatson πρόσθεσε: "Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που μελετά τα οφέλη που έχει η ποικιλία κερασιού Montmorency στην πίεση του αίματος,την αρτηριακή δυσκαμψία και τη μικροαγγειακή αγγειοδιαστολή σε άνδρες με πρόωρη υπέρταση. Αυτό που φανερώνει η έρευνα είναι πως οι σωστές τροφές μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία".

Το δεύτερο που λέμε ξανά και ξανά γιατί είναι πολύ σημαντικό είναι πως μόνο ο γιατρός που μας παρακολουθεί μπορεί να μας δώσει έγκυρες ιατρικές συμβουλές για τον έλεγχο της υπέρτασης και οποιουδήποτε άλλου θέματος υγείας. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i