5 απαραίτητοι τρόποι να φροντίζεις τα μάτια σου!

5 κορυφαίες συμβουλές για υγιή μάτια. Η υγιής όραση δεν είναι κάτι που θα πρέπει να θεωρείς δεδομένο. Ευτυχώς υπάρχουν πολλά απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις κάθε μέρα για να διατηρήσεις την αετίσια σου όραση!

1. Να πηγαίνεις τακτικά στον οφθαλμίατρο

1. Να πηγαίνεις τακτικά στον οφθαλμίατρο

Ακούγεται προφανές, σωστά; Παραδόξως, πολλοί άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τα μάτια τους δεν είναι τυπικοί στις επισκέψεις τους με τον οφθαλμίατρο. Μια έρευνα από την αμερικανική ένωση American Optometric Association (AOA) βρήκε πως το 85% των ανθρώπων εκτιμούν την όραση ως την πιο σημαντική από τις αισθήσεις τους, αλλά λιγότεροι από τους μισούς εξετάστηκαν από οφθαλμίατρο μέσα στα προηγούμενα δύο ή τρία χρόνια. Τι σημαίνει αυτό; “Οι άνθρωποι δεν σκέφτονται την προληπτική φροντίδα... Πολλές ασθένειες επηρεάζουν τα μάτια με έναν τέτοιο τρόπο που μπορεί να έχεις άριστη όραση μέχρι που ξαφνικά, μια μέρα δεν μπορείς”, λέει η Dr. Pamela Lowe, OD, FAAO. Οι ενήλικες, ειδικά εκείνοι άνω των 40, θα πρέπει να εξετάζονται κάθε χρόνο, ιδιαίτερα για να προλάβουν οφθαλμικές παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (αλλοίωση του τμήματος του αμφιβληστροειδούς που επεξεργάζεται το φως), ο καταρράκτης (ο φακός του ματιού σου θολώνει) και γλαύκωμα (πίεση στο μάτι που καταστρέφει το οπτικό νεύρο). Τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν την πρώτη τους εξέταση ανάμεσα στην ηλικία των 6 και 12 μηνών. “Είναι σημαντικό να ανιχνευτούν προβλήματα όρασης που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις ικανότητες μάθησης ενός παιδιού”, λέει η Dr. Lowe.

2. Δώσε στον οφθαλμίατρο σου το σωστό ιατρικό ιστορικό

2. Δώσε στον οφθαλμίατρο σου το σωστό ιατρικό ιστορικό

Βεβαιώσου ότι ο οφθαλμίατρός σου γνωρίζει οτιδήποτε μπορεί να είναι ιατρικά σχετικό. “Η πιο σημαντική συνεισφορά ενός ασθενή είναι ένα λεπτομερές και ακριβές ιατρικό ιστορικό”, λέει η Dr. Lowe. Συχνά οι ασθενείς δεν συνειδητοποιούν πως υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στις ασθένειες του σώματος και τα προβλήματα των ματιών. Η υπέρταση, η αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης μπορούν όλα να ανιχνευτούν με μια εξέταση των ματιών, οπότε “ενημέρωσε το γιατρό σου για τις πιθανότητές σου για αυτές τις παθήσεις ώστε να μπορεί να κάνει τις σωστές εξετάσεις”. Επίσης ενημέρωσέ τον για τα χόμπι σου – αν γνωρίζει τα σπορ ή τις άλλες δραστηριότητες με τις οποίες ασχολείσαι στον ελεύθερο χρόνο σου είναι πιο εύκολο για τον οφθαλμίατρο να κάνει τις σωστές συστάσεις για να διορθώσει την όρασή σου και να φροντίσει την υγεία των ματιών σου.

3. Έλεγξε την ποιότητα του αέρα στο σπίτι ή το γραφείο σου

3. Έλεγξε την ποιότητα του αέρα στο σπίτι ή το γραφείο σου

Το χειμώνα τα συστήματα θέρμανσης στο σπίτι και το γραφείο ξηραίνουν τον αέρα. Μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιείς έναν φορητό υγροποιητή για να κρατάς την ατμόσφαιρα υγρή, κάτι που θα βοηθήσει στην πρόληψη του ερεθισμού των ματιών που προκαλεί η ξηρότητα. Αν έχεις ζωάκι, είναι επίσης σημαντικό να κρατάς το χώρο όπου κάθεσαι καθαρό από τρίχες. Εκτός από τις τρίχες και τα νεκρά κύτταρα, τα ζωάκια μπορεί να μεταφέρουν κι άλλου είδους ερεθιστικά τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στα μάτια.

4. Έχε στο φαρμακείο σου αλατούχο διάλυμα

4. Έχε στο φαρμακείο σου αλατούχο διάλυμα

Όταν χρησιμοποιείς χημικά ή ισχυρά εργαλεία, θα πρέπει να φοράς πάντα γυαλιά ασφαλείας. Όμως αυτό το επίπεδο προστασίας δεν είναι απαραίτητο μέσα στο σπίτι, έτσι αν κατά λάθος ρίξεις σαπούνι ή καθαριστικό στα μάτια σου το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να τα ξεπλύνεις προσεκτικά με αλατούχο διάλυμα για 10 με 15 λεπτά. Μπορεί ο χρόνος να σου φαίνεται πολύς, όμως το ξέπλυμα είναι ο καλύτερος τρόπος να καθαρίσεις τα μάτια. Αν εξακολουθείς να τα νιώθεις ερεθισμένα μετά από αυτό, πήγαινε στον οφθαλμίατρο.

5. Να αντικαθιστάς τη θήκη των φακών επαφής σου κάθε δύο με τρεις μήνες

5. Να αντικαθιστάς τη θήκη των φακών επαφής σου κάθε δύο με τρεις μήνες

“Ένας πολύ σημαντικός λόγος που οι ασθενείς μου παρουσιάζουν επιπλοκές είναι πως δεν καθαρίζουν τις θήκες των φακών τους”, λέει ο Dr. Lowe. “Οι άνθρωποι τις πετούν στις τσέπες ή στις τσάντες τους ή τις φυλάνε σε ένα υγρό μπάνιο, το οποίο είναι ένα εύφορο έδαφος για τα βακτήρια. “Οπότε να αντικαθιστάς τη θήκη σου συχνά και να την φυλάς σε ένα καθαρό, ξηρό μέρος. Μετά που θα φορέσεις τους φακούς σου, σιγουρέψου πως η θήκη είναι στεγνή: σκούπισέ τη, μετά ξέπλυνε και στέγνωσέ τη προτού αποθηκεύσεις ξανά τους φακούς σου σε αυτήν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i