Οι μύθοι για τον καρκίνο του μαστού (μέρος Α')

Οι μύθοι για τον καρκίνο του μαστού (μέρος Α'). Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον καρκίνο του μαστού.


Το ροζ επιστρατεύεται για να μας υπενθυμίσει κάτι που θα έπρεπε να βρίσκεται πρώτο στη λίστα με τις προτεραιότητές μας όλον το χρόνο: ότι το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε στον εαυτό μας είναι να τον προφυλάξουμε από μία νόσο που, δυστυχώς, δείχνει προτίμηση στο γυναικείο φύλο, τον καρκίνο του μαστού. Αν και η ενημέρωση είναι περισσότερο συστηματική στις ημέρες μας, εξακολουθεί ωστόσο να υπάρχει σύγχυση γύρω από τη νόσο. Το Shape συνάντησε τη Φιορτίτα Πουλακάκη, M.D., Ph.D., UEMS in Breast Surgery, διευθύντρια χειρουργό μαστού στο Νοσοκομείο «Μετροπόλιταν», Πανεπιστημ. Υπ. ΓΜΓ Κλινικής Νοσ. «Αττικόν», υπεύθυνη Τμήματος Μαστού Athens Beverly Hills Medical Group, Γλυφάδα, (www.poulakaki.gr www.abh-medicalgroup.com) και συζήτησε μαζί της τυς πιο συνηθισμένους μύθους γύρω από τον καρκίνο του μαστού, αλλά και τις αλήθεις που ισχύουν τελικά.

 

1. Ο μύθος: «Εάν βρω όγκο στο στήθος, πρέπει να αφαιρεθεί».

Η αλήθεια: Συνήθως τα περισσότερα ογκίδια που ψηλαφούμε στο μαστό είναι καλοήθη και δε σχετίζονται με τον καρκίνο στο μαστό. Η από φαση για το αν θα πρέπει να αφαιρεθεί ή όχι ένας όγκος στο μαστό εξαρτάται από την κλινική και ακτινολογικά εικόνα του (υπερηχογράφημα, μαστογραφία, μαγνητική μαστογραφία κ.λ.π.) και σίγουρα τις περισσότερες φορές προκειμένου να μην αφιαρεθεί ένας όγκος απαιτείται κυττρολογική/ ιστολογική επιβεβαίωση με παρακέντηση.

Η σωστή αντιμετώπιση: Απαιτείται η επίσκεψη στον ειδικό άμεσα ώστε να προγραμματιστούν οι κατάλληλες εξετάσεις και να εξασφαλιστεί η γυναίκα.

 

2. Ο μύθος: «Εάν έχω το γονίδιο, η εμφάνιση της νόσου είναι αναπόφευκτη».

Η αλήθεια: Οι μεταλλάξεις των γονιδίων, ειδικά των BRCA1 και BRCA 2, αυξάνουν μέχρι και 85% την πιθανότητα να παρουσιαστεί καρκίνος του μαστού κάποια στιγμή. Αν διαπιστωθεί η ύπαρξη αυτών των γονιδίων, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος.

Η σωστή αντιμετώπιση: Η εμφάνιση της νόσου μπορεί να αποφευχθεί ακολουθώντας στρατηγικές μείωσης του ατομικού κινδύνου της κάθε γυναίκας καθώς και με την τακτική ιατρική παρακολούθηση με ψηλάφηση και μαστογραφία/ μαγνητική μαστογραφία.

 

3. Ο μύθος: «Εάν εμφανίσω καρκίνο του μαστού, πρέπει να υποβληθώ σε χημειοθεραπεία».

Η αλήθεια: Η χημειοθεραπεία μπορεί να μην είναι απαραίτητη. Συγκεκριμένες μορφές καρκίνου αντιμετωπίζονται με χειρουργείο ή ακτινοβολία και στη συνέχεια με ορμονοθεραπεία.

Η σωστή αντιμετώπιση: Οι συμπληρωματικές θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ορμονοθεραπεία κ.λ.π.) αποφασίζονται από την ομάδα ειδικών (χειρουργός μαστού, ογκολόγος, ακτινοθεραπευτής) που απαρτίζουν την ογκολογική ομάδα κάθε Κέντρου Μαστού. Όσο πιο έγκαιρα γίνει η διάγνωση τόσο μικρότερες πιθανότητες υπάρχουν να συστηθεί χημειοθεραπεία.


4. Ο μύθος: «Εάν κάνω μαστογραφία μία φορά το χρόνο, εκτίθεμαι σε ακτινοβολία και μπορεί να αναπτύξω καρκίνο του μαστού».

Η αλήθεια: Η μαστογραφία είναι μια πολύ ασφαλής διαδικασία με μίνιμουμ ακτινοβολία, η οποία γίνεται κάτω από αυστηρά μέτρα προφύλαξης. Οι μαστογραφίες έχουν συμβάλει στη μείωση των θανάτων από καρκίνο του μαστού σε ποσοστό που φτάνει το 40%. H μαστογραφία επιτρέπει, σε ποσοστό της τάξεως του 85%, την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου στο μαστό. H αξιοπιστία της εξέτασης υπερβαίνει το 90%.

Η σωστή αντιμετώπιση: Η πρώτη μαστογραφία (αναφοράς) θα πρέπει να γίνεται στα 35 και μετά τα 40 να επαναλαμβάνεται. Στις γυναίκες εκείνες που έχουν συγγενείς πάσχοντες από καρκίνο του μαστου΄σε μικρή ηλικία (<40 έτη) συνιστούμε η πρώτη μαστογραγία να ξεκινά 10 έτη νωρίτερα από την ηλικία εμφάνισης της νόσου στην οικογένεια, π.χ., αν υπάρχει πρώτη εξαδέλφη που νόσησε στα 37, η μαστογραφία αναφοράς πρέπει να ξεκινήσει στα 27 και να ακολουθεί τακτικός έλεγχος.


 

5. Ο μύθος: «Οι απλές μαστογραφίες είναι ξεπερασμένες και όχι τόσο αποτελεσματικές όσο οι ψηφιακές».

Η αλήθεια: Η ψηφιακή μαστογραφία υπερτερεί σαφώς διαφνωστικά στις γυναίκες με πυκνούς μαστούς. Στις μεγαλύτερες ηλικίες σε γυναίκες που έχουν λιπώδεις μαστούς η απλή μαστογραφία είναι εξίσου αποτελεσματική.

Η σωστή αντιμετώπιση: Πάντα σε συνεννοήση με τον ειδικό συστήνονται οι κατάλληλες εξετάσεις. Ο συνδυασμός τους, συνοδευόμενος από μια καλή κλινική εξέταση, έχει ως αποτέλεσμα την ασφαλή παρακολούθηση της κάθε γυναίκας.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i