Κάποια γόνατα θέλουν την αρθροσκόπησή τους

Κάποια γόνατα θέλουν την αρθροσκόπησή τους! Μαθε τα πάντα για τη ρήξη χιαστού και μηνίσκου αλλά και για την επέμβαση της αρθροσκόπησης.

Από τους συχνότερους τραυματισμούς στην καθημερινή μας ζωή, είναι οι κακώσεις της άρθρωσης του γόνατος, συγκεκριμένα οι ρήξεις των μηνίσκων και η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Τι ακριβώς είναι οι τραυματισμοί αυτοί; Πώς συμβαίνουν; Τι συμπτώματα παρουσιάζουν; Πώς αντιμετωπίζονται και πότε; Αυτά είναι τα ερωτήματα που συνήθως θέτουν οι ασθενείς.

 

Μία Ματιά στην Ανατομία

  • Οι μηνίσκοι είναι δύο ινοχόνδρινοι ιστοί σε σχήμα πετάλου, που παρεμβάλλονται μεταξύ του μηριαίου οστού και της κνήμης –ένας στην έσω και ένας στην έξω πλευρά του γόνατος– και απορροφούν τους κραδασμούς, λειτουργώντας σαν φυσικό «αμορτισέρ», ενώ παράλληλα προστατεύουν τα οστά από τη φθορά της μεταξύ τους τριβής και αυξάνουν τη σταθερότητα της άρθρωσης του γόνατος

  • Οι χιαστοί είναι δύο σύνδεσμοι στο κέντρο της άρθρωσης του γόνατος που η πορεία τους σχηματίζει ένα «Χ» και συνδέουν το μηριαίο οστό με την κνήμη. Η ακεραιότητά τους εξασφαλίζει τη σταθερότητα της άρθρωσης του γόνατος, ενώ συνεργάζονται με τους μυς της περιοχής, για να διαχειριστούν τις δυνάμεις που ασκούνται στην άρθρωση κατά τη διάρκεια του περπατήματος, του τρεξίματος και των λοιπών δραστηριοτήτων.

 

Δεν Αφορούν τους Ποδοσφαιριστές (Μόνο)!

Υπάρχει η άποψη ότι οι ρήξεις των μηνίσκων αφορούν κυρίως τους ποδοσφαιριστές. Πράγματι, σε όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, αλλά και το μπάσκετ, το βόλεϊ ή το τένις, αθλήματα δηλαδή που καταπονούν τα γόνατα, ο κίνδυνος αυτός είναι αυξημένος για ευνόητους λόγους. Ωστόσο, ανάλογοι τραυματισμοί των μηνίσκων μπορεί να συμβούν στην καθημερινή μας ζωή έπειτα από συνδυασμό απότομου πατήματος και στροφικής κίνησης του ποδιού. Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού είναι βλάβη που γίνεται έπειτα από άσκηση μεγαλύτερης βίας στο γόνατο και, εκτός από τους επαγγελματίες ή τους ερασιτέχνες αθλητές, μπορεί να συμβεί και έπειτα από μία πτώση από ύψος ή έπειτα από ένα τροχαίο ατύχημα.

 

Ποια Είναι τα Συμπτώματα

  • Τα συμπτώματα της ρήξης των μηνίσκων διαφέρουν ως προς την ένταση, από την ήπια ενόχληση έως τον πολύ έντονο πόνο, που συχνά συνοδεύεται από «κλείδωμα» της άρθρωσης του γόνατος. Ο έσω μηνίσκος υφίσταται συχνότερα ρήξη από τον έξω, λόγω της ανατομικής του θέσης. Σε περιπτώσεις όπου έχουμε αναδίπλωση του τμήματος του μηνίσκου που έχει υποστεί τη ρήξη, είναι δυνατόν να προκληθεί μπλοκάρισμα της άρθρωσης, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η πλήρης έκταση του γόνατος.

  • Στη ρήξη του πρόσθιου χιαστού πρώτο και προέχον σύμπτωμα είναι ο πόνος και η αδυναμία συνέχισης της προηγούμενης δραστηριότητας. Τις περισσότερες φορές ο ασθενής αντιλαμβάνεται επιτόπου τη «ζημιά», αφού έχει την αίσθηση ή ακόμη και το άκουσμα του ηχητικού «κρακ». Χαρακτηριστικό είναι το οίδημα (πρήξιμο) της περιοχής της άρθρωσης, που γίνεται εμφανέστατο μέσα στην πρώτη ώρα από τον τραυματισμό και οφείλεται στη συγκέντρωση αίματος μέσα στην άρθρωση, ενώ, έπειτα από μερικές ημέρες ή εβδομάδες και αφού ξεπρηστεί το γόνατο, κυρίαρχο είναι το αίσθημα αστάθειας της άρθρωσης.

 

Πώς Αντιμετωπίζονται

  • Για τη ρήξη των μηνίσκων η αντιμετώπιση είναι συντηρητική ή χειρουργική. Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από το είδος της ρήξης, την ένταση των συμπτωμάτων, τις βλάβες (ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, έσω πλαγίου, βλάβες στο χόνδρο), την ηλικία αλλά και το επίπεδο δραστηριοτήτων- απαιτήσεων του ασθενούς και είναι κάτι που πρέπει να κρίνει εξειδικευμένος ορθοπαιδικός έτσι ώστε να αποφασίσει το καλύτερο δυνατό για τον ασθενή του. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη φάρμακα και φυσικοθεραπεία, αποδίδει πολύ καλά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, υπάρχει όμως η πιθανότητα να μην αντιμετωπιστούν πλήρως τα συμπτώματα. Στις ρήξεις που οδηγούν σε μπλοκάρισμα της άρθρωσης, καθώς και σ' εκείνες που επιβάλλεται χειρουργική αντιμετώπιση, η επέμβαση επιλογής είναι η αρθροσκόπηση.

  • Για τη ρήξη του πρόσθιου χιαστού, ειδικά για τα άτομα μικρότερης ηλικίας, η αντιμετώπιση είναι η χειρουργική αποκατάσταση της βλάβης, γιατί αν το γόνατο μείνει χωρίς πρόσθιο χιαστό, η συνεχής αστάθεια της άρθρωσης θα οδηγήσει σε βλάβες και άλλων δομών της άρθρωσης (μηνίσκων, αρθρικών χόνδρων). Αυτό δεν αφορά μόνο τους αθλητές αλλά ακόμη και τα άτομα που πιθανόν αποφασίσουν να εγκαταλείψουν για πάντα την άθληση, μια και η αστάθεια του γόνατος θα τους δημιουργήσει προβλήματα έπειτα από κάποιες δραστηριότητες της καθημερινής τους ζωής. Η επέμβαση γίνεται με αρθροσκόπηση και περιλαμβάνει καθαρισμό από τα ράκη του σπασμένου χιαστού (μια και αυτός όταν σπάσει δε ράβεται) και τοποθέτηση μοσχεύματος που προέρχεται από τον ίδιο τον ασθενή (επιγονατιδικός ή οπίσθιοι μηριαίοι τένοντες). Η επέμβαση αυτή απαιτεί νοσηλεία μιας μέρας και ο ασθενής μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο θα χρειαστεί ένα καλό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας που θα του εξασφαλίσει την πλήρη αποκατάσταση και την επιστροφή στην καθημερινότητά του αλλά και στον αθλητισμό, ακόμη και τον επαγγελματικό.

 

 

Τι είναι η Αρθροσκόπηση

Πρόκειται για μία επέμβαση που γίνεται μέσω 2 τομών του δέρματος της τάξης των 5 χιλιοστών, μία από την έσω και μία από την έξω πλευρά του γόνατος. Από τη μία οπή εισάγεται μία πολύ μικρή κάμερα, που επιτρέπει να επισκοπηθεί λεπτομερώς η άρθρωση, και από την άλλη εισάγονται ειδικά εργαλεία, με τα οποία ράβεται ο σπασμένος μηνίσκος ή αφαιρείται το σπασμένο τμήμα του που μπλοκάρει ή δημιουργεί πόνο στην άρθρωση του γόνατος. Η επέμβαση απαιτεί νοσηλεία μιας μέρας και ο ασθενής βγαίνει από το νοσοκομείο περπατώντας, χωρίς πατερίτσες και χωρίς νάρθηκες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την άμεση επιστροφή στις δραστηριότητές του (εργασιακές και αθλητικές) και την επιστροφή στις παραλίες, χωρίς να χαθεί χρόνος από τις διακοπές!

 

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον Γεώργιο Πετσίνη, M.D., Ph.D.,ορθοπαιδικό χειρουργό-αρθροσκόπο, τέως επιμελητή Α΄ ΕΣΥ, διδάκτορα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εξειδικευθέντα στην Ελβετία για αθλητικές κακώσεις - αρθροσκοπική χειρουργική, χειρουργική ελάχιστης επεμβατικότητας, υπεύθυνο Ορθοπαιδικού Τμήματος i-Medica (www.arthro-specialist.gr)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i