Ανοσία στον κορονοϊο: Θα κυκλοφορούμε με «διαβατήριο αντισωμάτων» τους επόμενους μήνες;

Μιλώντας για την ανοσία στον νέο κορονοϊό, οι επιστήμονες εισάγουν νέους όρους και δεδομένα για μια πιθανή εκδοχή της καθημερινότητάς μας.

κορονοϊός αντισώματα εμβόλιο AlexSava

Στη χθεσινή του ανακοίνωση ο καθητητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, εκτός από την εξέλιξη της πανδημίας κορονοϊού στη χώρα μας μίλησε και για κάτι άλλο. Για το ρόλο της ανοσίας στον κορονοϊό και τα αντισώματα, το «διαβατήριο αντισωμάτων» όπως το αποκάλεσε χαρακτηριστικά.

Κανείς δεν έχει ανοσία

Αναφερόμενος στην κατάσταση της πανδημίας στην Ισπανία, ο καθηγητής επισήμανε πως κανείς μας δεν είναι άτρωτος, δεν έχουμε ακόμη ανοσία. «Θεωρητικά όλοι μπορεί να κολλήσουμε τον ιό, αρκεί να μην ασθενήσουμε όλοι μαζί. Να μην έχουμε πολλά σοβαρά περιστατικά μαζί, να τα αντιμετωπίσουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιτυχία».

Όπως όλα τα δεδομένα δείχνουν η ανοσία της αγέλης, όπως ονομάζεται ιατρικά, η πιθανή ανοσία που αποκτούμε δηλαδή μετά την έκθεσή μας στο νέο κορονοϊό, είναι το καλό σενάριο. Είναι η «λύση της φύσης» απέναντι σε αυτή την πανδημία που βιώνουμε, ώστε όταν επιστρέψει το επόμενο διάστημα -γιατί αυτό πιστεύουν οι ειδικοί ότι θα συμβεί- ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να μην «κολλάει».

Τι είναι η ανοσία της αγέλης

Μια επιστημονική προσέγγιση για την ερμηνεία του όρου αυτού, αναφέρεται στο ποσοστό των ατόμων με ανοσία σε μια συγκεκριμένη ασθένεια. Η ανοσία της αγέλης είναι η προστασία που εξασφαλίζεται στα άτομα από μια μεταδοτική ασθένεια που οφείλεται στην ανοσοποίηση μιας μεγαλύτερης ομάδας γύρω τους στη συγκεκριμένη νόσο. Η ανοσοποίηση αυτή γίνεται συνήθως μέσω των προφυλακτικών εμβολιασμών. Μπορεί να συμβεί όμως και όταν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού (άνω του 60%) νοσήσει από τη συγκεκριμένη ασθένεια και αναπτύξει αντισώματα σε αυτήν.

Αναπτύσσει αντισώματα όποιος κολλάει την Covid-19;

Σε απάντησή του σε σχετικό ερώτημα, ο Σωτήρης Τσιόδρας εκτιμά πως πράγματι δείχνει πως αφήνει μετά τη νόσηση ανοσία για ένα χρονικό διάστημα. Μία σχετική μελέτη μιλάει για δύο με τρία χρόνια, τα δεδομένα όμως δεν είναι ακόμη επαρκή ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε θετικά για ανοσία στον κορονοϊό.

Πώς η ανοσία στον κορονοϊό θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Όλα δείχνουν πως η εξέλιξη της πανδημίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα αντισώματα που θα αναπτύξει ο πληθυσμός. Κι επειδή οι ειδικοί μιλούν για ένα διάστημα πολλών μηνών, πολλοί απορούν πώς θα κυκλοφορούμε και πώς θα εργαζόμαστε. Θα γίνεται πρώτα ένας εργαστηριακός έλεγχος που θα επιβεβαιώνει την ύπαρξη αντισωμάτων προτού πάρουμε το «ελεύθερο» να συνεχίσουμε την καθημερινότητά μας;

«Να πω ότι όντως αυτό εξετάζεται όλο και περισσότερο στα σενάρια», αναφέρθηκε σε αυτό το ενδεχομένο ο Σωτήρης Τσιόδρας στη χθεσινή του ενημέρωση. «Πρόκειται για τα σενάρια, στα οποία ο ιός υποχωρεί ή συνεχίζεται η βραδεία εξάπλωσή του. Και μετά, σταματάει και ο ιός επανέρχεται στο μέλλον, σε ένα δεύτερο κύμα ή τρίτο κύμα, μέχρι ο πληθυσμός να αποκτήσει ανοσία ή να χρησιμοποιήσουμε ένα εμβόλιο. Όντως οι άνθρωποι οι οποίοι θα έχουν υψηλά αντισώματα, προστατευτικά, όπως τα ονομάζουμε στην κλινική ιατρική, θα είναι για αυτούς ένα «διαβατήριο αντισωμάτων». Όταν έχουν αποκτήσει αυτή τη μορφή ανοσίας θα μπορούν να δουλεύουν στην πρώτη γραμμή, να μην φοβούνται να αναλάβουν ευθύνες πιο πολλές εκεί στην πρώτη γραμμή του πολέμου. Και μιλάω εγώ βέβαια για τη δικιά μου πλευρά, τα νοσοκομεία, τα επείγοντα περιστατικά. Εκεί που βλέπεις τους ασθενείς που έρχονται και έχουν την υποψία της νόσου. Θα δούμε σιγά–σιγά τέτοιες στρατηγικές να υλοποιούνται γιατί, από ό,τι φαίνεται, ο ιός αφήνει ανοσία η οποία θα διαρκεί για κάποιο σημαντικό χρονικό διάστημα. Μερικοί μιλάνε και για δύο και για τρία χρόνια».

Τα τεστ αντισωμάτων στον κορονοϊό

Συνεχίζοντας ο καθηγητής διευκρίνισε πως μία τέτοια στρατηγική εξετάζεται αυτή τη στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα είναι χρήσιμη αλλά θα εξαρτηθεί, από την αξιοπιστία αυτών των τεστ τα οποία δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή παντού για την αξιοπιστία τους, αν λένε αλήθεια για αυτό που συμβαίνει, τόνισε. «Φαίνεται ότι κάποια από τα νεότερα τεστ αντισωμάτων στον κορονοϊό, μάλλον μας λένε την αλήθεια. Θα τα δούμε σιγά–σιγά να χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο, όχι μόνο για να δείχνουν την πορεία του ιού σε έναν πληθυσμό, αλλά και για να εξασφαλίζουν στον ασθενή μία βεβαιότητα ότι πέρασε τη νόσο και δεν κινδυνεύει από αυτήν».

Διάβασε επίσης: «Ο κορονοϊός είναι επιθετικός, ας μη γελιόμαστε» δηλώνει ο Σωτήρης Τσιόδρας

Διάβασε επίσης: Επιπλοκές κορονοϊού – τι πρέπει να γνωρίζουμε για την πνευμονία

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i