Ποιες παθήσεις φαίνονται στα μάτια σου;

Ποιες παθήσεις φαίνονται στα μάτια σου; Ποιες παθήσεις μπορεί να διαγνώσει ο οφθαλμίατρός σου;

Ποιες παθήσεις φαίνονται στα μάτια

Θέλεις να μάθεις σε τι επίπεδα είναι η υγεία σου; Ο οφθαλμίατρος μπορεί να δει περισσότερα από 20 νοσήματα στα μάτια σου με μία μόνο εξέταση, τη βυθοσκόπηση, η οποία δίνει αρκετές πληροφορίες για τη γενικότερη υγεία του οργανισμού σου. «Είναι σημαντικό να ελεγχόμαστε τακτικά από τον οφθαλμίατρο, όχι μόνο για διαθλαστικό έλεγχο και συνταγογράφηση γυαλιών, αλλά και για γενικότερο έλεγχο της οφθαλμικής λειτουργίας» τονίζει ο Δημήτρης Πανταζής, χειρουργός οφθαλμίατρος. «Ο τακτικός έλεγχος είναι μόνο σημαντικός για τη διάγνωση ή πρόληψη και άλλων παθήσεων πέρα των οφθαλμολογικών» προσθέτει.

Διάβασε επίσης: Γιατί σε τρώνε τα μάτια σου το βράδυ;

Ποια εξέταση μπορεί να τα δει όλα;

Η βυθοσκόπηση είναι μια ειδική εξέταση κατά την οποία ο οφθαλμίατρος μπορεί να δει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού. Για την εξέταση του «βυθού» απαιτείται πρώτα να γίνει μυδρίαση (διαστολή) της κόρης του ματιού. Αυτό γίνεται με τη χρήση κολλυρίων. Έπειτα από 10-15 λεπτά ο οφθαλμίατρος μπορεί να εξετάσει την κατάσταση του οπτικού νεύρου, της ωχράς κηλίδος, των αγγείων του αμφιβληστροειδούς, καθώς και την περιφέρεια του αμφιβληστροειδούς.

Ποιες παθήσεις «βλέπει» ο οφθαλμίατρός σου:

  • Αρτηριακή υπέρταση Όσοι έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση παρουσιάζουν αλλοιώσεις στα αγγεία του αμφιβληστροειδούς.

  • Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης Ειδικά όταν αυτά συνδυάζονται με υψηλή πίεση, δημιουργούν σκληρυντικές αλλοιώσεις στα αγγεία του αμφιβληστροειδούς και συχνά θρομβώσεις.

  • Σακχαρώδης διαβήτης Ο διαβήτης που δεν έχει ρυθμιστεί δημιουργεί στα μάτια αιμορραγίες, θρομβώσεις, οίδημα ωχράς κηλίδος, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς κ.ά. που, αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση.

  • Λευχαιμία Συγκεκριμένοι τύποι λευχαιμίας αφήνουν στον αμφιβληστροειδή χαρακτηριστικές βλάβες τις οποίες μπορεί να δει ο οφθαλμίατρος.

  • Ενδοκράνια υπέρταση Αυτή προκαλεί οίδημα της οπτικής θηλής του οπτικού νεύρου και αποτελεί αιτία για περαιτέρω διερεύνηση προκειμένου να αποκλειστεί κάποια καρκινική πάθηση (νεοπλασία) στον εγκέφαλο. «Η καλοήθης ενδοκράνια υπέρταση, η οποία είναι συχνότερη στο γυναικείο φύλο, προκαλεί επίσης οίδημα των θηλών των οπτικών νεύρων. Αν και δε δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην όραση, αρκεί για να σε παραπέμψει ο οφθαλμίατρος σε νευρολόγο» επισημαίνει ο ειδικός.

  • Σκλήρυνση κατά πλάκας.

  • Όγκοι χοριοειδούς/αμφιβληστροειδούς Υπάρχουν κακοήθεις όγκοι που πρωτοεμφανίζονται στον οφθαλμό και άλλοι που είναι μεταστατικοί από άλλους ιστούς του σώματος.

  • Ρευματολογικά (αυτοάνοσα) νοσήματα Αυτά όπως συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωρίαση, νόσος Behcet, δερματομυοσίτιδα, δημιουργούν σε αρκετές περιπτώσεις φλεγμονή εντός του οφθαλμού, τη λεγόμενη ραγοειδίτιδα.

  • Συστηματικές λοιμώξεις, π.χ. νόσος HIV, βρουκέλλωση, τοξοπλάσμωση, ιστοπλάσμωση, ερπητοϊοί κ.ά. προκαλούν, επίσης, ραγοειδίτιδα.

Διάβασε επίσης: O απόλυτος οδηγός για την περιποίηση των ματιών (μαύροι κύκλοι, πόδι της χήνας, κρέμες νυκτός)

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία το Δημήτρη Πανταζή, χειρουργό οφθαλμίατρο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i