Καρκίνος του εντέρου: Γιατί παρουσιάζεται σε όλο και μικρότερες ηλικίες;

Τα περιστατικά καρκίνου του εντέρου αυξάνονται στους νέους ενήλικες. Τα πιθανά αίτια, η πρόληψη και η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.

έντερο πεπτικό istock

Για τους περισσότερους υγιείς εικοσάρηδες, τριαντάρηδες και σαραντάρηδες ο καρκίνος του εντέρου δεν αποτελεί "πραγματική" απειλή. Εξάλλου, ο μέσος όρος διάγνωσης της νόσου είναι τα 66 χρόνια. Σωστά; Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει πλέον. Μελέτη του 2018 από την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου αποκαλύπτει ότι αυξάνονται σημαντικά τα ποσοστά καρκίνου του εντέρου και καρκίνου του πρωκτού σε ενήλικες 20 και 30 ετών.

Γιατί παρουσιάζουν καρκίνο του εντέρου νεότεροι άνθρωποι

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ποιος ακριβώς συνδυασμός υποκείμενων περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων καθώς και ο τρόπος ζωής συμβάλουν σε αυτή την εξέλιξη, όπως εξηγεί ο Scott Strong, M.D., επικεφαλής γαστρεντερικής χειρουργικής στο Νοσοκομείο Northwestern Memorial του Σικάγο στις ΗΠΑ. Οι γιατροί όμως έχουν κάποιες υποψίες. "Δεν μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως η αύξηση των περιστατικών καρκίνου του εντέρου συμπίπτει με την επιδημία παχυσαρκίας στις ΗΠΑ", σχολιάζει ο David Liska, M.D., χειρουργός εντέρου στην Κλινική Κλίβελαντ. "Πολλές από τις συμπεριφορές που οδηγούν στην αύξηση βάρους, όπως οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και η καθιστική ζωή, έχουν επίσης βρεθεί πως αυξάνουν τον κίνδυνο για τον συγκεκριμένο καρκίνο".

Τα καλά νέα: Σημαντική η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση

Τα καλά νέα είναι πως ο καρκίνος του εντέρου μπορεί να προληφθεί μέσω ενός υγιεινού και δραστήριου τρόπου ζωής. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, με ποικιλία φρούτων, λαχανικών και σιτηρών είναι ζωτικής σημασίας επισημαίνουν οι ειδικοί. Έρευνες έχουν δείξει πως ο περιορισμός της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και αλλαντικών, η διακοπή του καπνίσματος και η περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ επίσης βοηθούν. Επιπλέον, τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο του εντέρου φτάνουν το 90%  εάν η νόσος διαγνωστεί έγκαιρα, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου. "Ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί εάν βρεθούν και αφαιρεθούν κατά την κολονοσκόπηση προκαρκινικοί πολύποδες προτού εξελιχθούν σε καρκίνο", τονίζει ο Dr Liska.

Διάβασε επίσης: Καρκίνος του εντέρου: Ο χειρουργός μιλά για τις εξελίξεις στην αντιμετώπισή του

Διάβασε επίσης: "Πώς διαγιγνώσκεται και πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του εντέρου;" Ο ειδικός απαντά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i