Λαπαροσκοπική χειρουργική και παθήσεις του εντέρου: Όσα πρέπει να γνωρίζεις από τον χειρουργό

Οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις έχουν πολλά πλεονεκτήματα για τον ασθενή.

έντερο κολονοσκόπηση υγεία Massonstock

Από τον Γεώργιο Θεοδωρόπουλο, MD, PhD, FACS, FASCRS, αναπληρωτή καθηγητή Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (theodoropoulos-surgery.gr).

Η χειρουργική θεραπεία είναι η πλέον αποτελεσματική μέθοδος εκρίζωσης των σοβαρών παθήσεων του παχέος εντέρου και προσφέρει στους ασθενείς μακροπρόθεσμη ανακούφιση από τις βασανιστικές ενοχλήσεις και την ταλαιπωρία τους. Η λαπαροσκοπική μέθοδος είναι η πιο συνηθισμένη και πιο παλιά εφαρμοζόμενη ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική.

Διενεργείται μέσα από μικρές τομές στην κοιλιά του ασθενούς, ελαχιστοποιώντας το χειρουργικό τραύμα. Παρά τα σοβαρά πλεονεκτήματά της, όπως ο ελαττωμένος πόνος, η ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς, το καλύτερο κοσμητικό αποτέλεσμα και η αποφυγή συμφύσεων και ειλεών, η πλειοψηφία των ασθενών με κακοήθεις ή καλοήθεις παθήσεις του παχέος εντέρου, παγκοσμίως, αντιμετωπίζονται με την παραδοσιακή «ανοιχτή» μέθοδο. Στο προηγμένο σύστημα υγείας των ΗΠΑ μόνο το ένα τρίτο των καρκίνων του παχέος εντέρου και οι μισές περιπτώσεις καλοήθων νόσων αντιμετωπίζονται λαπαροσκοπικά. Σε χώρες όπως η Ελλάδα τα ποσοστά είναι ακόμα μικρότερα. Οι λόγοι αυτής της καθυστερημένης καθολικής υιοθέτησης της λαπαροσκοπικής είναι η τεχνικά απαιτητική φύση της μεθόδου, η ανάγκη για εκπαίδευση και εξειδίκευση στη χειρουργική του παχέος εντέρου, που, δυστυχώς, δε διαθέτουν οι περισσότεροι από τους γενικούς χειρουργούς που αντιμετωπίζουν παθήσεις παχέος εντέρου, οι οικονομικοί πόροι και η οργάνωση των δημοσίων συστημάτων υγείας, που μπορεί να μην επιτρέπουν την εκτέλεση μιας «ακριβής», μακράς διάρκειας λαπαροσκοπικής επέμβασης στο παχύ έντερο.

Λαπαροσκοπικές επεμβάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Τα δεδομένα υποστηρίζουν ότι οι επεμβάσεις αυτές μπορεί να έχουν ογκολογικό πλεονέκτημα και λιγότερες επιπλοκές. Επίσης, οι διεθνείς οδηγίες τονίζουν ότι για τη νόσο Crohn η πρώτη, τουλάχιστον, χειρουργική επέμβαση πρέπει να γίνεται πάντα λαπαροσκοπικά. Τέτοιοι ασθενείς είναι νέοι και, συνήθως, θα χρειαστούν περισσότερα από ένα χειρουργεία στη ζωή τους, οπότε η λαπαροσκοπική είναι η ενδεδειγμένη επιλογή. Στις διεθνείς μελέτες υπογραμμίζεται ότι, όταν οι παθήσεις του παχέος εντέρου αντιμετωπίζονται από πιστοποιημένο εξειδικευμένο χειρουργό παχέος εντέρου, η επιβίωση των ασθενών είναι καλύτερη, η πιθανότητα να γίνουν λαπαροσκοπικά οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι μεγαλύτερη, οι μόνιμες «παρά φύσιν» έδρες (σακουλάκια) σπανιότερες και οι μετεγχειρητικές επιπλοκές και οι υποτροπές, δηλαδή η επανεμφάνιση του καρκίνου, λιγότερες.

Διάβασε επίσης: Καρκίνος του εντέρου: Γιατί παρουσιάζεται σε όλο και νεότερους ανθρώπους; Και ποια είναι τα καλά νέα;

Διάβασε επίσης: Το λαχανικό για πρόληψη του καρκίνου, υγιή καρδιά και δυνατά οστά: Είναι το μπρόκολο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i