Γιατί πονάει το σεξ μετά τον τοκετό;

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι 9 στις 10 γυναίκες βιώνουν επώδυνα το σεξ μετά τη γέννα.

shutterstock_205027045

Έρευνα Αυστραλών επιστημόνων που έγινε πρόσφατα δείχνει ότι εννέα στις δέκα γυναίκες όταν κάνουν σεξ για πρώτη φορά μετά τον τοκετό νιώθουν έντονο πόνο, ενώ σχεδόν το ένα τέταρτο από αυτές εξακολουθούν να πονούν στη διάρκεια του σεξ ακόμα και 18 μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού τους. Μάλιστα, από τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα όσες γέννησαν με καισαρική τομή είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πονούν 18 μήνες μετά, σε σχέση με όσες γέννησαν φυσιολογικά.

«Σχεδόν όλες οι γυναίκες πονούν την πρώτη φορά που κάνουν σεξ μετά τη γέννα, ανεξάρτητα από το εάν η επαφή γίνεται έξι εβδομάδες, τρεις μήνες ή έξι μήνες μετά τον τοκετό», σχολιάζει η επικεφαλής της έρευνας Stephanie Brown από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Murdoch που διεξήγαγε τη μελέτη. «Ένα ακόμα στοιχείο που μας εντυπωσίασε είναι ότι παρά τη γενική πεποίθηση ότι όσες γεννούν με καισαρική δεν θα πρέπει να έχουν προβλήματα στο σεξ, φαίνεται πως ισχύει ακριβώς το αντίθετο».

Η έρευνα έγινε με τη συμμετοχή 1.200 γυναικών που απέκτησαν το πρώτο τους παιδί σε έξι νοσοκομεία της Αυστραλίας. Οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από τις γυναίκες 15 εβδομάδες μετά τη γέννα και στη συνέχεια 3,6,12 και 18 μήνες μετά. Ανάμεσα στους βασικούς λόγους που ευθύνονταν για την πρόκληση πόνου ακόμα και 18 μήνες μετά, αναφέρθηκε η πίεση του συντρόφου τους να κάνουν σεξ, το αίσθημα κόπωσης από τις υποχρεώσεις της μητρότητας, η ύπαρξη συμπτωμάτων κατάθλιψης και το νεαρό της ηλικίας της μητέρας.

Η δρ. Brown επισημαίνει ότι αν και ασφαλώς προτεραιότητα κατά τη διαδικασία του τοκετού οφείλει να είναι η υγεία και η ασφάλεια της μητέρας και του νεογνού, ωστόσο θα ήταν αρκετά σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη ότι κάποιες τεχνικές (όπως η καισαρική τομή ή η χρήση εμβρυουλκών) είναι πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα στη σεξουαλική ζωή της γυναίκας και να γίνεται προσπάθεια να αποφεύγονται όταν δεν είναι απολύτως απαραίτητες.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology.

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i