Επηρεάζει η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή την ασφάλεια του εμβρύου;

Πόσο ασφαλής είναι για το έμβρυο η κύηση μετά από θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής; Απαντά ο γυναικολόγος Νίκος Χριστοφορίδης.

έγκυος εγκυμοσύνη Demkat

Συνεργάστηκε ο Νίκος Χριστοφορίδης, MD, MRCOG, DFFP, Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Κλινικός Διευθυντής του Embryolab (www.embryolab.eu)

Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και ασφάλεια του εμβρύου

Η υπογονιμότητα είναι πια ασθένεια αναγνωρισμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Από τότε που γεννήθηκε το πρώτο παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση, το 1978, μέχρι σήμερα η επιστήμη της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ξεπέρασε πολλούς κινδύνους και αμφιβολίες και μας έδωσε επιτυχή αποτελέσματα εκπληρώνοντας το στόχο της: τη γέννηση υγειών παιδιών! Στα 40 αυτά χρόνια γεννήθηκαν περισσότερα από 6.500.000 παιδιά με θεραπείες και τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε όλο τον κόσμο.

The Mamagers Update:

Πώς οι γκρινιάρηδες και οι θυμωμένοι άνθρωποι μπορούν να βλάψουν σοβαρά την υγεία σου

Είμαστε κι εμείς, που χωρίζουμε για τα παιδιά

Πώς η στοργή του γονιού διαμορφώνει την ευτυχία του παιδιού για μια ολόκληρη ζωή

Αντιμετώπιση της υπογονιμότητας

Η αντιμετώπιση της υπογονιμότητας που οφείλεται σε απλά αίτια βασίζεται στην πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας, η οποία συχνά συνδυάζεται με την ενδομήτρια σπερματέγχυση για την αύξηση της πιθανότητας κύησης.

Τέτοια απλά αίτια υπογονιμότητας αποτελούν οι διαταραχές ωοθυλακιορρηξίας για τις γυναίκες, η πτώση της συγκέντρωσης και της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων στον άνδρα, όπως και η ανεξήγητη υπογονιμότητα στο ζευγάρι. Σε αυτές τις περιπτώσεις χορηγούνται φάρμακα σε τακτική βάση για την αποκατάσταση της ωοθυλακιορρηξίας, όπως και για την πρόκληση πολλαπλής ωοθυλακιορρηξίας στον ίδιο κύκλο. Τα φάρμακα μπορεί να είναι σε μορφή χαπιού, ή σε μορφή ενέσεων. Τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα σκευάσματα για το σκοπό αυτόν είναι η κιτρική κλομιφένη και η λετροζόλη, ενώ λιγότερο συχνά χρησιμοποιούνται γοναδοτροπίνες σε μορφή ενέσεων.

Πόση καφεΐνη μπορείς να πίνεις στην εγκυμοσύνη;

Αίμα στην εγκυμοσύνη: Τι μπορεί να σημαίνει;

Υπάρχει κίνδυνος για το έμβρυο από την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή;

Οι επιπτώσεις από τη χρήση τέτοιων ουσιών στον οργανισμό της γυναίκας και σε σχέση με την εμφάνιση κακοηθών νοσημάτων έχει μελετηθεί κατά κόρον και τα σύγχρονα φάρμακα είναι κατά πολύ βελτιωμένα και ασφαλή σε σχέση με αυτά των πρώτων ετών. Τώρα πια είμαστε στο σημείο σύγκρισης των πιθανοτήτων γέννησης νεογνού με κάποια ανωμαλία μετά από φυσική προσπάθεια με αυτές γέννησης νεoγνού με κάποια ανωμαλία μετά από χορήγηση ορμονικού σκευάσματος σε συνδυασμό με την ενδομήτρια σπερματέγχυση.

Οι συγγενείς ανωμαλίες των νεογνών αφορούν περίπου στο 2% των γεννήσεων, μετά από φυσική σύλληψη. Επομένως, το ερώτημα που τίθεται δεν είναι αν καταγράφονται γεννήσεις νεογνών με ανωμαλίες μετά από φαρμακευτική αγωγή για υπογονιμότητα, αλλά αν τα ποσοστά που καταγράφονται είναι διαφορετικά στην περίπτωση πρόκλησης ωορρηξίας και αυτή της ενδομήτριας σπερματέγχυσης.

Οι περισσότερες μελέτες σήμερα για το θέμα αυτό αναγνωρίζουν ότι ο πληθυσμός των γυναικών που υποβάλλεται σε θεραπείες με τη συγκεκριμένη μορφή διαφέρει σε βασικά χαρακτηριστικά από τον μέσο όρο του γενικού πληθυσμού, όπως στην ηλικία, η οποία είναι μεγαλύτερη, αλλά και στα χαρακτηριστικά της εγκυμοσύνης, όπως στην πιθανότητα εγκυμοσύνης διδύμων, η οποία είναι συχνότερη μετά από θεραπεία υπογονιμότητας.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η χρήση της κιτρικής κλομιφένης, όπως και της λετροζόλης, δεν αυξάνει την πιθανότητα γέννησης νεογνού με συγγενή ανωμαλία. Επιπλέον, καθησυχαστικά είναι τα ευρήματα και για την επίπτωση της ενδομήτριας σπερματέγχυσης στην ανάπτυξη συγγενών ανωμαλιών. Λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η υπογονιμότητα, η ηλικία και τα χαρακτηριστικά της εγκυμοσύνης, τα ποσοστά συγγενών ανωμαλιών που καταγράφονται στα έμβρυα, δεν διαφέρουν σημαντικά με αυτά που παρατηρούμε μετά από εγκυμοσύνες που επιτυγχάνονται με φυσική σύλληψη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i