Χαλάζιο: Πώς να απαλλαγείς σύμφωνα με το Stanford Medicine

Η θεραπεία στο σπίτι είναι το μόνο που χρειάζεται για να απαλλαγείς από το χαλάζιο.

chalazion istock

Μόλις ψηλάφισες ένα "γρομπαλάκι" στο μάτι σου και ήδη ξέρεις ότι πρόκειται για χαλάζιο. Δες τι μπορείς να κάνεις σύμφωνα με τους ειδικούς της Ιατρικής Σχολής του Stanford.

Το χαλάζιο εμφανίζεται ως ένα μικρό μπαλάκι που εμφανίζεται στο άνω ή κάτω βλέφαρο, όταν συνήθως φράσσει ένας ή περισσότεροι αδένες (μεϊβομιανοί αδένες, οι οποίοι είναι 40 με 50 στο πάνω βλέφαρο και 30 με 40 στο κάτω) από λιπαρό έκκριμα που βρίσκονται στο χείλος των βλεφάρων.

Παρουσιάζει αυξημένη δακρύρροια, αίσθημα βάρους και ερυθρότητα του επιπεφυκότα ενώ εάν το χαλάζιο είναι μεγάλο, μπορεί να δημιουργηθεί αστιγματισμός από την πίεση που ασκείται στον κερατοειδή.

"Γιατί παίζει το μάτι μου;" - Είναι αθώο το πετάρισμα του ματιού;

Το χαλάζιο είναι το κριθαράκι στο μάτι;

Όχι. Το χαλάζιο συγχέεται με την κριθή, το λεγόμενο κριθαράκι στο μάτι, η οποία  εμφανίζεται ως ογκίδιο στο βλέφαρο. Η κριθή όμως είναι οξεία μόλυνση του θύλακα της βλεφαρίδας και σχηματίζει ένα κόκκινο, επώδυνο ογκίδιο κοντά στο χείλος του βλεφάρου. Το χαλάζιο τείνει να εμφανίζεται μακριά από το βλεφαρικό χείλος σε αντίθεση με το κριθαράκι και κορυφώνεται προς το μέσα μέρος του βλεφάρου. Κάποιες φορές ένα χαλάζιο μπορεί να προκαλέσει οίδημα σε όλο το βλέφαρο.

Πώς να απαλλαγείς από το χαλάζιο

Βάζε ζεστές κομπρέσες χαμομηλιού: Εφάρμοζε ζεστές, υγρές κομπρέσες που θα τις βουτάς σε χαμομήλι για 5 έως 10 λεπτά, 3 έως 6 φορές την ημέρα. Αυτό συνήθως βοηθά να μαλακώσει το λιπώδες έκκριμα των αδένων και να ανοίξει ο αδένας με φυσικό τρόπο. 

Κάνε μασάζ: Κάνε μασάζ του αδένα ήπια και περιοδικά, σε συνδυασμό με φαρμακευτική θεραπεία και θερμά επιθέματα.

Άφησε το χαλάζιο να ανοίξει μόνο του: Μην το πιέζεις και μην προσπαθείς να το "ανοίξεις" με οποιοδήποτε τρόπο.

Μη φοράς μακιγιάζ ή φακούς επαφής μέχρι να επουλωθεί η περιοχή.

Τι να κάνεις για να προλάβεις το χαλάζιο

  • Μην τρίβεις τα μάτια σου. Αυτό μπορεί να τα ερεθίσει και να αφήσει τα βακτήρια. των χεριών πάνω τους. Εάν χρειάζεται να αγγίξεις τα μάτια σου, πλύνε πρώτα καλά τα χέρια σου.
  • Προστάτεψε τα μάτια σου από τη σκόνη και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Για παράδειγμα, φρόντισε να φοράς γυαλιά ασφαλείας όταν κάνεις δουλειές που δημιουργούν σκόνη.
  • Αντικατάστησε το μακιγιάζ ματιών, ειδικά τη μάσκαρα, τουλάχιστον κάθε 6 μήνες. Τα βακτήρια αναπτύσσονται ταχύτητα σε αυτά τα προϊόντα.  
  • Αν εμφανίζεις τακτικά χαλάζιο, πλένε τακτικά τα βλέφαρά σου με λίγο βρεφικό σαμπουάν αναμεμειγμένο σε ζεστό νερό.
  • Αύξησε την κατανάλωση τροφών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α. Πλούσιες πηγές της βιταμίνης Α είναι τα ψάρια, όπως ο σολομός και ο τόνος. Η κατανάλωση επίσης Β-καροτίνης είναι απαραίτητη αφού μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α.
  • Πίνε άφθονο νερό, τουλάχιστον 8 -10 ποτήρια την ημέρα.

Αντιμετώπισε έγκαιρα οποιαδήποτε φλεγμονή ή μόλυνση του βλεφάρου. Εάν το χαλάζιο δεν βελτιώνεται μίλα με τον οφθαλμίατρό σου. Μπορεί να χρειαστείς αντιβιοτική οφθαλμική αλοιφή ή οφθαλμικές σταγόνες. Εάν το χαλάζιο δεν υποχωρήσει ή εάν επιδεινωθεί, ο οφθαλμίατρος μπορεί να συστήσει ως λύση την ένεση κορτιζόνης ή χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή του, η οποία αποτελεί την τελευταία λύση όταν όλες οι άλλες έχουν αποτύχει.

Κριθαράκι ή χαλάζιο στο μάτι: Τα συμπτώματα και πώς θα περάσει πιο γρήγορα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i