Για πιο έξυπνο μυαλό ...περίμενε να μεγαλώσεις!

Ο χρόνος κάνει το μυαλό σου πιο έξυπνο. οι ειδικοί το τεκμηριώνουν με 7 (τουλάχιστον) αιτίες.

Μάθε γιατί γίνεσαι πιο έξυπνη όσο μεγαλώνεις.


1.   Τα ημισφαίρια σου συγχρονίζονται

Ο εγκέφαλος χωρίζεται σε δύο ημισφαίρια– κάθε πλευρά ειδικεύεται σε διαφορετικές λειτουργίες. Εγκεφαλογραφήματα έχουν δείξει ότι ενώ οι νέοι άνθρωποι συχνά χρησιμοποιούν μόνο τη μία πλευρά για μια συγκεκριμένη δουλειά, οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι ενεργοποιούν ταυτόχρονα και τα δύο ημισφαίρια (αμφιπλευρίωση). Αυτό κάνει τους μεγαλύτερους να κάνουν πιο παραγωγικούς συσχετισμούς ανάμεσα στα διάφορα μέρη ενός προβλήματος.

2.   Παίρνεις πιο έξυπνες αποφάσεις

Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Bookings από τον Sumit Agarwal, έναν οικονομολόγο στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ο μεσήλικας παίρνει πιο έξυπνες οικονομικές αποφάσεις από έναν νέο. Συγκεκριμένα, είναι καλύτερος στις οικονομικές συναλλαγές, όπως η διαχείριση του ισοζυγίου των πιστωτικών καρτών και η αποφυγή υπερβολικών τόκων και χρεώσεων – η καλύτερη επίδοση παρατηρείται λίγο μετά τα 50.


3.   Επικεντρώνεσαι στη θετική πλευρά.

Η στάση μας απέναντι στη ζωή γίνεται πιο αισιόδοξη καθώς μεγαλώνουμε, όπως έδειξε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Psychology and Aging. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στις αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος –και συγκεκριμένα η αμυγδαλή, το κέντρο επεξεργασίας των συναισθημάτων– αντιδρά στα αρνητικά και τα θετικά γεγονότα.

4.   Οι επικοινωνιακές σου δεξιότητες βελτιώνονται συνεχώς

Οι ώριμοι ενήλικοι καταλαβαίνουν καλύτερα τον εαυτό τους και τους άλλους. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Gerontology, το 2007, παρουσιάστηκε μια σειρά υποθετικών καθημερινών προβλημάτων. Έδειξε ότι οι μεγαλύτεροι ήταν ιδιαίτερα καλοί στην επίλυση τέτοιων διαπροσωπικών διλημμάτων – επιλέγοντας συχνά ένα δρόμο που απέφευγε την άμεση σύγκρουση. Καθώς μεγαλώνουμε, η κοινωνική νοημοσύνη μας διευρύνεται. Βελτιωνόμαστε στην ανάλυση των ανθρώπων, στο πώς λειτουργούν οι σχέσεις, καθώς και στο να μην εμπλεκόμαστε σε διαφωνίες, εκτός αν το θέλουμε.

5.   Οι προτεραιότητες σου είναι ξεκάθαρες

«Σε μελέτες πάνω στον τρόπο με τον οποίο οι ενήλικοι αντιλαμβάνονται το χρόνο υποστηρίζεται ότι αποκτούμε όλο και περισσότερο την επίγνωση ότι η ζωή μας είναι μικρή» σημειώνει ο Michael Marsiske, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. «Αυτή η επίγνωση εξηγεί τις επιλογές που συνήθως κάνουν οι μεγαλύτεροι άνθρωποι: να περνούν χρόνο με ένα μικρό, πιο στενό κύκλο φίλων και συγγενών, να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στα καλά νέα απ’ ό,τι στα άσχημα και να αναζητούν θετικές επαφές με άλλους, αποφεύγοντας τις αρνητικές».

6.   Βλέπεις συνολικά την εικόνα

Καθώς μεγαλώνουμε, μπορούμε να αξιολογήσουμε καλύτερα μια κατάσταση. Ένα πείραμα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Neuron το 2005 παρείχε μια κυριολεκτική αναπαράσταση αυτής της ικανότητας: η ψυχολόγος Allison Sekuler, Ph.D., από το Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά, παρουσίασε σε νέους και γηραιότερους κινούμενες εικόνες με διάφορα σχήματα και χρώματα. Όταν τα σχήματα ήταν μικρά και γκρι, οι νεότεροι τα ξεχώριζαν πιο γρήγορα. Όμως, όταν ήταν μεγαλύτερα και είχαν υψηλή χρωματική αντίθεση, οι μεγαλύτεροι εκτελούσαν την αποστολή πιο γρήγορα. Η Allison Sekuler σημειώνει ότι οι νέοι εγκέφαλοι φαίνεται να είναι καλύτεροι στο να επικεντρώνονται στις λεπτομέρειες, αποκλείοντας έτσι το περιβάλλον τους, ενώ οι πιο ώριμοι μπορούν να συλλάβουν ολόκληρη την εικόνα.

7.   Αποκτάς έλεγχο στα συναισθήματά σου

Ενώ οι νέοι άνθρωποι έχουν συνεχείς διακυμάνσεις στα αισθήματα ευτυχίας και λύπης, ενθουσιασμού και απογοήτευσης, οι μεγαλύτεροι μπορούν να διατηρήσουν μια ομαλή στάση. Σε μελέτη που δημοσίευσε το 2009, η ψυχολόγος Vasiliki Orgeta, Ph.D., επισήμανε ότι οι μεγαλύτεροι είχαν περισσότερη διαύγεια απέναντι στα συναισθήματά τους, χρησιμοποιούσαν καλύτερα τις στρατηγικές διαχείρισης των αισθημάτων τους και είχαν μεγαλύτερο βαθμό ελέγχου στις συναισθηματικές παρορμήσεις τους σε σχέση με τους νεότερους.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i